Μία πολύ μεγάλη και διαφορετική συνέντευξη παραχώρησε ο Πέδρο Μαρτίνς στη Nova. Ο προπονητής των πρωταθλητών Ελλάδας, αναφέρθηκε στα τρία χρόνια του στον πάγκο του Ολυμπιακού, μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τον ιδιοκτήτη της «ερυθρόλευκης» ΠΑΕ Βαγγέλη Μαρινάκη, απάντησε στο πολύ κολακευτικό μήνυμα του πρώην προπονητή της ΑΕΚ, Μανόλο Χιμένεθ, βούρκωσε στα μηνύματα που του έστειλε η οικογένειά του, ενώ έπαιξε κι ένα μικρό «παιχνίδι» επιλογών.

Αναλυτικά, ο Πέδρο Μαρτίνες μίλησε στο συνδρομητικό κανάλι:

-Για το πρώτο διάστημα και την απώλεια του τίτλου:

«Όταν ήρθα εδώ Έκανα μεγάλα όνειρα. Ονειρευόμουν να κατακτήσω τίτλους. Ότι θα γινόμουν μέλος μίας μεγάλης οικογένειας Όχι δεν κερδίσαμε τον τίτλο, αλλά κάναμε σημαντικά βήματα, για να απολαύσουμε τώρα τα αποτελέσματα. Είχαμε την αποδοχή των οπαδών, πράγμα που έχει ζωτική σημασία. Είχα την έννοια, όπως όλοι στη διοίκηση πώς θα χτίσουμε μία ομάδα. Μπορέσαμε να βελτιωθούμε και την εικόνα των παικτών.

Ο ΠΑΟΚ έκανε τρομερή σεζόν. Υπό κανονικές συνθήκες ο Ολυμπιακός θα ήταν πρωταθλητής, είχαμε 9 βαθμούς παραπάνω από τη χρονιά που ήμασταν πρωταθλητές. Επίσης στα τρία αυτά χρόνια, ήταν θεμελιώδες να αποκτήσει ο Ολυμπιακός ευρωπαϊκή εικόνα. Μία δυνατή εικόνα, ένα μήνυμα ισχυρό για την Ευρώπη. Και αυτό το πετύχαμε, πιστεύω ότι ανακτήσαμε το κύρος σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Δεν κερδίσαμε τον τίτλο, αλλά πολλά άλλα… Υπήρχε ανάγκη να ανασυσταθούμε εις βάθος. Και αυτό ακριβώς κάναμε. Έγινε πολύ σωστή δουλειά και η ανταμοιβή ήταν αυτή η ακολουθία αποτελεσμάτων που βλέπουμε. Το πλάνο εφαρμόστηκε πολύ σωστά και με μεγάλη ακρίβεια. Δεν παρεκκλίναμε ούτε χιλιοστό από το σχέδιό μας. Προφανώς έγιναν βελτιώσεις στην πορεία, αλλά παρόλα αυτά μείναμε πιστοί στο όραμά μας για την ομάδα».

-Για ένα παιχνίδι που θα ήθελε να γυρίσει πίσω τον χρόνο:

«Υπάρχουν στιγμές που έκανα λάθη, αφού ανέλυσα το παιχνίδι ήθελα να γυρίσω και να αλλάξω πράγματα. Πάνω απ’ όλα πιστεύω στις πιο δύσκολες στιγμές, κάτι θα μάθεις. Δεν θα γυρνούσα πίσω, γιατί δεν μπορώ. Θα ήταν λαϊκισμός, είμαι ρεαλιστής. Είχαν την αίσθηση ότι θα γίνω καλύτερος. Θέλω να δίνω τον καλύτερο εαυτό μου και να οδηγώ μπροστά την ομάδα Μερικές φορές το παιχνίδι είναι δύσκολο».

-Για το αν έχει φανταστεί τον εαυτό του σε Εθνική ομάδα:

«Όσον αφορά τις Εθνικές, δεν με βλέπω σε τέτοιο ρόλο. Θα μου άρεσε να το κάνω, αλλά δεν βιάζομαι. Δεν έχει κλείσει ο κύκλος μου στις ομάδες, λειτουργούν με διαφορετικούς τρόπους. Αυτή τη στιγμή στο εγγύς μέλλον δεν με βλέπω σε εθνική ομάδα, δεν το αποζητώ».

-Για το προφίλ του Έλληνα ποδοσφαιριστή:

«Αυτό που έχω παρατηρήσει είναι πως ο Έλληνας προπονητής χρειάζεται περισσότερη δουλειά στον επαγγελματισμό. Είναι πολιτιστικό ζήτημα. Ένα θετικό χαρακτηριστικό είναι το ταλέντο. Παίζουν ποδόσφαιρο στου δρόμου, αλλά πρέπει να το μεταφέρουν σε ένα επίπεδο ωρίμανσης, για να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί έξω.

Έχουμε ποιοτικούς παίκτες που όταν είναι σε παιχνίδι που δεν έχουν καταλάβει τη βαρύτητά του, δυσκολεύονται να κάνουν το βήμα παραπάνω σε συγκέντρωση και σε τακτικό επίπεδο. Παρατηρώ ότι σ’ αυτό τον τομέα χρειάζεται προσπάθεια. Επιμένω όμως, το ελληνικό ποδόσφαιρο διαθέτει καλούς παίκτες. Λυπάμαι για το γεγονός ότι οι ελληνικές ακαδημίες και η ομοσπονδία δεν λειτουργούν με τρόπο να εκμεταλλεύονται τα ταλέντα στην Ελλάδα».

-Για το αν μπορεί να κατακτήσει ο Ολυμπιακός ευρωπαϊκό τίτλο, όπως η ομάδα πόλο γυναικών:

«Κατέχουμε ηγετική θέση στην Ελλάδα. Όμως δεν είναι αρκετό για την Ευρώπη. Έχουμε μεγάλους αντιπάλους με τεράστιο προϋπολογισμό. Στο ποδόσφαιρο όμως όλα είναι δυνατά. Η Ελλάδα έγινε πρωταθλήτρια το 2004 κανείς δεν το περίμενε. Χρειαζόμαστε αυτό το κάτι παραπάνω για την κορυφή. Κάτι που θα μας εξελίξει. Θα κάνουμε τα πάντα για να είμαστε πιο ανταγωνιστικοί την επόμενη σεζόν.

Δεν ήμαστε μεταξύ των φαβορί, είναι σίγουρο. Δεν μπορούν να μας κατηγορήσουν γι’ αυτό, ούτε εγώ θα το κάνω. Θα ήθελα να κερδίσω με τον Ολυμπιακό, αλλά δεν μπορεί να γίνει η απόλυτη προτεραιότητα ή ο μοναδικός στόχος. Δεν είναι δυνατό, θα ήταν σαν να εξαπατώ τη διοίκηση, τον κόσμο και τους παίκτες μου. Έχουμε όνειρα. Πιστεύω ότι τρία χρονιά μετά είμαστε πιο πάνω από το επίπεδο που ήμασταν πριν. Είναι και θέμα νοοτροπίας ευρωπαϊκής. Η νοοτροπία είναι πλέον ότι παίζουμε με οποιαδήποτε ομάδα στον κόσμο σε οποιοδήποτε μέρος για να κερδίσουμε.

Σε έναν αγώνα, θυμάμαι, δεν γινόταν να αλλάξουμε το αποτέλεσμα γιατί ήταν καλύτεροι από εμάς. Παίζαμε με την Μπάγερν στο Μόναχο, καμία σχέση με το “Καραϊσκάκη”. Και με τη Μάντσεστερ Σίτι. Εκείνη την εποχή όλα τα παιχνίδια συζητούνταν και αμφισβητούνταν πολύ. Εμείς είχαμε συνειδητοποιήσει ότι στην ουσία τα βάζαμε με γίγαντες. Δε φτάνουμε ακόμα αυτό το μέγεθος, όμως φιλοδοξούμε πάντα για το καλύτερο».

-Για το τι άλλαξε στον Ολυμπιακό:

«Δεν είναι κάτι εύκολο. Ένα πράγμα που σίγουρα άλλαξε είναι το παιχνίδι. Η φιλοσοφία του παιχνιδιού. Το προφίλ των παικτών του Ολυμπιακού αυτή τη στιγμή. Το προφίλ που αποζητούμε γενικά για το ρόστερ μας έχει αλλάξει. Η γενική φιλοσοφία πιστεύω ότι έχει μεταβληθεί. Τα υπόλοιπα όπως η οργάνωση η ομάδα τα διέθετε ήδη. Διέθετε ήδη όλα τα απαραίτητα στοιχεία για εξέλιξη. Διέθετε επαγγελματίες παίκτες που συνεχίζουν να παίζουν σήμερα. Απλά δουλεύουν διαφορετικά, γιατί έχω κι εγώ διαφορετικό τρόπο δουλειάς. Νομίζω ότι πάνω από όλα αυτό που άλλαξε ήταν ότι αυξήθηκαν οι απαιτήσεις αλλά για όλους».

-Για το τι θα έλεγε στο Μαρτίνς το 2018:

«Θα έλεγα είσαι στον σωστό δρόμο συνέχισε έτσι με πάθος για την ομάδα. Ίσως εκ των υστέρων να του έλεγα να είναι περισσότερο χαμογελαστός. Χαμογελάω συνέχεια στην καθημερινότητα, έχω άλλη εικόνα στον Τύπο”.

-Για το πώς θα χαρακτήριζε τον εαυτό του με μία λέξη:

«Δεν είναι εύκολο. Ποτέ μου δεν πίστευα ότι μία απλή ερώτηση θα με έβαζε σε τόση σκέψη. Εγώ θα έλεγα απαιτητικός. Γιατί καθημερινά θέλω περισσότερα. Είμαι απαιτητικός προς τον εαυτό μου. Θέλω κάτι καλύτερο. Άλλες φορές είμαι πιο μαλακός. Αν δεν ήμουν απαιτητικός προς τους αθλητές μου δεν θα είχε νόημα, χωρίς πάθος πώς θα τους μετέδιδα το μήνυμα».

Ακολούθως μίλησε στην κάμερα κι ο Μανόλο Χιμένεθ εκφράζοντας την καλύτερη γνώμη για τον Μαρτίνς, με τον Πορτογάλο τεχνικό να απαντάει: «Τον ευχαριστώ για τα καλά του λόγια, θέλει θάρρος να μιλήσει δεδομένης την αντιπαλότητάς μας. Απαιτείται θάρρος για να μιλήσει ανοιχτά για αντίπαλο. Δεν περίμενα να είναι εύκολο. Αυτά τα αυτά τα μηνύματα θα κάνουν τη διαφορά».

Εν συνεχεία μίλησαν αρκετοί παράγοντας από το ξεκίνημα της καριέρας του και ο Μαρτίνς στάθηκε στα καλά λόγια του προέδρου της Μαρίτιμο: «Είναι σαν πραγματικός μου πατέρας. Ζήσαμε μοναδικές στιγμές. Από τότε που έφυγα δεν ξαναμιλήσαμε. Μετά από τέσσερα χρόνια ένιωσα την ανάγκη να ασχοληθώ με άλλο πρότζεκτ και το κατάλαβε. Είναι ένας από τους πιο σημαντικούς ανθρώπους της καριέρας μου. Τρέφω μεγάλο σεβασμό γι’ αυτόν. Εφαρμόστε ένα διαφορετικό πλάνο. Δυστυχώς συμβαίνουν πράγματα. Δεν μιλήσαμε ξανά, εντελώς βλακωδώς. Η ανόητη περηφάνια δεν μας επέτρεψε να μιλήσουμε».

Η πιο συγκινητική στιγμή της συνέντευξης ήταν όταν μίλησαν στην κάμερα τα παιδιά του, αλλά και η σύζυγος του για εκείνον, με τον Πέδρο Μαρτίνς να βουρκώνει. «Είναι δύσκολο να ζω μακριά τους. Όταν είσαι σε μία ομάδα σαν τον Ολυμπιακό, αναγκαστικά κάποια πράγματα μένουν στον άκρη. Τα τρία χρόνια στον Ολυμπιακό, έχω περάσει ελάχιστο χρόνο με την οικογένειά μου. Μου έχουν χαρίσει στιγμές απόλαυσης. Δεν είμαι μαζί τους ως πατέρας ή συζυγος. Δεν είναι εύκολο».

Αντίστοιχα συγκινημένος ήταν όταν μίλησε και η μητέρα του: «Η μητέρα μου. Είναι πολεμίστρια μου δίδαξε πολλά. Όταν πέθανε ο πατέρας μου και ένα χρόνο αργότερα ο αδερφός μου, έδειξε απίστευτη δύναμη. Διαθέτη αστείρευτη δύναμη. Σε ό,τι αφορά την έμπνευση για τη δουλειά μου την αντλώ από τη μητέρα μου. Ό,τι συμβουλές έλαβα τις έδωσα και στα παιδιά μου. Η Λίνα, όπως είπα και πριν, έπαιξε καθοριστικό ρόλο. Γιατί δε βλέπω τα παιδιά μου όσο άλλοι.

Για πολύ καιρό λείπω. Ως προπονητής, πέρα από το να αφήσω πίσω μου ρεκόρ, και πέρα από τα παιχνίδια, θα ήθελα περισσότερο να με θυμούνται ως έναν προπονητής που έκανε τη διαφορά συνολικά. Το ίδιο επιθυμώ και για τα παιδιά μου. Θέλω τα παιδιά μου να βοηθούν τους άλλους ανθρώπους. Να προσφέρουν στους άλλους. Να μην περιμένουν μόνο το τι θα τους δώσουν οι άλλοι.

Και αυτό κάνει τη διαφορά. Το θέμα είναι τι είδους παιδιά θα αφήσουμε στον κόσμο. Τι είδους μηνύματα θα αφήσω ως προπονητής στους παίκτες μου; Για παράδειγμα, ο Μανόλο παρόλο που είναι αντίπαλος και ξέρει τι συμβαίνει στην Ελλάδα και παρόλο που ξέρει ότι μπορεί να δεχτεί σφοδρότατη κριτική από πολύ κόσμο, επέδειξε το θάρρος που ανέφερα πριν. Αυτό κάνει τη διαφορά. Γι’ αυτό αγωνίζομαι. Πάνω από οποιονδήποτε τίτλο είναι το τι αφήνουμε στον κόσμο γενικά».

Ακολούθησε μία σειρά από «διαφορετικές» ερωτήσεις:

-Ποιος ηθοποιός θα ήθελε να τον ενσαρκώσει:

«Ο Σον Κόνερι, θα ήταν ιδανική επιλογή».

Ο αγαπημένος του παίκτης:

«Ο Ζορντάο».

-Σε ποια εποχή θα ήθελε να ζήσει:

«Θα ήθελα αν ήμουν πάλι 30 χρονών. Η ιστορία μου είναι φανταστική. Μας είναι δύσκολο να αποκτήσουμε εμπειρία ζωής και ανεκτικότητα, νομίζω πως δεν νιώθω ότι μου λείπει τίποτα. Είναι η καλύτερη εποχή αυτή».

-Μουρίνιο ή Σάντος;

«Δεν νομίζω ότι μπορώ να διαλέξω. Ο Σάντος είναι άνθρωπος με προσωπικότητα νικητή, έχει ένα χαρακτήρα που θαυμάζω. Ο Μουρίνιο έφερε μεγάλη αλλαγή, άλλαξε το ποδόσφαιρο στην Πορτογαλία, Θαυμάζω τον Μουρίνιο και ό,τι έφερε».

-Εουσέμπιο ή Ρονάλντο:

«Είδα τον Εουσέμπιο του 75′ ήταν η μοναδική μου ευκαιρία. Ο Κριστιάνο είναι από άλλο πλανήτη. Ο καθένας κυριάρχησε στην εποχή του. Τα νούμερα όμως που πέτυχε ο Κριστιάνο είναι απαράμιλλα».

-Ρονάλντο ή Μέσι:

«Ρονάλντο».

-Μέσι ή Ελ Αραμπί:

«Ελ Αραμπί».

Στο τέλος μίλησε και για τη σχέση του και τη συνεργασία του με τον Βαγγέλη Μαρινάκη: «Είμαι περήφανος, δεν μου λείπει τίποτα. Τηρούνται όλοι οι όροι στη συνεργασία. Γνωριζόμαστε πολύ καλά. Έχουμε πολύ καλή σχέση προέδρου – προπονητή. Δουλεύουμε σκληρά. Βλέπει τον Ολυμπιακό όπως είναι και προσφέρει όλα τα απαραίτητα. Νιώθει μεγάλο πάθος για τον Ολυμπιακό».

ΠΗΓΗ