Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε στον Αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών Sameh Shoukry ότι η κυβέρνηση παραμένει αντίθετη στον «αναγκαστικό εκτοπισμό των Παλαιστινίων» από τη Γάζα, καθώς οι δύο ηγέτες συζήτησαν την κατάσταση στη Λωρίδα και τις κοινές προσπάθειες για την αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας για τους Παλαιστίνιους που έχουν επείγουσα ανάγκη.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ δήλωσε ότι ο Μπλίνκεν «ευχαρίστησε την Αίγυπτο για την ηγετική της θέση στη διευκόλυνση της ασφαλούς εξόδου των Αμερικανών και άλλων ξένων υπηκόων από τη Γάζα μέσω της Αιγύπτου στους τελικούς τους προορισμούς και την προώθηση των προσπαθειών για την απελευθέρωση των ομήρων».

«Ανάγκη για αντιμετώπιση των αυξανόμενων επιπέδων εξτρεμιστικής βίας των εποίκων»

Ο Μπλίνκεν «υπογράμμισε επίσης τη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών να εργαστούν από κοινού με την Αίγυπτο και άλλους περιφερειακούς εταίρους για τη δημιουργία ενός βιώσιμου, ευημερούντος παλαιστινιακού κράτους», σύμφωνα με τον Μίλερ.

«Αυξανόμενα επίπεδα εξτρεμιστικής βίας των εποίκων» στη Δυτική Όχθη

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν κάλεσε το Ισραήλ να λάβει «μέτρα για την αποκλιμάκωση των εντάσεων στη Δυτική Όχθη, μεταξύ άλλων με την αντιμετώπιση των αυξανόμενων επιπέδων εξτρεμιστικής βίας των εποίκων».

Μιλώντας με τον Μπένι Γκαντζ – μέλος του ισραηλινού πολεμικού υπουργικού συμβουλίου – νωρίς το πρωί της Πέμπτης, ο Μπλίνκεν μίλησε επίσης για «τις προσπάθειες να αυξηθεί και να επιταχυνθεί η διέλευση κρίσιμης ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα», σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης «τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για την αποτροπή της διεύρυνσης της σύγκρουσης και για την εξασφάλιση της απελευθέρωσης των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα, μεταξύ των οποίων και Αμερικανοί πολίτες», πρόσθεσε ο Μίλερ. Ο Μπλίνκεν τόνισε επίσης ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν προσηλωμένες στην προώθηση μιας λύσης δύο κρατών».

Περισσότερα ΕδωΠΗΓΗ