Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 18 Απριλίου 2023, 03:34

Ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό κατηγόρησε τη Δευτέρα (17/4) τον ηγέτη των Συντηρητικών Πιερ Πουαλιέβρ ότι στρατολογεί Αμερικανούς δισεκατομμυριούχους για να επιτεθούν στη δημόσια ραδιοτηλεόραση της χώρας, αφού εκείνος προέτρεψε τον ιδιοκτήτη του Twitter Έλον Μασκ να χαρακτηρίσει «χρηματοδοτούμενο από την κυβέρνηση» το καναδικό δίκτυο CBC.

Ο ίδιος ο Πουαλιέβρ ανέφερε μέσω του Twitter την περασμένη εβδομάδα ότι έγραψε στον Μασκ για να του ζητήσει να χαρακτηριστεί «σωστά» το CBC (Canadian Broadcasting Corporation). Την Κυριακή, ορισμένες αναρτήσεις της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης εμφανίστηκαν με την ένδειξη «μέσο χρηματοδοτούμενο από κυβερνητικούς πόρους».

Ο Πουαλιέβρ, που ανέλαβε την ηγεσία του κόμματος πέρυσι και ζητά να διακοπεί η χρηματοδότηση του CBC, χαιρέτισε την απόφαση γράφοντας στο Twitter ότι «τώρα ο κόσμος ξέρει ότι είναι προπαγάνδα του Τριντό, όχι ειδήσεις».

Το CBC απάντησε ότι δεν είναι «κυβερνητικά χρηματοδοτούμενο μέσο» αλλά ο προϋπολογισμός του εγκρίνεται από το κοινοβούλιο, σε ψηφοφορία με τη συμμετοχή όλων των βουλευτών. «Η δημοσιογραφία μας είναι αμερόληπτη και ανεξάρτητη. Το να υπονοείται το αντίθετο είναι αναληθές. Για αυτό διακόπτουμε τις δραστηριότητές μας στο Twitter», ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους τη Δευτέρα (17/4), ο Τριντό είπε ότι «η επίθεση σε έναν καναδικό θεσμό, στον πολιτισμό και το τοπικό περιεχόμενο που είναι τόσο σημαντικό για τόσους πολλούς Καναδούς, δείχνει πραγματικά τις αξίες και την προσέγγιση του κυρίου Πουαλιέβρ. Για να επιτεθεί σε αυτόν τον θεσμό που είναι τόσο σημαντικός για πολλούς, πολλούς Καναδούς, προσφεύγει σε Αμερικανούς δισεκατομμυριούχους, τους κολοσσούς της τεχνολογίας που συνεχίζει να τους υπερασπίζεται».

Η κυβέρνηση μειοψηφίας του Τριντό στηρίζεται από το αριστερό κόμμα των Νέων Δημοκρατών. Δεν προβλέπεται να γίνουν εκλογές μέχρι το 2025.

Την περασμένη εβδομάδα, το αμερικανικό Εθνικό Δημόσιο Ραδιόφωνο (NPR) ανακοίνωσε επίσης ότι δεν θα κάνει πλέον αναρτήσεις στους 52 επίσημους λογαριασμούς του στο Twitter, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον χαρακτηρισμό που του αποδόθηκε και αφήνει να εννοηθεί ότι η αμερικανική κυβέρνηση αναμιγνύεται στο περιεχόμενο που μεταδίδει.


Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 18 Απριλίου 2023, 03:34

ΠΗΓΗ