Λαμία: Αλεπού έκανε βόλτες στους δρόμους

Αντιμέτωποι με ένα περίεργο – αλλά όχι ασυνήθιστο – περιστατικό ήρθαν οι κάτοικοι της Λαμίας.

Μετά τις εικόνες που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου με τα αγριογούρουνα και τους λύκους που «παρελαύνουν» στον οικιστικό ιστό της περιοχής, αλεπούδες έκαναν την εμφάνισή τους και συμπλήρωσαν μία σειρά από επισκέψεις της άγριας πανίδας της χώρας μας.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το lamiareport.gr, το βράδυ του Σαββάτου μία αξιαγάπητη μεγαλόσωμη κόκκινη αλεπού, αδιαφορώντας για τα έκπληκτα βλέμματα των περιοίκων, αναζήτησε την τροφή της στους δρόμους της πόλης και στη συνέχεια εξαφανίστηκε.

Οι αλεπούδες τείνουν να γίνουν αστικά ζώα σε μεγάλο βαθμό

Υπενθυμίζεται πως, η παρουσία των εν λόγω θηλαστικών είναι πολύ συχνή τα τελευταία χρόνια και πολλοί εκτιμούν πως τείνουν να γίνουν αστικά ζώα σε μεγάλο βαθμό.

Η εντυπωσιακή κόκκινη αλεπού με την φουντωτή ουρά, πλέον δεν θεωρείται απειλούμενο είδος αν και η εξοικείωσή της με τον πολιτισμό και τον άνθρωπο, της έχει στοιχίσει.

Μάλιστα, μεγάλος εχθρός των άγριων αυτών θηλαστικών, όταν εισέρχονται στις πόλεις, είναι τα αυτοκίνητα, αφού τα περιστατικά με τις τραυματισμένες αλεπούδες στην άκρη των δρόμων δεν είναι λίγα

Δείτε το βίντεο

Γιατί αυξάνεται η παρουσία των αλεπούδων στους οικιστικούς ιστούς

Η αύξηση του πληθυσμού τους και η παρουσία τους στον οικιστικό ιστό οφείλεται στην άφθονη τροφή που βρίσκουν (σκουπίδια, ποντίκια, τροφές για αδέσποτα), αλλά και οι «κρυψώνες» που τους παρέχουν τα κρυφά σημεία των πόλεων, ενώ παράλληλα δεν υπάρχει σαφής καταμέτρηση για τον πληθυσμό τους.

Συνεπώς μία αλεπού μπορεί να επιβιώσει στον αστικό ιστό, όπως ακριβώς και οι αδέσποτες γάτες.

Στην πραγματικότητα, οι αλεπούδες δεν χρειάζονται την παρέμβαση του ανθρώπου για την ανεύρεση τροφής ούτε, καθώς υπάρχει κίνδυνος να αστάθειας  ή ανισσοροπίας της τροφικής αλυσίδας στο φυσικό περιβάλλον.

Ωστόσο όταν οι κάτοικοι, έχοντας γνώση για την έλλειψη τροφής στα περιβάλλοντα που κινούνται και δραστηριοποιούνται, αλλά και της κλιματικής αλλαγής, συχνά αφήνουν τροφή, με αποτέλεσμα εκέινες να εξοικειώνονται περισσότερο με την εκάστοτε γειτονιά και την προσεγγίζουν κατά εξακολούθηση.



ΠΗΓΗ