Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 21 Μαρτίου 2023, 15:55

Η κατάσταση του αμερικανικού τραπεζικού τομέα «σταθεροποιείται», εκτιμά η αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν μετά την πτώχευση της Silicon Valley Bank (SVB) και της Signature Bank, οι οποίες συγκλονίζουν τον τομέα σε παγκόσμιο επίπεδο.

«Η κατάσταση σταθεροποιείται. Και το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα παραμένει σταθερό», θα δηλώσει σήμερα το πρωί (τοπική ώρα) η υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών του Τζο Μπάιντεν μιλώντας ενώπιον ενός ακροατηρίου αποτελούμενου από τραπεζίτες, σύμφωνα με αποσπάσματα της ομιλίας της στο ετήσιο συμπόσιο του Οργανισμού Αμερικανών Τραπεζιτών (ABA) στην Ουάσινγκτον.

Ο μηχανισμός, που δημιουργήθηκε εδώ και μια εβδομάδα από την αμερικανική κεντρική τράπεζα (Fed) για να δανείσει χρήματα στις τράπεζες ώστε να αποφευχθεί η κατάρρευσή τους, «λειτουργεί όπως προβλέπεται παρέχοντας ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα» και «οι αναλήψεις χρημάτων από περιφερειακές τράπεζες έχουν σταθεροποιηθεί», θα υπογραμμίσει η Τζάνετ Γέλεν.

Κύματα μαζικών αναλήψεων καταθέσεων οδήγησαν πριν από λιγότερο από δύο εβδομάδες στο να τεθεί υπό εκκαθάριση το τραπεζικό ίδρυμα Silvergate Bank, μια μικρή περιφερειακή τράπεζα που είχε γίνει ο προνομιούχος προορισμός του κύκλου των κρυπτονομισμάτων, και μετά η SVB, τον έλεγχο της οποίας ανέλαβε η Υπηρεσία Εγγύησης των Καταθέσεων (FIDC). Έκλεισε επίσης η Signature Bank, 21η τράπεζα της χώρας.

Οι αμερικανικές αρχές ανακοίνωσαν αμέσως μια σειρά μέτρων για να καθησυχάσουν ιδιώτες και επιχειρήσεις αναφορικά με τη σταθερότητα του αμερικανικού τραπεζικού συστήματος, υποσχόμενες κυρίως ότι οι πελάτες των SVB και Signature Bank θα μπορέσουν να αποσύρουν το σύνολο των καταθέσεών τους.

«Η παρέμβασή μας ήταν απαραίτητη για να προστατεύσουμε το σύνολο του αμερικανικού τραπεζικού συστήματος. Και παρόμοιες δράσεις θα μπορούσαν να δικαιολογηθούν αν τα μικρά ιδρύματα υποστούν μαζικές αναλήψεις που δημιουργουν κίνδυνο μετάδοσης», αναμένεται να δηλώσει επίσης η υπουργός.

Η τράπεζα First Republic βρίσκεται κυρίως στο εδώλιο.

Η Fed είχε από την πλευρά της ανακοινώσει την Πέμπτη πως μέσα σε μερικές ημέρες δάνεισε σχεδόν 12 δισεκ. δολάρια στις αμερικανικές τράπεζες στο πλαίσιο του μηχανισμού που δημιουργήθηκε στις 12 Μαρτίου ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στα αιτήματα αναλήψεων των πελατών τους.


Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 21 Μαρτίου 2023, 15:55

ΠΗΓΗ