Η πρόσφατη επίσκεψη της LIBE στην Αθήνα και η στάση της ελληνικής κυβέρνησης, βρέθηκε, προς στιγμήν, στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης κατά τη συνεδρίαση της επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής τη Δευτέρα.

Η αντιπαράθεση άρχισε όταν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, κατέθεσε στα πρακτικά απόσπασμα, από «δελτίο τύπου του ευρωκοινοβουλίου», της 8/3/2023, που αναφέρεται στη συνέντευξη Τύπου της επιτροπής LIBE, ότι «ευρωβουλευτές ανησυχούν για τις ευρωπαϊκές αξίες που απειλούνται στην Ελλάδα».

«Να μας πείτε ποιοι είναι οι ευρωβουλευτές. Να καταγραφούν και στα πρακτικά», σχολίασε ο εισηγητής της ΝΔ, Διονύσης Σταμενίτης.

«Ήταν η επίσημη αποστολή του Ευρωκοινοβουλίου, κύριε Σταμενίτη», απάντησε ο Σωκράτης Φάμελλος και πρόσθεσε: «Αν λοιδορείτε και το Ευρωκοινοβούλιο, συγχαρητήρια!».

«Απορία εκφράσαμε. Ποιοι ήταν αυτοί οι ευρωβουλευτές, να μας ενημερώσετε, Δύο; Τρεις; Εβδομήντα πέντε; Εκατόν τριάντα πέντε; Ποιοι ήταν;», επέμεινε ο Διονύσης Σταμενίτης. 

«Φαίνεται πως ο κ. Σταμενίτης, που εκπροσωπεί σήμερα, ως εισηγητής, τη ΝΔ, δεν γνωρίζει ότι η επιτροπή LIBE του Ευρωκοινοβουλίου ήταν εδώ, σε επίσημη αποστολή και εκπροσωπήθηκε θεσμικώς και ζήτησε από τους υπουργούς να τη δούνε, όπως ζήτησε και από τον κ. Ντογιάκο – το λέω γιατί δεν δέχθηκε, ούτε η κυβέρνηση, ούτε ο κ. Ντογιάκος – και αυτή η επίσημη επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου απαντά σε συνέντευξη Τύπου και λέει: ‘Τέλος, η νομοθετική διαδικασία πρέπει να βελτιωθεί, με τη χρήση πραγματικών και ουσιαστικών διαβουλεύσεων, με την κατάργηση της αμφιλεγόμενης πρακτικής των πολυνομοσχεδίων’. Γι΄αυτό νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα σας μιλάω. Σας στενοχωρεί που η επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου σημαδεύει και εσάς στην απαράδεκτη διαδικασία νομοθέτησης;», είπε ο Σωκράτης Φάμελλος, απευθυνόμενος στον παριστάμενο υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Αμυρά.

«Ο κ. Αρβανίτης ή ο συνάδελφος μας κ. Κούλογλου;», σχολίασε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς.

«Ακούμε την παρατήρηση, αλλά, ας μην την πάρουμε και ως ευαγγέλιο τώρα. Ακούω τι λέει. Δεν θα μας υποδείξετε εσείς πώς να κάνουμε τη δουλειά μας», σχολίασε και ο πρόεδρος της επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, Γιώργος Βλάχος.

«Μπράβο σας κύριε πρόεδρε, μιλάμε για μια επίσημη επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου. Διακόπτετε εισηγητή της αντιπολίτευσης για να καταφερθείτε κατά της επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου. Το μόνο που θα μεταφέρω είναι τα πρακτικά της συζήτησης στο Ευρωκοινοβούλιο», είπε ο Σωκράτης Φάμελλος.

«Δεν καταφέρομαι κατά. Ακούμε τι μας λένε, αλλά επιτρέψτε μας να γνωρίζουμε καλύτερα πώς λειτουργεί το Ελληνικό Κοινοβούλιο από τους όποιους ευρωβουλευτές. Επιτρέψτε μας λοιπόν. Το θεωρώ προσβλητικό στο τέλος-τέλος. Δεν μας είδαν εμάς, δεν ξέρω ποιους είδαν και σχημάτισαν αυτή τη γνώμη», είπε ο Γιώργος Βλάχος.

«Υποβαθμίζετε εσείς λοιπόν την επίσκεψη μιας επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου», απάντησε ο Σωκράτης Φάμελλος.

«Δεν υποβαθμίζω τίποτα. Αυτοί υποβάθμισαν εμάς. Δεν ξέρω από πού άντλησαν τα στοιχεία», επέμεινε ο Γιώργος Βλάχος.

«Κύριε πρόεδρε, δεν συμμετείχε ούτε το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα σε αυτή την επιτροπή», ανέφερε ο Γιώργος Αμυράς.

«Γιατί δεν θέλει την αλήθεια, γιατί θέλει το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα να κρύψει την αλήθεια, για την υποβάθμιση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα, γιατί κάνατε την Ελλάδα χειρότερη από την Ουγγαρία και από την Πολωνία. Γιατί υποβαθμίζετε την Δημοκρατία, παραβιάζετε το Σύνταγμα, και σας ενοχλεί που το Ευρωκοινοβούλιο, έρχεται ακόμα και με κεντροδεξιούς βουλευτές, και λέει ότι στην Ελλάδα υπάρχει πρόβλημα δημοκρατίας και σας ενοχλεί», απάντησε ο Σωκράτης Φάμελλος.

«Γνωρίζουμε εμείς οι Έλληνες βουλευτές το πώς λειτουργούμε. Τις όποιες αδυναμίες έχουμε, κοιτάζουμε να τις διορθώσουμε. Εν πάση περιπτώσει, κάποιον που ήρθε εδώ, είδε συνομίλησε, δεν ξέρω με ποιον, και κάνει παρατηρήσεις, ε, ακούω τι μου λέει αλλά δεν το παίρνω και ως θέσφατο», αποκρίθηκε ο Γιώργος Βλάχος. 

ΠΗΓΗ