Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 19 Απριλίου 2023, 15:53

Ο ουκρανικός στρατός παρέλαβε τα πρώτα αμερικανικά συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας Patriot και τα γαλλικά ελαφρά άρματα μάχης AMX-10 βρίσκονται ήδη στα πεδία των μαχών, ανακοίνωσαν οι Αρχές της Ουκρανίας, την ώρα που το Κίεβο προετοιμάζει μεγάλης κλίμακας αντεπίθεση.

«Σήμερα, ο όμορφος ουκρανικός ουρανός μας γίνεται ασφαλέστερος διότι τα αμερικανικά συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας Patriot έφθασαν στην Ουκρανία», έγραψε στο Twitter ο ουκρανός υπουργός Άμυνας, ευχαριστώντας τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γερμανία και την Ολλανδία που «κράτησαν τον λόγο τους».

Η Ουάσινγκτον δεσμεύθηκε στα μέσα του Δεκεμβρίου, κατά τη διάρκεια της ιστορικής επίσκεψης του προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στις ΗΠΑ, να εφοδιάσει τις ουκρανικές δυνάμεις με το αμερικανικό σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας Patriot, τη στιγμή που η Ρωσία βομβάρδιζε τις ουκρανικές ενεργειακές υποδομές.

Το σύστημα Patriot θα ενισχύσει «κατά σημαντικό τρόπο» την ουκρανική άμυνα απέναντι στις ρωσικές επιθέσεις, είχε δηλώσει τότε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, δίνοντας τη διαβεβαίωση ότι το σύστημα αυτό θα χρησιμοποιηθεί αμυντικά και όχι για πλήγματα κατά του ρωσικού εδάφους.

Στις 20 Ιανουαρίου, η Ολλανδία είχε ανακοινώσει ότι θα προμηθεύσει την Ουκρανία με δύο εκτοξευτές Patriot και τους αναχαιτιστικούς πυραύλους που τους συνοδεύουν, στο πλαίσιο μίας -από κοινού με τις ΗΠΑ και τη Γερμανία- αποστολής.

Το Βερολίνο δεσμεύθηκε στις 5 Ιανουαρίου να στείλει ένα αντιαεροπορικό σύστημα Patriot.

Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε επίσης την Τετάρτη ότι ανέπτυξε γαλλικά ελαφρά άρματα μάχης AMX-10 , που χρησιμοποιούνται κυρίως σε αναγνωριστικές αποστολές, χωρίς να διευκρινίσει τον αριθμό τους.

Εκτός των συστημάτων Patriot, οι Δυτικοί σχεδιάζουν να προμηθεύσουν το Κίεβο με τεθωρακισμένα άρματα για να βοηθήσουν στην ουκρανική αντεπίθεση που θα εκδηλωθεί τους προσεχείς μήνες για την ανακατάληψη των κατεχομένων ουκρανικών εδαφών στην ανατολική και τη νότια Ουκρανία.


Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 19 Απριλίου 2023, 15:53

ΠΗΓΗ