Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 4 Ιουνίου 2021, 21:50

Η ελληνική αστυνομία προκαλεί εκρήξεις εκκωφαντικού θορύβου από θωρακισμένο όχημα στα σύνορα με την Τουρκία. Τοποθετημένη στο όχημα, η συσκευή μεγάλης εμβέλειας ή όπως αποκαλείται «ηχητικό κανόνι» έχει το μέγεθος μικρής τηλεόρασης αλλά την ένταση ενός κινητήρα τζετ.

Το ηχητικό κανόνι είναι ένα από τα πολλά φυσικά και πειραματικά νέα ψηφιακά εμπόδια που δοκιμάζονται στα σύνορα και στοχεύουν στην ανάσχεση της παράνομης εισόδου στην ΕΕ, όπως αναφέρει το AP σε ρεπορτάζ του.

Αξίζει να σημειωθεί πως η συγκεκριμένη συσκευή μεγάλης εμβέλειας έχει τη δυνατότητα να παράγει ήχους ανάλογης έντασης με μια έκρηξη ή ενός κινητήρα jet.

Αντιδράσεις για το «ηχητικό κανόνι»

Η Ευρωπαϊκή Ένωση φέρεται να έχει εκφράσει τον προβληματισμό της για τη χρήση του νέου όπλου στα σύνορα.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το Associated Press,ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Άνταλμπερτ Γιαντζ ανέφερε, ότι «η Κομισιόν θα ζητήσει πληροφορίες από την Αθήνα» σχετικά με αυτό.

Παράλληλα υπογραμμίζει ότι η χρήση της τεχνολογίας θα μπορούσε ενδεχομένως να παραβιάζει τους νόμους της ΕΕ για τα θεμελιώδη δικαιώματα.

Όμως τόνισε πως αν και εναπόκειται στις χώρες μέλη της ΕΕ να αποφασίσουν πώς θα διαχειρίζονται τα σύνορά τους, η προσέγγισή τους «πρέπει να είναι σύμφωνη με τα ευρωπαϊκά θεμελιώδη δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος στην αξιοπρέπεια».

Επίσης, το «ηχητικό κανόνι» δημιουργεί έντονες αντιδράσεις και στο εσωτερικό της ΕΛ.ΑΣ.

Συγκεκριμένα με ανακοίνωσή της η Πρωτοβουλία Αστυνομικών, τάσσεται εναντίον της αγοράς του, χαρακτηρίζοντάς το ως «κανόνι κατά του λαού».

Η ανακοίνωση

«Για άλλη μια φορά άξιο συγχαρητηρίων το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και συνολικά η κυβέρνηση. Την ώρα που οι συμμορίες και η μαφία δολοφονούν κόσμο στο κέντρο της Αθήνας μέρα μεσημέρι, την ώρα που αδίστακτοι ληστές εισβάλουν στα σπίτια των πολιτών και διαπράττουν ειδεχθή εγκλήματα, την ώρα που τα τμήματα (Α.Τ. Τ.Α. Τ.Τ.) στη Αττική και μέσα στο κέντρο της Αθήνας έχουν απονεκρωθεί, η κυβέρνηση και εν συνόλω η πολιτική και φυσική ηγεσία ενισχύουν τη καταστολή κατά άοπλων πολιτών.

Ειδικότερα, αγοράστηκε από την ΕΛ.ΑΣ το λεγόμενο «ηχητικό κανόνι» με σκοπό την εφαρμογή του για τον περιορισμό των προσφύγων στον Έβρο. Ο συγκεκριμένος «εξοπλισμός» προορίζεται αποκλειστικά για την καταστολή πλήθους. Φυσικά όχι πλήθος εγκληματιών, αλλά πλήθος μανάδων με παιδιά και δυστυχισμένων ανθρώπων που φεύγουν από εμπόλεμες ζώνες και η τύχη τους φέρνει στα σύνορα της χώρας μας. Η χρήση του συγκεκριμένου όπλου εφαρμόζεται ήδη απέναντι σε διαδηλωτές όπως είδαμε σε ΗΠΑ (διαδηλώσεις για τη δολοφονία Φλόιντ) και Ισραήλ (διαδηλώσεις Παλαιστινίων).

Στις μέρες μας η οικονομική δυσπραγία και η κοινωνική ανισότητα έχουν αυξηθεί εξαιτίας της πανδημίας, Η ανεργία και η απλήρωτη εργασία έχουν γίνει καθεστώς. Την δίκαιη οργή του κόσμου φοβάται η κυβέρνηση, και για αυτό εξοπλίζεται με κάθε τρόπο απέναντι στον λαό μας. Άλλωστε η μέχρι τώρα πορεία κάθε κυβέρνησης αποδεικνύει ότι ως κύριο εχθρό τους έχει το λαό.

Επιβεβαιώνεται πως εχθρός είναι ο πρόσφυγας που ζει στις άθλιες συνθήκες των hot spot, εχθρός είναι ο λαός μας που θα βγεί στο δρόμο να διεκδικήσει τα δικαιώματα του. Ως Πρωτοβουλία Αστυνομικών καλούμε κάθε συνάδελφο να αναρωτηθεί ποιον στοχεύουν αυτά τα σύγχρονα όπλα και ποιον εξυπηρετούν. Σήμερα ο πρόσφυγας αύριο οι δικοί μας άνθρωποι και οι οικογένειές μας».

 ΠΗΓΗ