Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 78 ετών ο διάσημος Ουρουγουανός αρχιτέκτονας Ραφαέλ Βινιόλι, ο οποίος σχεδίασε εμβληματικούς ουρανοξύστες — όπως εκείνον στην οδό Φέντσερτς του Λονδίνου, ευρύτερα γνωστό ως «Walkie-Talkie» λόγω του σχήματός του.

«Εκ μέρους της οικογένειάς μου, των συναδέλφων και πολλών συνεργατών μας σε όλον τον κόσμο, ανακοινώνω μετά λύπης μου ότι ο πατέρας μου πέθανε αιφνιδίως την Πέμπτη 2 Μαρτίου, σε ηλικία 78 ετών», αναφέρει το μήνυμα που ανήρτησε χθες Παρασκευή ο γιος του Ρομάν στην ιστοσελίδα της εταιρίας που ίδρυσε ο Βινιόλι και εδρεύει στη Νέα Υόρκη.

Ο αρχιτέκτονας, που γεννήθηκε στο Μοντεβιδέο το 1944, άφησε τη σφραγίδα του σε περισσότερα από 600 έργα ανά τον κόσμο: μεταξύ αυτών ξενοδοχεία, συναυλιακοί χώροι, αθλητικές εγκαταστάσεις, αεροδρόμια και η περίφημη στρογγυλή γέφυρα στη λιμνοθάλασσα Γκαρσόν της Ουρουγουάης.

 

Η Μάντσεστερ Σίτι, για την οποία σχεδίασε το προπονητικό της κέντρο «City Football Academy», εξέφρασε μέσω Twitter τα συλλυπητήριά της στην οικογένεια του εκλιπόντος αρχιτέκτονα.

 

Ορισμένες από τις δημιουργίες του Βινιόλι είχαν προκαλέσει αντιδράσεις. Μια τέτοια περίπτωση είναι ο ουρανοξύστης 85 ορόφων με θέα στο Σέντραλ Παρκ της Νέας Υόρκης, ένα συγκρότημα κατοικιών του οποίου οι εκατομμυριούχοι ένοικοι κατέθεσαν μηνύσεις για ηχορύπανση και κραδασμούς.

Στο Λονδίνο, ο ουρανοξύστης «Walkie-Talkie» απασχόλησε τα πρωτοσέλιδα εφημερίδων το 2013, επειδή η αντανάκλαση των ηλιακών ακτίνων στην κοίλη γυάλινη πρόσοψή του είχε προκαλέσει φθορές σε μια σταθμευμένη Jaguar.ΠΗΓΗ