Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 3 Απριλίου 2023, 10:55

Οι Ιταλοί που χρησιμοποιούν ξένες λέξεις όταν επικοινωνούν επισήμως ενδέχεται να αντιμετωπίσουν πρόστιμα που κυμαίνονται από 5.000 έως και 100.000 ευρώ σύμφωνα με σχέδιο νόμου που εισήγαγε το κυβερνών κόμμα Αδέλφια της Ιταλίας.

Ειδικότερα, την περασμένη εβδομάδα το κόμμα της Τζόρτζια Μελόνι υπέβαλε στη Βουλή των Αντιπροσώπων, δηλαδή τη λεγόμενη Κάτω Βουλή, ένα νομοσχέδιο με διακηρυγμένο στόχο την υπεράσπιση της ιταλικής γλώσσας στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα από την τάχα ανεξέλεγκτη χρήση ξένων λέξεων στα πλαίσια μίας προοπτικής εθνικής προστασίας και υπεράσπισης της ταυτότητας.

Σύμφωνα με αυτή την πρόταση προτείνονται τσουχτερές ποινές στις περιπτώσεις παραβίασης του ενδεχόμενου νόμου με πρόστιμα που κυμαίνονται από 5.000 ως 100.000 ευρώ. Η πρώτη υπογραφή αυτού αυτής της πρότασης είναι από τον αντιπρόεδρο της Κάτω Βουλής της Ιταλίας, του Φάμπιο Ραμπέλι.

Η πρώτη αντίδραση ήταν της Ακαδημίας ντε λα Κρούσκα, η οποία είναι το Ανώτατο Ινστιτούτο της Ιταλικής Γλώσσας, το οποίο τονίζει πως η υπερβολική επιβολή κυρώσεων κινδυνεύει να γελοιοποιήσει ολόκληρο το ιταλόφιλο μέτωπο.

Σημειώνεται ότι η νέα κυβέρνηση πριν από έξι μήνες, μετονόμασε το υπουργείο Οικονομικής Ανάπτυξης σε υπουργοί επιχειρήσεων και made in Italy δηλαδή στα αγγλικά. Πριν από 100 χρόνια, το 1923 ο Μπενίτο Μουσολίνι είχε επιβάλει την απαγόρευση της χρήσης ξένων λέξεων στην καθομιλουμένη ιταλική γλώσσα.


Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 3 Απριλίου 2023, 10:55

ΠΗΓΗ