Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 7 Απριλίου 2023, 14:52

«Πάνω από 99% το ελληνικό κράτος θα είναι ψηφιακό την επόμενη τετραετία σε ό,τι αφορά στην εξυπηρέτηση των πολιτών και των επιχειρήσεων από το Δημόσιο» τόνισε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον ΣΚΑΪ. «Και θα γίνει ακριβώς επειδή είναι δρομολογημένο. Όλα αυτά τα έργα δημοπρατούνται και χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης και μπορούν να είναι έτοιμα ουσιαστικά το 2027».

Σχετικά με τη δημιουργία ενός τηλεφωνικού κέντρου όπου ο κάθε πολίτης θα μπορεί να απευθύνεται για οποιαδήποτε υπόθεσή του με το Δημόσιο, ο κ. Πιερρακάκης σημείωσε ότι «έχουμε την ανάγκη για ένα ενιαίο τηλεφωνικό κέντρο, θα υπάρχει χρέωση της υπόθεσης σε ένα δημόσιο υπάλληλο. Αυτό το έργο θα δημοπρατηθεί τώρα, χρηματοδοτείται με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, νομίζω ότι εντός μιας τριετίας θα μπορεί να είναι κάλλιστα ολοκληρωμένο στο 100%».

Επανέλαβε ότι «πιστεύω ότι θα είμαστε αυτοδύναμοι μετά τις δεύτερες κάλπες αλλά από κει και πέρα υπάρχει ένα ευρωπαϊκό πολιτικό κεκτημένο, ο πρωθυπουργός να είναι ο πρόεδρος του πρώτου κόμματος, οι υποψήφιοι βουλευτές της ΝΔ το μόνο που είμαστε διατεθειμένοι να δεχτούμε είναι η πρωθυπουργία του Κυριάκου Μητσοτάκη, συνεργασία υπάρχει μόνο εφόσον είμαστε πρώτο κόμμα με την πρωθυπουργία του Κυριάκου Μητσοτάκη».

Στο μεταξύ, ο κ. Πιερρακάκης έκανε λόγο για τη μεγάλη ανταπόκριση του κόσμου, οποίος «αγκάλιασε την πρόοδο, το τι έχει γίνει στην ψηφιακή εξυπηρέτηση πολιτών και επιχειρήσεων» κάτι που όπως είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός φαίνεται σε δυο νούμερα, στις πάνω από 1.530 υπηρεσίες του gov.gr και στις 1,2 δισ. ψηφιακές συναλλαγές φέτος. Επανέλαβε μάλιστα ότι με το πρόγραμμα ΜΙΤΟΣ «μετράμε τον εαυτό μας». Οι διαδικασίες που εκκρεμεί να ψηφιοποιηθούν είναι περίπου 4.000, οι οποίες είναι εξωτερικές, αφορούν υπηρεσίες κράτους προς πολίτη και κράτους προς επιχείρηση.

Αναφορικά με το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη ο υπουργός τόνισε ότι «από την μια πλευρά εμείς αυτό που κάνουμε είναι να μειώνουμε την γραφειοκρατία με ψηφιακές και νέες πλατφόρμες, από την άλλη πλευρά ο κάθε οργανισμός όπως ο ΟΣΕ έχει την ευθύνη να αναβαθμίζει τα συστήματα ασφαλείας του. Υπήρχαν συστήματα ασφαλείας όπως αυτά τα οποία είχαν μείνει σε εκκρεμότητα για πολύ καιρό και το διαπιστώσαμε ξαφνικά τραγικά, οπότε εδώ δεν υπάρχουν απαντήσεις άλλες πέρα από το να σκύβεις το κεφάλι και να τελειώνεις την δουλειά όσο πιο γρήγορα γίνεται. Αυτή είναι η ευθύνη μας, αυτήν αναλαμβάνουμε και με αυτήν θα προχωρήσουμε μπροστά».

Αναφερόμενος στην Βίβλο του Ψηφιακού Μετασχηματισμού είπε ότι «φτιάξαμε ένα κείμενο που ήταν εργαλείο δράσης, ορίσαμε 440 έργα που θα γίνουν μέχρι το 2025. Εμείς έχουμε ορίσει μια συγκεκριμένη στρατηγική την οποία επιθυμούμε να ακολουθήσουμε και την θέτουμε στην κρίση των πολιτών». Όσον αφορά στις ταυτότητες επεσήμανε ότι «έχουμε ήδη ψηφιοποιήσει μια διάσταση της ταυτότητας στο κινητό μας, αυτό θα υιοθετηθεί κατ’ αντιστοιχία σαν wallet από όλες τις χώρες».

Σχολιάζοντας την υπόθεση της διερεύνησης του παράνομου λογισμικού, η οποία έχει ήδη πάρει τον δρόμο της δικαιοσύνης υπογράμμισε ότι «περιμένουμε να δούμε γρήγορα ποιο θα είναι το σχετικό πόρισμα». Για την ψηφιοποίηση του Κτηματολογίου τόνισε ότι αναμένεται να γίνει το 2026-2027, ενώ υπάρχει ήδη έτοιμη μια σχετική εφαρμογή η οποία είναι ένας φάκελος μεταβίβασης ακινήτων στον συμβολαιογράφου, θα «τραβάει» όλα τα στοιχεία που χρειάζονται.


Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 7 Απριλίου 2023, 14:54

ΠΗΓΗ