Έβλεπαν για τρεις ώρες άτομο χωρίς τις αισθήσεις του χωρίς να κάνουν τίποτα

Ένα απίστευτο συμβάν σημειώθηκε στον Κεραμεικό, στην «καρδιά» της Αθήνας, όπου η αδιαφορία παραλίγο να κοστίσει τη ζωή σε έναν άστεγο συμπολίτη μας.

Σύμφωνα με την ομάδα Steps, η οργάνωση που στέκεται δίπλα στους ανθρώπους που ζουν σε κατάσταση δρόμου, πριν δύο μέρες και ενώ ο χειμώνας έχει μπει για τα καλά, με το κρύο να είναι τσουχτερό, ένας νέος άνθρωπος βρισκόταν για ώρες χωρίς τις αισθήσεις του στη μέση του δρόμου, αβοήθητος.

Όπως έγραψε η οργάνωση, «εντοπίσαμε ένα νέο άνθρωπο, χρήστη, άστεγο χωρίς τις αισθήσεις του αλλά με σφυγμό ζωντανό. Όση ώρα μείναμε κοντά του μέχρι να έρθει το ασθενοφόρο είδαμε να βγαίνουν κάποια κεφάλια από τα γύρω παράθυρα. Κάπως έτσι μάθαμε ότι ήταν εκεί από τις έξι ώρα το απόγευμα και ήταν εννέα το βράδυ…».

«Μας τρομάζει ότι δεν βρέθηκε ένας άνθρωπος είτε από την γειτονιά είτε περαστικός να καλέσει το ΕΚΑΒ, μας τρομάζει που έμεινε ζωντανός γιατί έτυχε να είμαστε εμείς που περάσαμε από εκεί»

Η παρολίγον τραγωδία σημειώθηκε λίγες μέρες, αφότου άφησε την τελευταία του αναπνοή πριν λίγες ημέρες σε νοσοκομείο της Αθήνας, ένας πολύ νέος άνθρωπος, χρήστρια, άστεγη, τρανς γυναίκα.

Πάνω από 890.000 άστεγοι στην Ευρώπη

Τουλάχιστον 895.000 άνθρωποι είναι άστεγοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο Ηνωμένο Βασίλειο, περίπου 200.000 περισσότεροι σε σύγκριση με το 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Εθνικών Οργανώσεων που εργάζονται με Αστέγους (Feantsa).

Η έλλειψη στέγης δεν καθορίζει αποκλειστικά τους ανθρώπους που δεν έχουν ένα τακτικό μέρος για να κοιμηθούν αλλά και εκείνους που αναγκάζονται να καταφύγουν σε καταλύματα έκτακτης ανάγκης. Ένα παράδειγμα επιδείνωσης των συνθηκών παρατηρήθηκε στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας, όπου 8.376 άνθρωποι ζούσαν σε τέτοιες δημόσιες υπηρεσίες – ποσοστό αύξησης 31% σε ένα χρόνο.

Η Βαρκελώνη, στην Ισπανία, κατέγραψε 1.063 άστεγους το 2022, αύξηση 19% σε μόλις ένα χρόνο. Στη γαλλική πρωτεύουσα, το Παρίσι, το 69% των 2.598 αστέγων της πόλης ζει σε αυτή την κατάσταση για περισσότερο από ένα χρόνο.

Η αστεγία στην Ελλάδα αποτελεί σημαντικό κοινωνικό ζήτημα. Σύμφωνα με εκτίμηση, η αστεγία επηρεάζει πάνω από 20.000 άτομα μόνο στην Αθήνα.

Μερικοί ερευνητές επισημαίνουν το πρόβλημα της έλλειψης επαρκών δεδομένων, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σημαντικές προκλήσεις για την τεκμηρίωση της ορατής και κρυφής έλλειψης στέγης στην Ελλάδα.



ΠΗΓΗ