Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 3 Ιουνίου 2021, 18:22

Στάινμαϊερ: Η ΕΕ χρειάζεται σήμα επανεκκίνησης για το μέλλον μετά την κρίση της πανδημίας

Ο Γερμανός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ έκανε σήμερα έκκληση για επανεκκίνηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά την κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού κατά τη συνάντησή του με τον Αυστριακό ομόλογό του. Αδιέξοδο οι εθνικές εσωστρέφειες, η Ευρώπη τα κατάφερε τελικά, τόνισε ο Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν.

«Η Ευρώπη, για την οποία συχνά μιλάμε άσχημα ελαφρά τη καρδία, έπειτα από κάποια εθνικά αντανακλαστικά στην αρχή της κρίσης, έδειξε πραγματικά αξιοσημείωτο επίπεδο συνοχής και αλληλεγγύης», δήλωσε σήμερα στο Βερολίνο ο Γερμανός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ μετά τη συνομιλία του με τον πρόεδρο της Αυστρίας Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν.

Ο Στάινμαϊερ επαίνεσε το αναπτυξιακό πρόγραμμα 750 δισεκατομμυρίων ευρώ της Ευρωπαϊκής Ένωσης: «Αυτό είναι ένα σήμα αλληλεγγύης. Χρειαζόμαστε επίσης ένα σήμα επανεκκίνησης στην Ευρώπη για το μέλλον μετά την κρίση της πανδημίας», τόνισε.

Αυτό θα υπάρξει μόνο εάν συνειδητοποιήσουμε περισσότερο από ό,τι στο παρελθόν ότι η Ευρώπη δεν είναι μόνο τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, αλλά επίσης και τα 27 κράτη μέλη όπως και όλοι οι πολίτες. Η αλλαγή των παγκόσμιων παικτών έχει επιταχυνθεί. Και ο κόσμος απλώς δεν θα περιμένει την Ευρώπη», πρόσθεσε ο Γερμανός πρόεδρος.

«Με το πρώτο σοκ στην αρχή της πανδημίας, υπήρξαν αυτές οι εθνικές εσωστρέφειες. Ωστόσο, κάθε μέρα που περνούσε, συνειδητοποιούσαμε περισσότερο ότι αυτό ήταν ένα αδιέξοδο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση απέδειξε τελικά την αποτελεσματικότητά της», τόνισε με τη σειρά του ο Αυστριακός πρόεδρος.

Ο Βαν ντερ Μπέλεν κάλεσε τους πολίτες στο πλαίσιο της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης «να μην επικρίνουν την Ευρωπαϊκή Ένωση γενικώς, αλλά να λένε συγκεκριμένα τις τους δυσαρεστεί».


Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 3 Ιουνίου 2021, 18:22

ΠΗΓΗ