Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 18 Απριλίου 2023, 02:48

Η βρετανική εταιρεία EY, που πρόσφατα πήρε την απόφαση να εγκαταλείψει το εγχείρημα να διαχωρίσει τις συμβουλευτικές της δραστηριότητες από αυτές του λογιστικού ελέγχου, ανήγγειλε χθες Δευτέρα την απόλυση περίπου 3.000 υπαλλήλων της στις ΗΠΑ, εξαιτίας κυρίως των «οικονομικών συνθηκών» και της «πλεονάζουσας δυναμικότητας» τομέων της.

Εκατοστιαία, πρόκειται για κάτω από 5% των εργαζομένων της στη χώρα αυτή, εξήγησε ο όμιλος σε μήνυμά του στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Και άλλες μεγάλες εταιρείες συμβούλων έλαβαν πρόσφατα παρόμοιες αποφάσεις, όπως η Accenture, που ανακοίνωσε στα τέλη Μαρτίου σχέδιο μείωσης του λειτουργικού της κόστους που προβλέπει την κατάργηση περίπου 19.000 θέσεων εργασίας –του 2,5% του συνόλου– τους 18 προσεχείς μήνες.

Κατά δημοσιεύματα στον Τύπο, η KPMG επίσης ανακοίνωσε τον Φεβρουάριο την πρόθεσή της να απολύσει περίπου 700 εργαζομένους της στις ΗΠΑ (το 2% του συνόλου), ενώ η McKinsey προβλέπει να καταργήσει 2.000 θέσεις.

Στην EY, η διοίκησή της ανέφερε πως η κατάργηση θέσεων εργασίας «εγγράφεται στο πλαίσιο της διαχείρισης των τρεχουσών δραστηριοτήτων μας» και δεν είναι αποτέλεσμα της «εξέτασης στρατηγικής» που ολοκληρώθηκε πρόσφατα.

Ο όμιλος Ernst & Young, ο οποίος ανακοίνωνε επίσημα τον Σεπτέμβριο την πρόθεσή του να διαχωρίσει τις συμβουλευτικές του υπηρεσίες από αυτές των ορκωτών λογιστών για να μπορεί να εξασφαλίζει συμβάσεις σε κάθε τομέα χωρίς να ανησυχεί για ενδεχόμενες συγκρούσεις συμφερόντων, εντέλει είδε το σχέδιο αυτό να τορπιλίζεται από την εκτελεστική επιτροπή της θυγατρικής του στις ΗΠΑ.

Κατά την εφημερίδα Financial Times, που αναφέρθηκε πρώτη στις απολύσεις στην EY, οι περικοπές θα γίνουν κυρίως στο τμήμα συμβουλευτικών υπηρεσιών.


Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 18 Απριλίου 2023, 02:48

ΠΗΓΗ