Ο Ζαΐχ Μπολσονάρου επιστρέφει στη Βραζιλία σήμερα, αφού πέρασε τρεις μήνες στις ΗΠΑ, αποφασισμένος να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην πολιτική ζωή της χώρας, αν και ερευνάται από τη δικαιοσύνη για πολλές υποθέσεις.

Ο ακροδεξιός πρώην πρόεδρος κινδυνεύει, επιστρέφοντας στη Βραζιλία, να του ασκηθούν διώξεις και, σε περίπτωση που καταδικαστεί, να του επιβληθεί ποινή φυλάκισης ή ακόμη και να του απαγορευθεί να συμμετέχει στην πολιτική.

Ο Μπολσονάρου, πρόεδρος της Βραζιλίας από το 2019 ως το 2022, αναμένεται στη Μπραζίλια σήμερα το πρωί από το Ορλάντο της Φλόριντα όπου είχε καταφύγει, ανακοίνωσε το Φιλελεύθερο Κόμμα (PL).

Είχε φύγει από τη Βραζιλία στις 30 Δεκεμβρίου, λίγο πριν από την ολοκλήρωση της θητείας του, μποϊκοτάροντας την τελετή ορκωμοσίας του διαδόχου του Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα.

«Δεν θέλω να ηγηθώ της αντιπολίτευσης, θα συμμετάσχω στην πολιτική ζωή του κόμματός μου προσφέροντάς του την εμπειρία μου», δήλωσε χθες, Τετάρτη, το βράδυ στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN Brazil από το αεροδρόμιο του Ορλάντο, προτού επιβιβαστεί στο αεροπλάνο.

Ο 68χρονος Μπολσονάρου, σπάζοντας τη σιωπή του έπειτα από την ήττα του στις προεδρικές εκλογές, δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι προτίθεται να «διατρέξει τη χώρα» και «να κάνει πολιτική» για να υπερασπιστεί τις υπερσυντηρητικές αξίες της Βραζιλίας.

Η επιστροφή του έχει προκαλέσει νευρικότητα στη Μπραζίλια, όπου η στρατιωτική αστυνομία θα φροντίσει να μην πραγματοποιηθεί καμία συγκέντρωση. «Θα είναι έτοιμη να κλείσει αμέσως την πρόσβαση στην πλατεία Τριών Εξουσιών, όπως και στο αεροδρόμιο», δήλωσε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης της Μπραζίλια Σάντρο Αλεβάρ.

Οι υποστηρικτές του Μπολσονάρου έχουν καλέσει μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης σε συγκεντρώση στο αεροδρόμιο, αν και ο πρώην πρόεδρος δεν προβλέπεται να εκφωνήσει ομιλία από εκεί.

Αμέσως μετά την άφιξή του στην πρωτεύουσα της Βραζιλίας, ο Μπολσονάρου θα μεταβεί στα γραφεία του PL, συνοδευόμενος από τη στρατιωτική αστυνομία, όπως όλοι οι πρώην πρόεδροι. Εκεί θα τον υποδεχθούν ο Βαλντεμάρ Κόστα Νέτο, επικεφαλής του κόμματος, όπως και βουλευτές, γερουσιαστές και πρώην υπουργοί του.

Στη συνέχεια πρόκειται να πάει στη νέα του κατοικία μαζί με τη 41χρονη σύζυγό του Μισέλ. Η σύζυγος του Μπολσονάρου μόλις ανέλαβε την προεδρία του τμήματος γυναικών του PL και ενδεχομένως θα διεκδικήσει την προεδρία το 2026.

Δικαστικά προβλήματα

Ο Μπολσονάρου επιστρέφει στη χώρα του την ώρα που συνεχίζεται η αντιπαράθεση για τα πολυτελή κοσμήματα, αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ, που έλαβε από τη Σαουδική Αραβία ως δώρο για τη σύζυγό του. Οι αρχές ερευνούν αν παραβίασε τη νομοθεσία επειδή τα έφερε στη χώρα χωρίς να τα δηλώσει.

Παράλληλα ερευνάται στο πλαίσιο πέντε υποθέσεων που εξετάζει το Ανώτατο Δικαστήριο της Βραζιλίας, ενώ έχει χάσει την ασυλία του.

Η πιο πρόσφατη υπόθεση αφορά τον ρόλο του στις ταραχές της 8ης Ιανουαρίου και την εισβολή σε κυβερνητικά κτίρια στη Μπραζίλια, τα οποία λεηλάτησαν υποστηρικτές του.

Οι άλλες τέσσερις υποθέσεις αφορούν αδικήματα που φέρονται να διαπράχθηκαν όσο ήταν πρόεδρος: όπως η διασπορά παραπληροφόρησης σχετικά με το ηλεκτρονικό σύστημα ψηφοφορίας και η διαχείριση της πανδημίας covid.

Εξάλλου το Ανώτερο Εκλογικό Δικαστήριο ερευνά όχι λιγότερες από 16 υποθέσεις στις οποίες φέρεται να εμπλέκεται και ο Μπολσονάρου.

Ενδέχεται να καταδικαστεί σε έως και οκτώ χρόνια αποκλεισμό από την πολιτική ζωή, κάτι που θα τον εμποδίσει να είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του 2026.

ΠΗΓΗ