Επισκέψιμα τυροκομεία: Πώς θα λειτουργήσουν

Οι τεχνικές και λειτουργικές προδιαγραφές των εγκαταστάσεων των επισκέψιμων τυροκομείων καθώς και ο τύπος του Σήματος Επισκέψιμου Τυροκομείου, καθορίζονται με ΚΥΑ των υπουργείων Οικονομίας και Οικονομικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Τουρισμού, η οποία αναρτήθηκε στη διαύγεια.

Επισκέψιμο τυροκομείο είναι κάθε μικρή ή μεγάλη εγκατάσταση τυροκομείου, η οποία πληροί τις ελάχιστες απαιτούμενες προδιαγραφές των προσφερόμενων υπηρεσιών υποδοχής, ξενάγησης, φιλοξενίας ή και εστίασης καθώς και των τεχνικών και λειτουργικών προδιαγραφών της σχετικής απόφασης.

Το Σήμα Επισκέψιμου Τυροκομείου διασφαλίζει την επισκεψιμότητα σε χώρους όπου παράγονται τυροκομικά και γαλακτοκομικά προϊόντα εξαιρετικής ποιότητας

Το Σήμα Επισκέψιμου Τυροκομείου (ΣΕΤΥ) εκδίδεται από την Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού (ΠΥΤ) του υπουργείου Τουρισμού, στην χωρική αρμοδιότητα της οποίας βρίσκεται η εγκατάσταση για την οποία υποβάλλεται η αίτηση.

Επισημαίνεται ότι το Σήμα Επισκέψιμου Τυροκομείου διασφαλίζει την επισκεψιμότητα σε χώρους όπου παράγονται τυροκομικά και γαλακτοκομικά προϊόντα εξαιρετικής ποιότητας, με σκοπό την παροχή υπηρεσιών υποδοχής, ξενάγησης, φιλοξενίας, εστίασης και γευσιγνωσίας.

Συστάσεις προς τις τυροκομικές μονάδες, οι οποίες παράγουν προϊόντα με ΠΟΠ και ΠΓΕ

Προαγωγή κατανάλωσης ελληνικών τυροκομικών προϊόντων

Σύμφωνα με την ΚΥΑ, συνιστάται στις τυροκομικές μονάδες, οι οποίες παράγουν προϊόντα με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ) και Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ) να κάνουν σχετική αναφορά στην αίτησή τους για την απόκτηση του ΣΕΤΥ, υποβάλλοντας την απαιτούμενη τεκμηρίωση της κατοχής πιστοποιητικού ΠΟΠ/ΠΓΕ (ή σχετική βεβαίωση) του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού «ΕΛΓΟ-Δήμητρα» του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Συνιστάται στα επισκέψιμα τυροκομεία η πραγματοποίηση επιμορφωτικών επιδείξεων, δράσεων και άλλων εκδηλώσεων καθώς και η παραγωγή έντυπου ή/και ψηφιακού πολύγλωσσου ενημερωτικού υλικού για την προώθηση της κατανάλωσης ελληνικών τυροκομικών προϊόντων, στο πλαίσιο ενίσχυσης της γαστρονομικής ταυτότητας της Ελλάδας, με έμφαση στα προϊόντα με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ) και Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ).

Για το έντυπο ή/και ψηφιακό  ενημερωτικό υλικό απαιτείται η προηγούμενη σύμφωνη γνώμη της Γενικής Διεύθυνσης Τροφίμων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ως προς το περιεχόμενό του, και πάντως εντός είκοσι (20) ημερών από την ημερομηνία γνωστοποίησής του στην ως άνω υπηρεσία, άλλως, τεκμαίρεται η σύμφωνη γνώμη της.

Το Σήμα Επισκέψιμου Τυροκομείου

Τα δικαιολογητικά

Για τη χορήγηση του Σήματος Επισκέψιμου Τυροκομείου (ΣΕΤΥ) υποβάλλονται τα ακόλουθα δικαιολογητικά:

α) Αίτηση-Δήλωση η οποία επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης, στην οποία αναγράφονται:

β) Αντίγραφο της άδειας λειτουργίας της εγκατάστασης ή έναρξη λειτουργίας επιχείρησης.

γ) Αντίγραφο της Απόφασης Χορήγησης Έγκρισης ή Έγγραφο Καταχώρησης από την αρμόδια αρχή,  κατά περίπτωση.

δ) Βεβαίωση κωδικού έγκρισης από την αρμόδια αρχή ελέγχου ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ

ε) Εκτυπωμένο σχέδιο της κάτοψης του χώρου, στο οποίο θα αποτυπώνεται, μεμονωμένα ή συνδυαστικά, ο χώρος υποδοχής και αναμονής επισκεπτών, η αίθουσα για τη γευστική δοκιμή των τυριών και πιθανά λοιπών γαλακτοκομικών προϊόντων (γευσιγνωσία), ο χώρος τοποθέτησης, παρουσίασης και πώλησης προϊόντων, και οι χώροι υγιεινής.

στ) Αντίγραφο γνωστοποίησης λειτουργίας επιχείρησης υγειονομικού ενδιαφέροντος ανάλογα με το είδος των παρεχόμενων προϊόντων ή υπηρεσιών, με βάση τις διατάξεις της με αριθμό 16228/2017 (Β’ 1723) Κοινής Υπουργικής Απόφασης «Απλούστευση και προτυποποίηση των διοικητικών διαδικασιών γνωστοποίησης λειτουργίας Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος, Θεάτρων και Κινηματογράφων» (εφ’ όσον στο τυροκομείο λειτουργεί κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος).

ζ) Μελέτη προσβασιμότητας.

η) Απόδειξη κατάθεσης παραβόλου ύψους 300 ευρώ για τα τυροκομεία και 150 ευρώ για τις μικρές τυροκομικές επιχειρήσεις και τα τυροκομεία ιδιοπαραγωγής

Δείτε αναλυτικά την ΚΥΑ ΕΔΩ



ΠΗΓΗ