Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 24 Απριλίου 2023, 23:52

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αναμένεται αύριο Τρίτη να ανακοινώσει επισήμως ότι θα διεκδικήσει την επανεκλογή του το 2024, όπως μεταδίδουν πολλά αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

Ούτε ο Λευκός Οίκος ούτε το Δημοκρατικό Κόμμα έχουν επιβεβαιώσει τις πληροφορίες, αλλά η ανακοίνωση της υποψηφιότητας του 80χρονου Μπάιντεν θεωρείται σχεδόν δεδομένη.

«Σας έχω πει ότι σκοπεύω να είμαι υποψήφιος. Θα σας ενημερώσω πολύ σύντομα», δήλωσε σήμερα ο Μπάιντεν, παρατείνοντας την αγωνία.

Σε περίπτωση που ο Τζο Μπάιντεν ανοίξει τελικά τα χαρτιά του την Τρίτη, η χρονική επιλογή θα αποκτήσει έναν ιδιαίτερο συμβολισμό: θα συμπίπτει χρονικά με τη συμπλήρωση τεσσάρων ετών από την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του ενόψει προκριματικών για τις προεδρικές εκλογές του 2020 (25 Απριλίου 2019) και θα ανοίξει τον δρόμο για ένα «ριμέικ» της μονομαχίας με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Η καθυστέρηση της επίσημης ανακοίνωσης από τον Μπάιντεν έχει εγείρει αμφιβολίες μεταξύ των Δημοκρατικών ψηφοφόρων σχετικά με το κατά πόσον ο 80χρονος πρόεδρος θα ήταν σε θέση να φέρει εις πέρας μια δεύτερη τετραετή θητεία. Σημειωτέον ότι, εφόσον εξασφαλίσει μια δεύτερη θητεία στην προεδρία των ΗΠΑ, ο Τζο Μπάιντεν θα είναι 86 ετών όταν εγκαταλείψει τον Λευκό Οίκο.

Τον Νοέμβριο του 2021 και τον Φεβρουάριο του 2023, οι ιατρικές εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκε έδειξαν ότι «είναι καλά στην υγεία του». Οι Ρεπουμπλικάνοι αμφισβητούν συχνά την πνευματική διαύγεια του Μπάιντεν, δράττοντας κάθε ευκαιρίας που παρουσιάζεται από τις κατά καιρούς γκάφες του.

Ο νυν πρόεδρος των ΗΠΑ έχει την στατιστική με το μέρος του, αφού τα τελευταία χρόνια οι περισσότεροι ένοικοι του Λευκού Οίκου εξασφάλισαν μια δεύτερη θητεία.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Ντόναλντ Τραμπ, που θεωρείται φαβορί για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων, δεν εμπνέει τους Αμερικανούς περισσότερο από τον Τζο Μπάιντεν. Ως εκ τούτου, ο Δημοκρατικός πρόεδρος πιστεύει ότι μπορεί να ξανακερδίσει τον Ρεπουμπλικάνο προκάτοχό του, ο οποίος αντιμετωπίζει προβλήματα με τη Δικαιοσύνη και έχει διχάσει την αμερικανική κοινή γνώμη.

Παραμένει άγνωστο όμως ποιες θα ήταν οι πιθανότητες του Τζο Μπάιντεν με αντίπαλο έναν πολύ νεότερο σε ηλικία. Μεταξύ των φαβορί για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων είναι ο 44χρονος κυβερνήτης της Φλόριντα Ρον Ντεσάντις, ο οποίος όμως δεν έχει ανακοινώσει επισήμως την υποψηφιότητά του. Ο Ντεσάντις ξεκίνησε σήμερα διεθνή περιοδεία – με σταθμούς την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα, το Ισραήλ και τη Βρετανία – σε μια προσπάθεια να βελτιώσει την εικόνα του σε θέματα εξωτερικής πολιτικής.

 


Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 24 Απριλίου 2023, 23:52

ΠΗΓΗ