Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 3 Ιουνίου 2021, 12:04

Νέα πτώση για την τουρκική λίρα μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό

Νέα πτώση καταγράφει η τουρκική λίρα μετά από τα στοιχεία για τον πληθωρισμό τον Μάιο, τα οποία διαμορφώθηκαν χαμηλότερα των εκτιμήσεων, αφήνοντας τους επενδυτές να εικάζουν για την επόμενη κίνηση της κεντρικής τράπεζας.

Ο πληθωρισμός στην Τουρκία τον Μάιο διαμορφώθηκε στο 16,59% έναντι εκτιμήσεων για 17,25%.

Η λίρα διεύρυνε τις απώλειες, και έφτασε να χάνει μέχρι και 0,6%, προτού ανακτήσει μέρος των απωλειών, αν και παραμένει μακριά από το ιστορικό χαμηλό της Τετάρτης.

Η κεντρική τράπεζα αναμένεται να κρατήσει αμετάβλητα τα επιτόκια αυτόν τον μήνα για να πείσει τις αγορές για τη σύνεση τους, μεταφέροντας τις πιθανές μειώσεις των επιτοκίων, τις οποίες ζητά ο πρόεδρος Ερντογάν, για τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο, ανέφερε ο επικεφαλής αναλυτής της Danske Bank, Jakob Christensen.

Οι αυξημένες τιμές του πετρελαίου, σημαντικό προϊόν εισαγωγών για την Τουρκία, επηρεάστηκαν περαιτέρω από την άνοδο του πληθωρισμού, και η πρόσφατη επανέναρξη των συζητήσεων για τη σύσφιξη της πολιτικής από την αμερικανική Fed, θα προκαλέσει τους επενδυτές να είναι επιφυλακτικοί απέναντι στην τουρκική λίρα, πρόσθεσε ο ίδιος.


Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 3 Ιουνίου 2021, 12:04

ΠΗΓΗ