Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 8 Μαρτίου 2023, 03:42

Η ουρουγουανή δικαιοσύνη απήγγειλε κατηγορίες σε βάρος δεύτερου διπλωμάτη ο οποίος είχε υπηρετήσει στη Ρωσία για πλαστογράφηση διαβατηρίων επ’ ωφελεία ρώσων πολιτών, υπόθεση για την οποία ο πρώην υπεύθυνος για την ασφάλεια του προέδρου της λατινοαμερικάνικης χώρας, του Λουίς Λακάγιε Που, βρίσκεται στη φυλακή.

Ο 47χρονος διπλωμάτης, πρώην πρόξενος της Ουρουγουάης στη Ρωσία από το 2019 ως το 2022, σύμφωνα με δημοσίευμα του μέσου ενημέρωσης Surayado, κατηγορείται για «αδικήματα κατά συρροή» που συνδέονται με χορηγήσεις ουρουγουανών διαβατηρίων στη Ρωσία, διευκρίνισε εκπρόσωπος της εισαγγελίας. Η ισχύς του διαβατηρίου του ιδίου ανακλήθηκε και του απαγορεύθηκε η έξοδος από τη χώρα της Λατινικής Αμερικής, κατά την ίδια πηγή.

Η έρευνα για την εμπλοκή του δεύτερου διπλωμάτη, που συνέχισε την καριέρα του στις ΗΠΑ, ανεβάζει το πολιτικό θερμόμετρο στην Ουρουγουάη. Προκάτοχός του αντιμετώπιζε ήδη ποινική δίωξη.

Για την ίδια υπόθεση, ο πρώην επικεφαλής της ασφάλειας του αρχηγού του κράτους, ο Αλεχάντρο Αστεσιάνο —στη θέση αφότου ορκίστηκε κι ανέλαβε την εξουσία ο κ. Λακάγιε Που, το 2020, ως τη σύλληψή του τον περασμένο Σεπτέμβριο—, καταδικάστηκε στα μέσα Φεβρουαρίου να εκτίσει ποινή φυλάκισης τεσσεράμισι ετών.

Ο κ. Αστεσιάνο κρίθηκε ένοχος στη δίκη του, στην οποία αντιμετώπιζε κατηγορίες για σύσταση και συμμορία και αθέμιτη άσκηση επιρροής έναντι ανταλλάγματος. Φερόταν να ανήκε σε κύκλωμα που πλαστογραφούσε έγγραφα ώστε να καθίσταται εφικτή η χορήγηση διαβατηρίων της Ουρουγουάης σε πολίτες της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Η υπόθεση αμαυρώνει την εικόνα του κεντροδεξιού προέδρου. Ο κ. Λακάγιε Που παραδέχθηκε πως ο διορισμός του ανθρώπου αυτού στην ηγεσία της υπηρεσίας ασφαλείας του ήταν «λάθος».


Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 8 Μαρτίου 2023, 03:42

ΠΗΓΗ