Ξεκινάμε από τη Θεσσαλία, έρχονται άμεσες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις

«Με την πρώτη ψιχάλα το βράδυ ανάβουμε τα φώτα, δεν κοιμόμαστε». Με αυτή την φράση περιέγραψαν στον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Αριστεράς, Αλέξη Χαρίτση, οι κάτοικοι των πληγεισών περιοχών της Θεσσαλίας τη νέα κανονικότητα, τέσσερις και πλέον μήνες μετά τις καταστροφικές πλημμύρες.

«Τέσσερις και πλέον μήνες μετά, το επιτελικό κράτος έχει καταρρεύσει και έχει αφήσει τους ανθρώπους της Θεσσαλίας στη μοίρα τους», σημειώνουν πηγές του κόμματος.

Ο Αλέξης Χαρίτσης και η γραμματέας της Κ.Ο. Πέτη Πέρκα, μαζί με στελέχη και φίλους της Νέας Αριστεράς, επισκέφθηκαν τον Παλαμά, τον Βλοχό, τον Κοσκινά, το Μουζάκι, τα Μεγάλα Καλύβια και τη Φαρκαδόνα.

«Η Νέα Αριστερά ξεκινά την συγκρότησή της, θέτοντας σε προτεραιότητα την κοινωνία και τις ανάγκες της. Πρώτος σταθμός σε αυτή την πορεία δεν θα μπορούσε να είναι άλλος από την Θεσσαλία. Βασικός στόχος της Νέας Αριστεράς και του Αλέξη Χαρίτση είναι να ακούσουν, να καταγράψουν τα προβλήματα και να δώσουν φωνή σε όσους η κυβέρνηση έχει εγκαταλείψει», σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Ο κ. Χαρίτσης δεσμέυτηκε να μεταφέρει τα αιτήματα των κατοίκων σε κοινοβουλευτικό και σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο. Τις αμέσως επόμενες ημέρες, η Νέα Αριστερά θα αναλάβει πρωτοβουλίες σε αυτή την κατεύθυνση.

«Η Θεσσαλία δεν θα ξεχαστεί και αυτό αποτελεί δέσμευση της Νεάς Αριστεράς», τους είπε. Υπενθυμίζεται πως στην συζήτηση επί του προϋπολογισμού ο Αλέξης Χαρίτσης είχε τονίσει ότι η Θεσσαλία πρέπει να αποτελέσει το υπόδειγμα για το νέο παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο που πρέπει να ακολουθήσει η χώρα.

«Να προχωρήσουν χθες τα έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης»

Τα βασικά προβλήματα που θέτουν ως προτεραιότητες οι πλημμυροπαθείς στις πληγείσες περιοχές της Καρδίτσας και των Τρικάλων είναι κοινά: Η καταβολή των αποζημιώσεων, το στεγαστικό ζήτημα που μαστίζει πλέον την Θεσσαλία, το ζήτημα της παραγωγής και των καλλιεργειών, καθώς ακόμα δεν έχουν προχωρήσει τα αρδευτικά έργα. «Δεν ξέρουμε αν θα πάρουμε σπόρους, γιατί δεν ξέρουμε αν θα μπορούμε να ποτίσουμε σε μερικούς μήνες», έλεγαν χαρακτηριστικά αγρότες στον Αλέξη Χαρίτση.

Επίσης, η αποκατάσταση του ζωικού κεφαλαίου και των μηχανημάτων που έχουν καταστραφεί. Και το κυριότερο, ο φόβος της εγκατάλειψης και της ερήμωσης των χωριών, καθώς ήδη πολλές οικογένειες και νέοι έχουν μετατραπεί σε εσωτερικούς μετανάστες, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που ήδη έχουν φύγει στο εξωτερικό.

Στις δηλώσεις του πριν από την συνάντηση με τον νέο περιφερειάρχη Θεσσαλίας, ο Αλέξης Χαρίτσης έθεσε τις προτεραιότητες: «Το πρώτο που πρέπει να γίνει άμεσα είναι να τρέξουν οι διαδικασίες των αποζημιώσεων, γιατί αυτή τη στιγμή έχουμε ανθρώπους οι οποίοι δεν μπορούν να επισκευάσουν τα σπίτια τους, έχουμε επαγγελματίες οι οποίοι δεν μπορούν να λειτουργήσουν τις επιχειρήσεις τους, έχουμε αγρότες που δεν μπορούν να καλλιεργήσουν τα χωράφια τους».

«Είναι σημαντικό να προχωρήσουν και να ξεκολλήσουν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες των αποζημιώσεων», τόνισε προσθέτοντας πως «οι άνθρωποι που συναντήσαμε μου έλεγαν ότι μια σταγόνα βροχή να πέσει ανοίγουν όλα τα φώτα στα σπίτια και στα χωριά και κανένας δεν κοιμάται το βράδυ. Αυτή είναι μια πραγματικότητα που δεν μπορούμε να ανεχτούμε το 2024 σε μια ευρωπαϊκή χώρα. Είναι λοιπόν απαραίτητο να προχωρήσουν, χθες, τα έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης και προστασίας των πληγεισών περιοχών».

Σημείωσε, επίσης, ότι «από το 2018 ολόκληρη η Θεσσαλία με τις μελέτες επικινδυνότητας είχε χαρακτηριστεί κόκκινη. Έχουν περάσει έξι χρόνια πλέον χωρίς τα έργα να προχωρήσουν. Έστω και τώρα πρέπει τα έργα αυτά να ολοκληρωθούν».

Περιοδεία στα χωριά που πλημμύρισαν

Η επίσκεψη ξεκίνησε το πρωί στον Παλαμά, όπου πραγματοποιήθηκε συνάντηση με το νέο δήμαρχο και, στη συνέχεια, έγινε ευρεία σύσκεψη με κατοίκους και επαγγελματίες της περιοχής, αυτοδιοικητικούς εκπροσώπους και πολίτες από τον Κοσκινά, τη Μεταμόρφωση και τον Βλοχό.

Στην συνέχεια, έγινε αυτοψία των καταστροφών στην περιοχή του Παλαμά και στα αναχώματα. Ακολούθησε επίσκεψη και συζήτηση με κατοίκους και αυτοψία στον Κοσκινά και τον Βλοχό – χωριά που θάφτηκαν στις λάσπες.

Η περιοχή του δήμου Μουζακίου ήταν ο επόμενος σταθμός, όπου υπήρξε επίσκεψη σε καταστραμμένες κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και οικίες και έπειτα πραγματοποιήθηκε συζήτηση με την επιτροπή πλημμυροπαθών στα Μεγάλα Καλύβια. Τέλος, ο Αλέξης Χαρίτσης, η Πέτη Πέρκα και η αντιπροσωπεία της Νέας Αριστεράς επισκέφτηκαν την Φαρκαδόνα, όπου συμμετείχαν σε ευρεία συζήτηση με κατοίκους και συλλόγους του χωριού.

Η περιοδεία ολοκληρώθηκε στην Λάρισα, όπου πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον νέο περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Δημήτρη Κουρέτα, κατά την οποία συζητήθηκαν όλα τα μεγάλα ζητήματα της περιοχής.



ΠΗΓΗ