Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Άδωνις Γεωργιάδης, μίλησε στο «MEGA Σαββατοκύριακο» για την ακρίβεια, τα ιδιωτικά πανεπιστήμια αλλά και για το μεταναστευτικό νομοσχέδιο, εκφράζοντας τις ευχές του για καλά Χριστούγεννα «χωρίς πολέμους» και για μία ευτυχισμένη νέα χρονιά.

«Προ ολίγου διάβαζα για τα τουριστικά έσοδα του 2023 που θα ξεπεράσουν τα 20 εκ. ευρώ. Οι προκρατήσεις για το 2024 προοιωνίζουν ένα καλύτερο ρεκόρ το 2024. Το ευρωβαρόμετρο είναι μία δημοσκόπηση. Ο κόσμος έχει πάντα παράπονα. Δεν λέει κάποιος ‘’τι κυβερνησάρα που έχουμε’’. Η ακρίβεια, ως φαινόμενο είναι μεγαλύτερη των μέτρων που έχουμε πάρει. Δεν υπάρχει χώρα της Ευρώπης που δεν την βιώνει», είπε αρχικά και πρόσθεσε:

«Αισθάνομαι πολύ δικαιωμένος για το πρόστιμο στις τράπεζες»

«Τα μέτρα που παίρνουμε είναι  ανακουφιστικά. Δώσαμε αύξηση στους συνταξιούχους, χρήματα για ευάλωτους κ.α. Η ακρίβεια είναι το νούμερο 1 πρόβλημα, όχι όμως ότι η κυβέρνηση στέκεται αδιάφορη στο πρόβλημα. Αισθάνομαι πολύ δικαιωμένος για το πρόστιμο που έβαλε η Επιτροπή Ανταγωνισμού στις τράπεζες. Αυτό ξεκίνησε από τη θητεία μου και έδρασε».

«Προκαλούν υπνηλία» όσοι διαφωνούν με τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια

Σε σχέση με την κριτική που δέχεται η κυβέρνηση για τα «μη κρατικά» πανεπιστήμια είπε τα εξής:

«Έχω βαρεθεί να κάνω αυτή τη συζήτηση. Από τα 10 μου χρόνια ακούω από τους Αριστερούς πως δεν πρέπει να γίνουν ιδιωτικά πανεπιστήμια. Ο κόσμος προχωράει, η Κύπρος έγινε καινούρια χώρα με τα πανεπιστήμια, στην Ευρώπη ανοίγουν συνέχεια καινούρια και εδώ στην Ελλάδα ξανά – μανά τα ίδια. Εγώ βαρέθηκα, οι άνθρωποι είναι βαρετοί, προκαλούν υπνηλία.

Στο ίδιο νομοσχέδιο του κ. Πιερρακάκη υπάρχει μία σειρά μέτρων αναβάθμισης των δημοσίων πανεπιστημίων με αυξημένη χρηματοδότηση ώστε να μπορέσουν να ανταγωνιστούν. Πιστεύω πως η Ελλάδα θα προσελκύσει μεγάλα πανεπιστήμια.

Στην Αρχαιολογία ή στη Φιλοσοφία θα μπορούσε η Ελλάδα να προσελκύσει ένα τέτοιο πανεπιστήμια. Οι δικλείδες ασφαλείας είναι υψηλές γιατί ο στόχος είναι να προσελκύσουμε υψηλού επιπέδου πανεπιστήμια ώστε να προσεγγίσουν και ξένους φοιτητές και Έλληνες. Τα ελληνικά πανεπιστήμια είναι καλά πανεπιστήμια».

«Δεν τίθεται θέμα συνταγματικότητας»

Ενώ για το ζήτημα περί συνταγματικότητας των ιδιωτικών πανεπιστημίων είπε:

«Εγώ πιστεύω πως δεν τίθεται θέμα συνταγματικότητας διότι υπάρχει ένας κανόνας που λέγεται ‘’Ενωσιακή Συνταγματική Υπεροχή’’, δηλαδή το Ενωσιακό Δίκαιο υπερέχει των άρθρων του ελληνικού Συντάγματος, βάση του ελληνικού Συντάγματος. Άρα, η ελευθερία μετακίνησης οικονομικής δραστηριότητας και ιδεών είναι απρόσκοπτη στην Ε.Ε, το άρθρο 16 παραβιάζει το Ενωσιακό Δίκαιο. Άρα, υπό την έννοια αυτή δεν ισχύει».

Οι «ευχές» σε Κασσελάκη

Αναφορικά με το νομοσχέδιο τους μετανάστες – εργάτες γης και την κριτική από τον Στέφανο Κασσελάκη, είπε τα εξής:

«Του εύχομαι να περάσει υπέροχα με τον συμπαθέστατο Τάιλερ στο Τέξας. Εγώ τον κ. Κασσελάκη τον θαυμάζω. Ο άνθρωπος περνάει πολύ ωραία με το να κάνει την πλάκα του. Γύρισε μετά από την  ωραία βόλτα που έκανε στο Παρίσι, όπου ανακοινώθηκε πως πήγε για επαγγελματικούς λόγους.

Τώρα που είναι αρχηγός ΣΥΡΙΖΑ υποχρεούται σε δηλώσεις Πόθεν Έσχες, και δεν μπορεί να έχει κρυφούς επαγγελματικούς λόγους, να αναφέρει τους επαγγελματικούς λόγους που πήγε στο Παρίσι. Πρέπει να μας πουν ποιοι είναι οι λόγοι. Γύρισε από το Παρίσι και πήγε στο Τέξας».

«Συμφωνία με το Πακιστάν δεν έχουμε»

Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε πως δεν μπορεί να πει ακριβή αριθμό μεταναστών που θα έρθουν.

«Είναι σίγουρα πολλές χιλιάδες οι ανάγκες μας. Τα αιτήματα στο υπουργείο Εργασίας από τους διάφορους κλάδους είναι πολλά. Αυτό δεν σημαίνει πως εμείς θα κάνουμε δεκτά όλα αυτά τα αιτήματα. Πρώτα προσπαθούμε να καλύψουμε όσες περισσότερες θέσεις εργασίας μπορούμε και τελευταία λύση είναι η μετάκληση. Ομολογώ πως για μία σειρά εργασιών, κυρίως στο επίπεδο του ανειδίκευτου εργάτη, είναι αδύνατο να βρεις από το εγχώριο εργατικό δυναμικό. Δεν πάει ο κόσμος.

Είναι προφανές πως κάποιες χιλιάδες μετακλήσεις θα κάνουμε. Για το 2023-2024 έχουν υπογραφεί 178.000 μετακλήσεις. Θα είναι σίγουρα παραπάνω. Να εξηγήσω στον κ. Κασσελάκη, επειδή τα έμπλεξε, πως άλλο πράγμα είναι η λαθρομετανάστευση και άλλο η νόμιμη μετάκληση. Έχουμε ανακοινώσει στη Βουλή πως τρεις είναι οι χώρες που έχουμε καταλήξει σε συμφωνία, η γεωργία, η Μολδαβία, και η Ινδία. Αυτές είναι οι πρώτες χώρες που θα κάνουμε διακρατική συμφωνία. Θα ακολουθήσουν και άλλες χώρες. Συμφωνία με το Πακιστάν δεν έχουμε, δεν είμαστε καν κοντά σε συμφωνία, και ο ίδιος ο υπουργός του Πακιστάν το διέψευσε».

Για τον ΕΦΚΑ

Σχετικά με την είσοδο του ΕΦΚΑ στην ψηφιακή εποχή, ο υπουργός είπε:

«Αυτό που κάναμε είναι μία πρωτοπορία. Από ένα κράτος που έχουμε συνηθίσει να το κυνηγάμε για να μας εξυπηρετήσει, μετατρέπουμε τον ΕΦΚΑ σε ένα κράτος που μας κυνηγά για να μας εξυπηρετήσει. Πήραμε μία, κυρία και της είπαμε πως εάν έχει έτοιμα τα χαρτιά για να πάρει τη σύνταξη, όταν έρθει η μέρα θα πάρει απευθείας την σύνταξη. Με τον νόμο που ψηφίσαμε 50.οοο συνταξιούχοι πήραν περισσότερη σύνταξη, δεύτερον βγάλαμε σε μία μέρα 11.000 επικουρικές συντάξεις και  τρίτον, ξεκινάμε να πληρώνουμε αμέσως τα επιδόματα μητρότητας».

Δείτε τη συνέντευξή του στο MEGAΠΗΓΗ