Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 20 Μαρτίου 2023, 04:32

Δύο εργαζόμενοι της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου (ΔΕΕΣ) που απήχθησαν πριν από δύο εβδομάδες στο βόρειο Μάλι απελευθερώθηκαν χθες Κυριακή το βράδυ, «σώοι και αβλαβείς», ανέφερε μέσω Twitter το παράρτημα της οργάνωσης βοήθειας και περίθαλψης στο κράτος του Σαχέλ.

«Οι δυο συνεργάτες της ΔΕΕΣ που απήχθησαν την 4η Μαρτίου ανάμεσα στις (πόλεις) Γκαό και Κιντάλ (στο βόρειο Μάλι) αφέθηκαν ελεύθεροι το βράδυ» χθες Κυριακή, σημείωσε.

«Οι συνάδελφοί μας είναι καλά και απελευθερώθηκαν σώοι και αβλαβείς και άνευ όρων», πρόσθεσε, ευχαριστώντας «όλους όσοι συνέβαλαν στην απελευθέρωσή τους», χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Το Μάλι παραμένει πιασμένο στο δόκανο πολυδιάστατης κρίσης, όχι μόνο ασφαλείας, αλλά και πολιτικής, οικονομικής και ανθρωπιστικής. Τοπικός ξεσηκωμός στον βορρά το 2012 μεταμορφώθηκε σε ανταρτοπόλεμο τζιχαντιστών.

Οργανώσεις που ορκίζονται πίστη στην Αλ Κάιντα και στο Ισλαμικό Κράτος, όπως και παραστρατιωτικές ομάδες και συμμορίες κακοποιών, λυμαίνονται τη χώρα. Η βία εξαπλώθηκε από τον βορρά στο κεντρικό και στο ανατολικό τμήμα της χώρας και σε γειτονικά κράτη, στην Μπουρκίνα Φάσο και στον Νίγηρα. Πλέον σαρώνει δυτικούς τομείς, ενώ εξαπλώνεται προς νότο, θορυβώντας και άλλους γείτονες του Μάλι, ειδικά τη Σενεγάλη.

Χιλιάδες άμαχοι, αστυνομικοί και στρατιωτικοί έχουν σκοτωθεί και πάνω από δύο εκατομμύρια άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους σε όλη την περιφέρεια.

Στην Μπουρκίνα Φάσο, Αμερικανίδα καθολική καλόγρια που απήχθη από τζιχαντιστές τον Απρίλιο απελευθερώθηκε τον Αύγουστο.

Τον Φεβρουάριο, απελευθερώθηκε γιατρός του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) που απήχθη στα τέλη Ιανουαρίου στο Μάλι.


Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 20 Μαρτίου 2023, 04:32

ΠΗΓΗ