Μετά την επίθεση με μαχαίρι από τον Γάλλοιρανό ισλαμιστή κοντά στον Πύργο του Άιφελ ξαναφούντωσε στη Γαλλία το αίσθημα της ανασφάλειας.

Τον τελευταίο μήνα το αίσθημα αυτό έχει γίνει ακόμη εντονότερο εξαιτίας του ότι σχεδόν καθημερινά σημειώνονται συγκρούσεις νεαρών, είτε οργανωμένων σε συμμορίες είτε μεμονωμένων, με θύματα. Αυτό συνέβη και το βράδυ, όταν ένας 15χρονος έχασε τη ζωή του από μαχαίρι στην κωμόπολη Εζανβιλ, βορειοδυτικά του Παρισιού.

Μία επίθεση με μαχαίρι στο Παρίσι οδηγεί σε ακόμη μεγαλύτερη κινητοποίηση των γαλλικών αστυνομικών δυνάμεων

Πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι η επιλογή του ισλαμιστή να δράσει γύρω από τον Πύργο δεν είναι τυχαία. Εκεί προβλέπεται να γίνει η μεγάλη τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στις 26 Ιουλίου και να συγκεντρωθούν από 400.000 έως 600.000 άτομα για να παρακολουθήσουν την εκκίνηση της «θεαματικής» όπως προβλέπεται «τελετής έναρξης».

Έχει σχεδιαστεί ως μια «παρέλαση» στον ποταμό, μήκους 12 χιλιομέτρων, μέχρι τη γέφυρα του Όστερλιτς.

Πλάνο Β ή απλά… «προσαρμογή» των σχεδίων;

Για πρώτη φορά χθες, ο πρώην γενικός διευθυντής της Εθνικής Αστυνομίας στη Γαλλία Φρεντερίκ Πεσενάρ, είπε δυνατά στο ραδιόφωνο αυτό που όλοι σκέφτονται πλέον σιωπηλά σχετικά με την ασφάλεια: «Πριν από τις 7 Οκτωβρίου, ήτοι την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, θεωρούσα ότι η τελετή έναρξης στον Σηκουάνα θα μπορούσε να γίνει. Σήμερα όμως πιστεύω ότι δεν θα ήταν παράλογο να σκεφτούμε ένα σχέδιο Βήτα» δήλωσε.

Για τον πρώην διευθυντή, το σχέδιο Β για μία μεγαλύτερη ασφάλεια σημαίνει να γίνει η τελετή έναρξης με την παρέλαση των αθλητών σε κλειστό χώρο και συγκεκριμένα στο στάδιο των Παρισίων.

Μετά τις δηλώσεις δεν άργησαν να εκφραστούν και οι πρώτες αντιδράσεις: Η υπουργός αθλητισμού Αμελί Ουντέα-Καστέρα μίλησε για «επιδιορθώσεις και προσαρμογές» που θα μπορούσαν να γίνουν, αλλά όχι για σχέδιο Β.

Ούτε ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής των Αγώνων Τόνι Εστανγκέ δέχεται να κάνει λόγο για ένα σχέδιο Β. Αντίθετα ο αντιπρόεδρος της περιφέρειας Παρισίων (Ile de France) έθεσε επιπλέον το θέμα της παρουσίας και ασφάλειας των Ιρλαηλινών και Αμερικανών αθλητών.

Ο αρχηγός της αστυνομίας Παρισίων Λοράν Νινιέζ έχει ήδη δηλώσει ότι για την τελετή έναρξης σκοπεύει να κινητοποιήσει 45.000 αστυνομικούς.

Ολυμπία Τσίπηρα, ΠαρίσιΠΗΓΗ