Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 4 Ιουλίου 2023, 19:52

Καταργήθηκε η υποχρεωτική επιβολή της θανατικής ποινής στη Μαλαισία για μια σειρά από κακουργηματικές πράξεις. Ο σχετικός νόμος δημοσιεύτηκε την 30ή Ιουνίου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, υπογεγραμμένος από την υπουργό Δικαιοσύνης Αζαλίνα Οτμάν Σαΐντ, αλλά τέθηκε σε ισχύ σήμερα (4η Ιουλίου).

Η μεταρρύθμιση αφορά μεταξύ άλλων τα κακουργήματα της εσχάτης προδοσίας, της δολοφονίας, της απαγωγής και της διακίνησης ναρκωτικών. Μέχρι σήμερα οι δικαστές ήταν υποχρεωμένοι να επιβάλλουν την εσχάτη των ποινών σε όσους καταδικάζονταν για τέτοια κακουργήματα.

Με τον νέο νόμο εναπόκειται στην κρίση των δικαστών να επιβάλουν ποινές πολυετούς κάθειρξης (π.χ. 30-40 ετών) αντί για τη θανατική ποινή.

Η Μαλαισία επέβαλε το 2018 μορατόριουμ στις εκτελέσεις, αλλά καθώς παρέμενε σε ισχύ ο νόμος που προέβλεπε την υποχρεωτική επιβολή της θανατικής ποινής για συγκεκριμένα κακουργήματα, οι δικαστές συνέχισαν να καταδικάζουν ενόχους «εις θάνατον» παρότι η τελευταία εκτέλεση θανατοποινίτη στη χώρα χρονολογείται από το 2017.


Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 4 Ιουλίου 2023, 19:52

ΠΗΓΗ