«Το ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη, χτίζει σε αυτές τις εκλογές τα θεμέλια της νέας, αγωνιστικής, ανυπότακτης Αριστεράς, που στόχο έχει να κυβερνήσει αυτόν τον τόπο», τόνισε μεταξύ άλλων ο γραμματέας του κόμματος ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, ξεκινώντας την ομιλία του σε πολιτική συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε απόψε στο θέατρο «Λιθογραφείον», στην Πάτρα.

Όπως πρόσθεσε, «δείχνουμε στην υπόλοιπη αριστερά τι σημαίνει να ερχόμαστε μαζί στην βάση αυτών που μας ενώνουν, να κρατάμε τις διαφορές μας, να τις κάνουμε δύναμη μέσα από διάλογο, διότι αν δεν έχουμε μία διαλεκτική σχέση μεταξύ μας και με τον εαυτό μας, είμαστε για τα αξιώματα και δεν είμαστε για τους ανθρώπους». Παράλληλα, ανέφερε ότι «η διαλεκτική σχέση που θα αναπτύξουμε ως ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη, θα είναι η βάση της νέας μεγάλης αριστεράς που δεν συμβιβάζεται».

«Σήμερα, τα ανδρείκελα που μας κυβερνούν, είτε είναι ροζ, είτε πράσινα, είτε μαυρομπλέ, δεν έχουν καν εξουσία, καρέκλες έχουν και μπορούν να αναδιανέμουν λάφυρα στην παρέα τους».

Επίσης, ο Γιάνης Βαρουφάκης είπε ότι «δεν ξεκινάμε από το μηδέν, έχουμε χτίσει ένα θεμέλιο λίθο», ενώ διατύπωσε την εκτίμηση, ότι «σίγουρα θα έχουμε και δευτέρες εκλογές, διότι την Κυριακή το βράδυ, θα ξεκινήσει ο πραγματικός προεκλογικός αγώνας, τον οποίο θα δώσουμε με τεράστια χαρά και χαμόγελο».

Αναφερόμενος στο 2015, ο Γιάνης Βαρουφάκης σημείωσε μεταξύ άλλων: «Τότε, μας σταματούσαν στον δρόμο και μας έλεγαν: ‘Μην κάνετε πίσω, για τα παιδιά μου και τα εγγόνια μου πρέπει να αντισταθείτε. Ρήξη’. Αυτή την εντολή τιμήσαμε το 2019, βάζοντας το ‘Όχι’ στη Βουλή. Από τότε το ενισχύσαμε με ένα συνεκτικό, καλοδουλεμένο κυβερνητικό πρόγραμμα 100 ημερών». Ταυτόχρονα, ανέφερε ότι «έκλεισαν τις τράπεζες και για μία εβδομάδα απειλούσαν τον λαό με ερημοποίηση αν τολμήσει να ψηφίσει ‘Όχι’ και ο λαός ψήφισε ‘Όχι’ κάνοντας το καθήκον του». 

Επίσης, είπε ότι «η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει διασωληνώσει το ελληνικό κράτος, τις ελληνικές τράπεζες και όλα αυτά τα αρπακτικά να τα στηρίζει, για να απειλεί μία κυβέρνηση σαν αυτή που θα δημιουργήσουμε εμείς, ότι θα μας δημιουργήσει μια χρηματοδοτική ασφυξία και μπορεί να μας κλείσει τα ΑΤΜ. Ούτε θα διαπραγματευτούμε με κανένα: θα νομοθετήσουμε αυτά που πρέπει, ούτε βεβαίως θα κρύψουμε από το λαό ότι ρήξη μπορεί να σημαίνει και έξοδο από το ευρώ, αλλά όχι από την Ευρωπαϊκή Ένωση».

«Δεν προτείνουμε έξοδο από το ευρώ», συνέχισε, «αλλά είμαστε έτοιμοι για την έξοδο από το ευρώ, αν είναι προαπαιτούμενο για να γίνει βιώσιμη η χώρα μας. Όμως από την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορούν να σε πετάξουν, γιατί δεν υπάρχει μηχανισμός».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του υπογράμμισε ότι «η σοσιαλδημοκρατία πέθανε και δε θα ξαναγεννηθεί ποτέ», προσθέτοντας: «Το σύστημα δεν μπορεί να εκπολιτιστεί. Δεν υπάρχει κυρίαρχο κράτος πια, γι’ αυτό φρόντισαν τόσο η Τρόικα, όσο και αυτοί που τους υπηρετούν στη χώρα μας. Οι κύριοι και οι κυρίες της κυβέρνησης έχουν οφίτσια χωρίς εξουσία. Αυτός είναι ο λόγος που επιμένουμε. Μόνο με τη ρήξη, που θα επιστρέψει την εξουσία στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης, για να μπορέσει να θεσμοθετήσει τα αυτονόητα για να μπορέσει η χώρα και ο λαός μας να αναπνεύσει».

«Ο αγώνας μας», συνέχισε «είναι κοινός με αυτόν των μελών μας στη Γερμανία, στην Ιταλία, σε όλη την Ευρώπη, και μέσω της Προοδευτικής Διεθνούς σε όλο τον κόσμο. Δεν τους χαρίζουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση – όλοι μαζί θα τους ανατρέψουμε. Αν θέλουν, ας φύγουν αυτοί. Ο μόνος τρόπος να είσαι πατριώτης, είναι να είσαι διεθνιστής, και ο μόνος τρόπος να είσαι διεθνιστής, είναι να αγαπάς τη πατρίδα σου».

Παρουσιάζοντας τους υποψηφίους και τις υποψήφιες Αχαΐας, ο Γιάνης Βαρουφάκης είπε ότι «η ελπίδα και η χαρά είναι έννοιες ανατρεπτικές».

Όσον αφορά στην απόφασή του, να είναι στο ψηφοδέλτιο Αχαΐας του κόμματος, είπε: «Κατεβαίνω στην Αχαΐα, γιατί η Πάτρα είναι το λιμάνι που ένωσε την χώρα μας, τόσο με την Μέση Ανατολή, όσο και με την Ευρώπη. Είναι το μέρος της χώρας όπου άρχισε η δική μας βιομηχανική επανάσταση. Η Πάτρα συγκεκριμένα, και η Αχαΐα γενικότερα, έχει τη δυνατότητα να γίνει η βάση για τη νέα πράσινη βιομηχανική επανάσταση που είναι το μέλλον για τη χώρα μας και την Ευρώπη».

Πριν από την ομιλία του, ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, έκανε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους, λέγοντας ότι «το ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για την Ρήξη, από την Κυριακή το βράδυ βάζει τα θεμέλια για μία νέα μεγάλη Αριστερά, η οποία θα διεκδικήσει την εξουσία, όχι για εμάς που κατεβαίνουμε, αλλά για να την αποδώσουμε στον κόσμο που δεν είχε καμία εξουσία, σε μία χώρα η οποία είναι σε μία μαύρη τρύπα χρέους και στα νύχια μιας αρπακτικής ολιγαρχίας».

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για ενδεχόμενη συμμετοχή σε κυβέρνηση ειδικού σκοπού, ο Γιάνης Βαρουφάκης είπε ότι «προτιμούμε να πεθάνουμε» και πρόσθεσε: «Τι σημαίνει κυβέρνηση ειδικού σκοπού; Πάλι το βρώμικο 1989, κυβέρνηση αχταρμάς κομμάτων που δεν έχουν τίποτα το κοινό για να στήσουν ένα ειδικό δικαστήριο; Ο δικαστικός δρόμος για το σοσιαλισμό, για εμάς δεν υπάρχει». 

«Όσο αφορά τη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ», συνέχισε, «δύο χρόνια τον προσκαλούμε να κάτσουμε γύρω από ένα τραπέζι, να σφυρηλατήσουμε, να εκπονήσουμε ένα κοινό πρόγραμμα, αλλά δεν το θέλουν, γιατί θέλουν να λειτουργήσουν υπέρ της ολιγαρχίας και θέλουν απλά εμείς να υποσχεθούμε στον κόσμο μας ρήξη, την οποία εκείνοι δεν θα κάνουν, αλλά με τις δικές μας ψήφους να λειτουργούν για την ολιγαρχία».

ΠΗΓΗ