«Η Ρωσία θα έπρεπε να είχε ξεκινήσει ενεργές δράσεις στην Ουκρανία νωρίτερα, αλλά προσπάθησε για μεγάλο χρονικό διάστημα να επιλύσει τη σύγκρουση ειρηνικά και στηρίχθηκε στην ειλικρίνεια των αντιπάλων της», δήλωσε ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν σε συνέντευξή του στον δημοσιογράφο Πάβελ Ζαρούμπιν, το βίντεο της οποίας αναρτήθηκε στο κανάλι Telegram του Κρεμλίνου.

«Το μόνο πράγμα για το οποίο μπορούμε να μετανιώσουμε είναι ότι δεν ξεκινήσαμε νωρίτερα τις ενεργές δράσεις μας, πιστεύοντας ότι είχαμε να κάνουμε με αξιοπρεπείς ανθρώπους», είπε ο πρόεδρος, περιγράφοντας την κατάσταση γύρω από την Ουκρανία, με έναν κάπως μελοδραματικό τόνο.

Τρεις μέρες πριν ξεκινήσει ο Ρωσοουκρανικός πόλεμος, η Ρωσία ανακύρηξε αυτόνομα το Ντόνετσκ και το Λουχάνσκ και οι συμφωνίες ακυρώθηκαν

Ο Πούτιν συνέχισε λέγοντας ότι σε πρώτη φάση η Ρωσία προσπάθησε να διευθετήσει τη σύγκρουση στο Ντονμπάς «με ειρηνικά μέσα, δηλαδή με τις συμφωνίες του Μινσκ».

To μνημόνιο στρατηγικής συνργασίας ΗΠΑ και Ουκρανίας του 2021, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για την Ρωσική πλευρά.

«Δεν σκόπευαν ποτέ να τηρήσουν την συμφωνία»

«Αργότερα αποδείχθηκε ότι μας εξαπατούσαν ως προς αυτό, διότι τόσο η πρώην καγκελάριος της Γερμανίας όσο και ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας παραδέχθηκαν ευθέως δημόσια ότι δεν σκόπευαν ποτέ να εκπληρώσουν τις συμφωνίες. Αντίθετα, κέρδιζαν χρόνο για να παραδώσουν περισσότερα όπλα στο καθεστώς του Κιέβου, πράγμα που έκαναν ακριβώς», δήλωσε ο Ρώσος ηγέτης.

Οι συμφωνίες του Μινσκ ήταν μια σειρά διεθνών συμφωνιών που αποσκοπούσαν στον τερματισμό του πολέμου στο Ντονμπάς μεταξύ ένοπλων ρωσικών αυτονομιστικών ομάδων και των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, με τις ρωσικές τακτικές δυνάμεις χωρίς διακριτικά να διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο.

Η πρώτη, γνωστή ως Πρωτόκολλο του Μινσκ, συντάχθηκε το 2014 από την Τριμερή Ομάδα Επαφής για την Ουκρανία, αποτελούμενη από την Ουκρανία, τη Ρωσία και τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ),με τη μεσολάβηση των ηγετών της Γαλλίας και της Γερμανίας στο λεγόμενο σχήμα της Νορμανδίας. To μνημόνιο στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ ΗΠΑ και Ουκρανίας του 2021, το οποίο όριζε αμερικανικές βάσεις στην Ουκρανία, ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για την Ρωσική πλευρά.



ΠΗΓΗ