Ο υποστηριζόμενος από την κυβέρνηση Πέτερ Πελεγκρίνι επικράτησε του πρώην υπουργού Εξωτερικών Ιβάν Κόρτσοκ στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Σλοβακία. Με καταμετρημένα τα αποτελέσματα από το 98% των εκλογικών τμημάτων, ο Πελεγκρίνι εξασφαλίζει 53,85% έναντι 46,14% του Κόρτσοκ.

Ο 59χρονος Κόρτσοκ αναγνώρισε πριν από λίγα λεπτά την ήττα του και συνεχάρη τον Πελεγκρίνι για τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές. Ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης είχε ταχθεί αποφασιστικά στο πλευρό της Ουκρανίας, όπως και η απερχόμενη πρόεδρος Ζουζάνα Τσαπούτοβα που επέλεξε να μη διεκδικήσει δεύτερη θητεία. Ο 49χρονος Πελεγκρίνι προέρχεται από το φιλορωσικό κυβερνητικό στρατόπεδο με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Ρόμπερτ Φίτσο, ο οποίος αμφισβήτησε την κυριαρχία της Ουκρανίας.

Μολονότι έχει κυρίως εθιμοτυπικό ρόλο, ο πρόεδρος της Σλοβακίας επικυρώνει τις διεθνείς συνθήκες, διορίζει δικαστές και είναι επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων της χώρας. Ο αρχηγός του κράτους, το οποίο έχει πληθυσμό 5,4 εκατομμυρίων και είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, έχει δικαίωμα βέτο σε νομοσχέδια που εγκρίνει το κοινοβούλιο.

Στην διεθνή σκακιέρα, οι δύο αντίπαλοι εκπροσωπούσαν το φιλορωσικό και το φιλοαμερικανικό μπλοκ, με αποτέλεσμα σε ένα βαθμό ο λαός της Σλοβακίας να έχει ήδη χάσει.

Ποιοι ήταν οι μονομάχοι

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Ιβάν Κόρτσοκ αναμετρήθηκε με τον Πέτερ Πελεγκρίνι, ο οποίος ηγείται ενός κόμματος συνασπισμού στην κυβέρνηση Φίτσο, στην ψηφοφορία για την κυρίως εθιμοτυπική θέση του προέδρου της χώρας των 5,4 εκατομμυρίων κατοίκων.

Μια νίκη του Πελεγκρίνι, ο οποίος ήταν μέχρι σήμερα πρόεδρος του Κοινοβουλίου, θα εδραιώσει την εξουσία του Φίτσο, δίνοντας στον ίδιο και στους συμμάχους του τον έλεγχο σημαντικών στρατηγικών θέσεων.

Πρώην φιλελεύθερη περιβαλλοντική ακτιβίστρια, η απερχόμενη πρόεδρος Ζουζάνα Τσαπούτοβα έχει δεχθεί επανειλημμένα επιθέσεις από τον Φίκο, ο οποίος κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές της 30ής Σεπτεμβρίου με φιλορωσικό και αντιαμερικανικό πρόγραμμα και έχει κατηγορήσει την Τσαπούτοβα ότι είναι πράκτορας των ΗΠΑ.ΠΗΓΗ