Ανοίγει «σύντομα» η συζήτηση για τα ομόφυλα ζευγάρια – Ο πιθανός αιφνιδιασμός Μητσοτάκη και οι εισηγήσεις

Στο μήνυμά του ότι «ο χρόνος που θα επιλέξουμε είναι δική μου απόφαση, ισχύει ό,τι έχω πει» επιμένει ο Κυριάκος Μητσοτάκης προς τους συνεργάτες του σε ό,τι αφορά έναν… ανατρεπτικό νόμο στα σκαριά – αυτόν για την ισότητα στον γάμο.

Για τη δυνατότητα γάμου και τεκνοθεσίας των ομόφυλων ζευγαριών ο Μητσοτάκης έχει αποφύγει έτσι κι αλλιώς να θέσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, δίνοντας γενικώς ορίζοντα τετραετίας. Ωστόσο έγκυρες πηγές επιμένουν στο in ότι πρόκειται για ένα ζήτημα, που οπωσδήποτε δεν θα συρθεί πέραν του 2024. Ακόμα κι έτσι, το μεγάλο ερώτημα είναι εάν θα έρθει πριν ή μετά από την ευρωκάλπη;

Πρωθυπουργικοί συνεργάτες δείχνουν να «μαζεύουν» τις εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν από την αποστροφή του πρωθυπουργού για το κάρο και το άλογο. «Μη βάζετε το κάρο μπροστά από το άλογο. Πρώτα θα εξηγήσουμε τι θέλουμε να κάνουμε και μετά θα μιλήσουμε για χρονοδιαγράμματα», είπε συγκεκριμένα ο Μητσοτάκης στο περιθώριο της ορκωμοσίας των νέων μελών της κυβέρνησης.

Ουσιαστικά από τα «κεντρικά» προσπαθούν να «μαζέψουν» την ερμηνεία που δόθηκε περί διάθεσης να «παγώσει» τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι το θέμα, το οποίο έδωσε εκ νέου λαβή στην αντιπολίτευση (στον ΣΥΡΙΖΑ και στη Νέα Αριστερά ιδίως, που θέλουν να βγουν μπροστά με δικές τους προτάσεις νόμου) αλλά και εξακολουθεί να φέρνει σε δύσκολη θέση το γαλάζιο στρατόπεδο, έχοντας προκαλέσει τις πρώτες αντιδράσεις και από την Εκκλησία.

«Συμπερίληψη»

Πρόσωπα κοντά στον Μητσοτάκη παραπέμπουν με νόημα σε παλιότερες φράσεις και αποφάσεις του, δίνοντας την αίσθηση ότι το θέμα κάθε άλλο παρά παραπέμπεται στις καλένδες. «Δεν υπάρχει εκσυγχρονισμός ο οποίος να μην είναι συμπεριληπτικός» έχει πει ο πρωθυπουργός, ενώ από το περασμένο καλοκαίρι μιλούσε για φιλοδοξίες οι οποίες έχουν τεθεί «πολύ ψηλά» σε ό,τι αφορά την εφαρμογή της κυβερνητικής στρατηγικής για τους ΛΟΑΤΚΙ+.

«Και επιπλέον είναι ο ίδιος που επέλεξε να οργανώσει μια “χάρτα” για τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, συγκροτώντας ειδική επιτροπή υπό τον πρώην πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου Λίνο-Αλέξανδρο Σισιλιάνο» σημειώνει κυβερνητικός παράγοντας και εμμέσως «καρφώνει» τον ΣΥΡΙΖΑ: «Η κεντροδεξιά κυβέρνηση της ΝΔ το έκανε αυτό, μην ξεχνιόμαστε. Και ήδη εφαρμόζονται πολιτικές με διυπουργική συνεννόηση. Για να ξέρουμε ποιος είναι στα αλήθεια προοδευτικός και ποιος το έπαιζε προοδευτικός όσο ήταν στην εξουσία».

Το Μαξίμου παλεύει με λίγα λόγια να δείξει ότι δεν θα συρθεί πίσω από αντιδράσεις ή από τις κινήσεις της αντιπολίτευσης, ούτε υπαναχωρεί από τον κεντρικό σχεδιασμό του. Εξού και ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης έσπευσε να διευκρινίσει ότι ο Μητσοτάκης δεν είπε ούτε ότι παγώνει ούτε ότι επισπεύδει την πρωτοβουλία. Και ο ίδιος προανήγγειλε ότι θα ξεκινήσει «πολύ σύντομα» η σχετική συζήτηση «γιατί έχει μπερδευτεί ο κόσμος». Πρέπει, κατά τον ίδιο, «να γίνει εξαντλητική ανάλυση και περιγραφή του τι θέλουμε να κάνουμε και στη συνέχεια θα ακολουθήσει διάλογος και με την κοινωνία και με τους φορείς και με τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης».

Αιφνιδιασμός

Ουδείς δίνει λεπτομέρειες για το χρονισμό της συζήτησης ή για τον τρόπο με τον οποίο θα διεξαχθεί, όμως φαίνεται πως στο πρωθυπουργικό τραπέζι παραμένει η επιλογή του… αιφνιδιασμού πολύ πριν από τις ευρωεκλογές. Αυτό που επιδιώκεται είναι να υπάρξουν διευκρινίσεις στον δημόσιο διάλογο σχετικά με τις έννοιες του γάμου και πολύ περισσότερο της τεκνοθεσίας και ειδικότερα της παρένθετης μητρότητας – καθώς εκεί εντοπίζονται οι κυρίαρχες ενστάσεις.

«Θέλουμε ο κόσμος να καταλάβει. Αυτοί που νιώθουν ανασφάλεια να καταλάβουν πριν διατυπώσουν άποψη» είπε ο Μαρινάκης (Σκάι), σημειώνοντας ότι «θα κάνουμε ότι περνά από χέρι μας για να διαχωρίσουμε έννοιες». Παράθυρα ευκαιρίας ώστε να ανοίξει η σχετική συζήτηση στη δημόσια σφαίρα υπάρχουν στον πολύ άμεσο ορίζοντα. Μέσα στην επόμενη εβδομάδα ο Μητσοτάκης καλεί σε συνεδρίαση το Υπουργικό Συμβούλιο, υπό τη νέα σύνθεση, ενώ μέσα στον μήνα θα υπάρξει και δεύτερο Υπουργικό.

Επιχειρηματολογία

Όλα δείχνουν ότι η επιχειρηματολογία της κυβέρνησης θα κινηθεί γύρω από την προστασία των παιδιών. Στην ανάγκη δηλαδή να διορθωθούν αδικίες και να καλυφθούν κενά στην προστασία των παιδιών. Προ ημερών ο Μαρινάκης έλεγε χαρακτηριστικά ότι υπάρχουν «καμιά φορά και οι περιπτώσεις που ρυθμίζονται και αποκαθίστανται κάποιες αδικίες για κάποιους ανθρώπους».

Σε κάθε περίπτωση ο Μητσοτάκης έχει δεχθεί διαμετρικά αντίθετες εισηγήσεις και χειρίζεται το θέμα μόνος του. Σε ό,τι αφορά τον χρόνο προώθησης της «ισότητας στον γάμο», απέναντι στους επιφυλακτικούς ή τους κάθετα διαφωνούντες, οι οποίοι επιμένουν για μετάθεση της παρέμβασης για τον γάμο και την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών τουλάχιστον μετά τις ευρωεκλογές, αν όχι αργότερα μέσα στην τετραετία, πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν από τον πρωθυπουργό να κινηθεί το αργότερο μέχρι την προσεχή άνοιξη.

Το βέβαιο είναι ότι ο ίδιος συνδέει άμεσα την ατζέντα «συμπερίληψης» (και τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ συνεπώς) με το όραμά του για ένα «προοδευτικό» ευρωπαϊκό κράτος. Και δεν θα θελήσει «σκιές» γύρω από το κεντρικό αφήγημα του «πολυδιάστατου εκσυγχρονισμού». Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει προβληματισμός για τις αντιδράσεις, με δεδομένο ότι οι διαφωνούντες ή οι επιφυλακτικοί βουλευτές της ΝΔ αποτελούν την πλειοψηφία εντός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Από τη δεξιά πτέρυγα της ΝΔ υπάρχουν «φωνές» που προειδοποιούν για τυχόν διαρροές προς τα δεξιά στην ευρωκάλπη και από την άλλη ακούγονται «φωνές» που λένε ότι όσο σέρνεται η συζήτηση χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο τόσο θα απομακρύνονται ακόμα και οι συντηρητικοί ψηφοφόροι της ΝΔ ενώ δεν θα βελτιώνεται γενικώς η αντίληψη του κόσμου σχετικά με το νομοθέτημα.

Πρωθυπουργικοί συνεργάτες επιμένουν ότι ο Μητσοτάκης δεν έχει επιδιώξει εσωτερική συζήτηση, αντίθετα διεμήνυσε πριν από τις γιορτές ότι θα σταθμίσει ο ίδιος τις επιλογές και τις κινήσεις του στον νέο χρόνο.



ΠΗΓΗ