Πέθανε η Μαριάννα Δήτσα – Γνωστή και ως «Συννεφούλα»

Η καθηγήτρια Ιταλικής Φιλολογίας στο ΑΠΘ, ερευνήτρια και συγγραφέας Μαριάννα Δήτσα άφησε σήμερα την τελευταία της πνοή.  Συμμετείχε στην συγγραφή και επιμέλεια του περιοδικού κοινωνικοπολιτικού στοχασμού της μεταπολίτευσης «Ο πολίτης».

Ως συγγραφέας και ερευνήτρια άφησε πίσω τα έργα της: Στο διάμεσο του κλασικισμού και ρομαντισμού – Τρεις αναφορές στα γνωστά, άγνωστα του ελλαδικού 19ου αιώνα Αλεξάνδρα Σαμουήλ,  Η παλαιότερη πεζογραφία μας – Από τις αρχές της ως τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο: 1830-1880, Νεολογία και κριτική στον 19ο αιώνα – Νεόπλαστοι λογοτεχνικοί όροι από τη Συναγωγή του Σ. Α. Κουμανούδη, ενώ είχε εκδώσει το βιβλίο του Αλέξανδρου Βικέλα «Λουκής Λάρας».

Η Μαριάννα Δήτσα ήταν η γυναίκα για την οποία γράφτηκε το τραγούδι «Συννεφούλα»

Επί χρόνια επιμελήθηκε μαζί με τον Διονύση Καψάλη, τον Λογοτεχνικό Πολίτη, παράρτημα του περιοδικού Πολίτης που εξεδιδε ο Άγγελος Ελεφάντης, ο σύντροφός της, ο οποίος της άφησε το 2008, ενώ είχαν και μια κόρη την Άννα. Η Μαριάννα Δήτσα ήταν η γυναίκα για την οποία γράφτηκε το τραγούδι «Συννεφούλα».

Τι έγραψε για αυτή ο προσωπικός της φίλος Θωμάς Κοροβίνης

«Μας αποχαιρέτησε σήμερα το πρωί η εκλεκτή φίλη Μαριάννα Δήτσα, η Μιμίκα μας, η “Συννεφούλα” των εποχών που γεννούσαν τολμηρούς ποιητές, η Θεσσαλονικιά αρχόντισσα που άναβε φωτιές στο διάβα της, πανεπιστημιακός, νεοελληνίστρια, σύντροφος για χρόνια του κορυφαίου διανοούμενου της Αριστεράς Άγγελου Ελεφάντη, ιδρυτή και διευθυντή του εμβληματικού περιοδικού κοινωνικοπολιτικού στοχασμού της μεταπολίτευσης «ο πολίτης», γενναία γυναίκα, μποέμισσα κι αριστοκράτισσα φίνα. Αντίο, καλή μου φίλη!

Ένα ποτήρι ακόμη ξέχειλο θα στήνω στα γλέντια μου, Μαριάννα μου, για να σε θυμάμαι, στα τσιμπούσια μας και στα μεγαλεία σου, τον καιρό της εκθαμβωτικής σου γοητείας, όταν, φοιτητής σε πρωτογνώρισα!»

Από αφιέρωμά της στον «Πολίτη» για τον« ομολογημένο και ανομολόγητο ρομαντισμό» και τον Σ.Α. Κουμανούδη.

Ενώ με δυσκολία βρήκαμε ένα εξώφυλλο του «Πολίτη» και δη του «Λογοτεχνικού Πολίτη» του οποίου είχε την επιμέλεια.



ΠΗΓΗ