Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 4 Ιουνίου 2021, 15:33

Ιρλανδία: Ανάπτυξη 7,8% στο α΄ τρίμηνο

Κατά 7,8% αναπτύχθηκε η ιρλανδική οικονομία στο α΄ τρίμηνο έναντι των τριών τελευταίων μηνών του 2020, και 11,8% σε ετήσια βάση, καθώς ο μεγάλος κλάδος των πολυεθνικών άμβλυνε το πλήγμα ενός αυστηρού lockdown που έπληξε άλλα μέρη της οικονομίας.

Αλλά η ζημιά στην εγχώρια οικονομία δεν ήταν τόσο σοβαρή όσο στη διάρκεια του αρχικού lockdown το 2020.

Η τροποποιημένη εγχώρια ζήτηση, μια μέτρηση που εξαλείφει μερικούς από τους τρόπους με τους οποίους οι πολυεθνικές μπορούν να επηρεάσουν το ιρλανδικό ΑΕΠ, συρρικνώθηκε 2,9% σε τριμηνιαία βάση και ήταν 5% χαμηλότερα σε σχέση με τους τρεις πρώτους μήνες του 2020, προ πανδημίας.

Η ίδια μέτρηση, που παρακολουθείται στενά από οικονομολόγους και υπουργούς, καθώς καλύπτει τις προσωπικές, κυβερνητικές και επενδυτικές δαπάνες, κατέρρευσαν κατά 16,4% στο διάστημα Απριλίου-Ιουνίου πέρυσι, κατά το πρώτο lockdown.

Ο υπουργός Οικονομικών Paschal Donohoe δήλωσε πως το ιδιαίτερα ισχυρό ΑΕΠ που αποδίδεται σε έναν σχετικά μικρό αριθμό κλάδων που έχουν περιορισμένη εσωτερική απασχόληση σε κάποιες περιπτώσεις, δεν ήταν ένα ακριβές μέτρο για το τι συμβαίνει στην οικονομία.


Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 4 Ιουνίου 2021, 15:34

ΠΗΓΗ