Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 19 Μαΐου 2023, 05:47

Έκρηξη βόμβας που φέρονται να είχαν τοποθετήσει χρυσωρύχοι που δραστηριοποιούνται παράνομα σε χρυσωρυχείο της κινεζικής εταιρείας Zijin Mining στην Κολομβία είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δύο άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι δεκατέσσερις, ανακοίνωσε η επιχείρηση χθες Πέμπτη, διευκρινίζοντας πως η δραστηριότητα στις υπόγειες στοές της εγκατάστασης ανεστάλη.

Το μεταλλείο βρίσκεται στον δήμο Μπουριτικά, στην επαρχία Αντιόκια, όπου συχνά στήνονται οδοφράγματα και διαπράττονται επιθέσεις από παράνομους χρυσωρύχους.

«Αυτή η καταδικαστέα ενέργεια διαπράχθηκε στη στοά Ιγάβρα, όπου παράνομοι μεταλλωρύχοι προσπαθούν να προχωρήσουν σε εξόρυξη», τόνισε η Zijin Mining σε ανακοίνωσή της.

Ανάμεσα στους τραυματίες είναι τέσσερα μέλη της αστυνομίας της Κολομβίας και πέντε ιδιωτικοί φρουροί.

Χιλιάδες χρυσωρύχοι δραστηριοποιούνται χωρίς άδεια, πολλές φορές υπό θανάσιμες συνθήκες, σε δεκάδες άτυπες στοές στην Μπουριτικά, αρκετοί κοντά ή ακόμα και μέσα στον χώρο όπου έχουν παραχωρηθεί δικαιώματα εκμετάλλευσης στην κινεζική εταιρεία.

Οι δραστηριότητές τους –που εν μέρει οργανώνει η συμμορία Clan del Golfo– απειλούν την ασφάλεια κοντινών κοινοτήτων και πλήττουν την παραγωγή της Zijin Mining, διαπίστωνε έρευνα του πρακτορείου ειδήσεων Reuters το 2021.

Η παραγωγή της κινεζικής εταιρείας έφθασε τις 196.493 ουγγιές χρυσού και τις 294.581 ουγγιές ασημιού το 2021, σύμφωνα με την ίδια. Στο χρυσωρυχείο της στην Μπουριτικά εκτιμάται πως υπάρχουν φλέβες που φθάνουν τις 3,7 εκατ. ουγγιές χρυσού.

Η Zijin Mining προχώρησε στην εξαγορά του συγκεκριμένου χρυσωρυχείου από την καναδική Continental Gold στα τέλη του 2019, μολονότι υπήρχαν ανησυχίες για την ασφάλεια, ιδίως για επιθέσεις κατά του προσωπικού της.


Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 19 Μαΐου 2023, 05:48

ΠΗΓΗ