Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 2 Ιουνίου 2021, 12:24

Ανδ. Ξανθός: Ο κ. Μητσοτάκης δεν κατάλαβε τίποτα από την υγειονομική κρίση

Σε συνέντευξή του στο Κανάλι 1 (Δημοτικό Ραδιόφωνο Πειραιά) ο βουλευτής Ρεθύμνου και τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Ανδρέας Ξανθός αναφέρθηκε στην υγειονομική συγκυρία και στις χθεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού για το ΕΣΥ.

Ο κ. Ξανθός δήλωσε ότι οι αναφορές του κ. Μητσοτάκη για την υγεία στο συνέδριο του ιστότοπου ygeiamou αποδεικνύουν ότι ο πρωθυπουργός εξακολουθεί να έχει νεοφιλελεύθερες εμμονές για το Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Η δήλωση του μάλιστα ότι «το ΕΣΥ δεν μπορεί να είναι υποχρεωτικά κρατικό», στην ουσία αναιρεί τον ιδρυτικό νόμο του ΕΣΥ, τον οποίο φυσικά η ΝΔ καταψήφισε. Θα έπρεπε να γνωρίζει ο κ. Μητσοτάκης ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας, που ήταν η μεγάλη κοινωνική τομή της μεταπολίτευσης, αποτελείται αποκλειστικά από δημόσιες δομές (νοσοκομεία-Κέντρα Υγείας-ΠΙ), είναι «ενιαίο, αποκεντρωμένο και οργανώνεται με ευθύνη του Κράτους», όπως ρητά αναφέρει ο ν. 1397/1983.

»Είναι προφανές ότι, πριν καλά καλά υποχωρήσει η οξεία φάση της πανδημίας, η κυβέρνηση διά του πρωθυπουργού, παρουσιάζει το βασικό πολιτικό της σχέδιο για την Υγεία, που είναι το άνοιγμα του ΕΣΥ στην αγορά και οι Συμπράξεις Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Δυστυχώς ο κ. Μητσοτάκης δεν κατάλαβε τίποτα από την υγειονομική κρίση. Αντί να δεσμευτεί για τη σοβαρή ενίσχυση των δημόσιων δομών με επιπλέον πόρους (ανθρώπινους και υλικούς), αντί να παρουσιάσει ένα πολυετές πλάνο μαζικών μόνιμων προσλήψεων και μια σοβαρή αναβάθμιση του ιατρικού μισθολογίου και των αποδοχών των εργαζομένων του ΕΣΥ, επανέφερε για άλλη μια φορά την ατζέντα της σταδιακής ιδιωτικοποίησης του Δημόσιου Συστήματος Υγείας.

»Ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει ούτε όραμα για τη στήριξη του ΕΣΥ, ούτε σχέδιο γενναίας επένδυσης στις δημόσιες δομές υγείας, στροφής στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και στην κοινοτική φροντίδα και αναδιοργάνωσης των Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας της χώρας. Αυτό είναι το καθολικό κοινωνικό αίτημα μετά τη πανδημία. Το ΕΣΥ έχει ήδη αποδιοργανωθεί λόγω της «κοβιντοποίησης» του επί έναν χρόνο. Η στρατηγική των ΣΔΙΤ θα του δώσει τη “χαριστική βολή”» .


Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 2 Ιουνίου 2021, 12:36

ΠΗΓΗ