Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 19 Μαΐου 2023, 15:47

Πάνω από τις μισές μεγάλες λίμνες και ταμιευτήρες στον κόσμο έχουν συρρικνωθεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 -κυρίως λόγω της κλιματικής κρίσης και της ανθρώπινης κατανάλωσης– εντείνοντας τις ανησυχίες για την επάρκεια νερού για γεωργία, υδροηλεκτρική ενέργεια και κατανάλωση, σύμφωνα με μελέτη.

Διεθνής ομάδα ερευνητών αναφέρει ότι ορισμένες από τις σημαντικότερες πηγές γλυκού νερού στον κόσμο – από την Κασπία Θάλασσα μέχρι τη λίμνη Τιτικάκα της Νότιας Αμερικής – έχασαν νερό με αθροιστικό ρυθμό περίπου 22 γιγατόνων ετησίως για σχεδόν τρεις δεκαετίες, ποσότητα που αντιστοιχεί στον συνολικό όγκο νερού που καταναλώθηκε στις ΗΠΑ ολόκληρο το 2015.

Ο Φάνγκφανγκ Γιάο, υδρολόγος επιφανειακών υδάτων στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια, επικεφαλής της μελέτης που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη στο περιοδικό «Science», δήλωσε ότι το 56% της μείωσης των φυσικών λιμνών οφείλεται κυρίως στην παγκόσμια υπερθέρμανση και την ανθρώπινη κατανάλωση. Οι κλιματολόγοι εκτιμούν πως οι άνυδρες περιοχές του κόσμου θα γίνουν πιο ξηρές στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής και οι υγρές περιοχές θα γίνουν πιο υγρές. Ωστόσο η νέα μελέτη διαπίστωσε σημαντική απώλεια νερού ακόμη και σε υγρές περιοχές.

Οι επιστήμονες αξιολόγησαν σχεδόν 2.000 μεγάλες λίμνες χρησιμοποιώντας δορυφορικές μετρήσεις σε συνδυασμό με κλιματικά και υδρολογικά μοντέλα. Διαπίστωσαν πως η μη βιώσιμη ανθρώπινη χρήση, οι αλλαγές στις βροχοπτώσεις και την απορροή, η ιζηματοποίηση και η άνοδος της θερμοκρασίας έχουν προκαλέσει την πτώση της στάθμης των λιμνών σε παγκόσμιο επίπεδο, με το 53% των λιμνών να καταγράφουν μείωση από το 1992 έως το 2020. Σχεδόν 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο επηρεάζονται άμεσα και πολλές περιοχές αντιμετωπίζουν λειψυδρία τα τελευταία χρόνια.

Η νέα μελέτη διαπίστωσε ότι η μη βιώσιμη χρήση του νερού συρρικνώνει τις λίμνες, όπως τη λίμνη Αράλη στην Κεντρική Ασία και τη Νεκρά Θάλασσα στη Μέση Ανατολή, ενώ λίμνες στο Αφγανιστάν, την Αίγυπτο και τη Μογγολία πλήττονται από την άνοδο της θερμοκρασίας. Η στάθμη του νερού αυξήθηκε στο ένα τέταρτο των λιμνών που μελετήθηκαν, συχνά ως αποτέλεσμα της κατασκευής φραγμάτων σε απομακρυσμένες περιοχές όπως αυτό που χτίζεται στο οροπέδιο του Θιβέτ.

Πηγή: ertnews, Guardian


Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 19 Μαΐου 2023, 15:47

ΠΗΓΗ