Οι μαζικές περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου που εφαρμόζει η ομάδα των χωρών του ΟΠΕΚ+ μπορούν να διαρκέσουν τουλάχιστον μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2024, αλλά μπορεί να φτάσουν μέχρι και το πρώτο εξάμηνο του 2024, σύμφωνα με τον Σαουδάραβα υπουργό Ενέργειας πρίγκιπα Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν.

Τα σχόλιά του έρχονται λιγότερο από μία εβδομάδα μετά την τηλεδιάσκεψη που πραγματοποίησε το μπλοκ των πετρελαιοπαραγωγών, κατά την οποία συμφώνησαν ομόφωνα σε εθελοντικές περικοπές παραγωγής συνολικού ύψους περίπου 2,2 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα (bpd)

Οι περικοπές μπήκαν ώστε να εξισορροπηθούν τα κέρδη από τις ζημίες στην αγορά ενέργειας εξαιτίας της επιβολής των δυτικών κυρώσεων στην Ρωσία

«Πιστεύω ειλικρινά ότι τα 2,2 εκατομμύρια θα ξεπεράσουν ακόμη και τη συνήθη συσσώρευση αποθεμάτων που συνήθως συμβαίνει το πρώτο τρίμηνο. Υπάρχουν ήδη ενδείξεις ότι η ζήτηση βελτιώνεται», δήλωσε ο Σαουδάραβας αξιωματούχος στο Bloomberg σε συνέντευξή του στο Ριάντ τη Δευτέρα.

Οι υφιστάμενες περικοπές που αναμένεται να συντροφεύσουν την αγορά για σεβαστό μέρος του 2024

Οι περικοπές για το πρώτο εξάμηνο του 2024 έχουν οριστεί στα 2,2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, που αντιστοιχούν σε περίπου 2% της παγκόσμιας προσφοράς. Επί του παρόντος, η παραγωγή του ΟΠΕΚ+ ισούται με περίπου 43 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, η οποία ήδη αντανακλά περικοπές περίπου 5 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως για τη σταθεροποίηση της αγοράς.

Η ομάδα των χωρών του ΟΠΕΚ+ άρχισε να μειώνει την παραγωγή τον Αύγουστο του περασμένου έτους, ξεκινώντας με μείωση κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια ανά ημέρα. Η μαζική περικοπή ήρθε παρά τις απαιτήσεις των ΗΠΑ να αυξήσουν οι χώρες του Κόλπου την παραγωγή για να αντισταθμίσουν την κρίση καυσίμων από τις δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Ο ΟΠΕΚ+ συμφώνησε σε επιπλέον 1,66 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα σε εθελοντικές περικοπές τον Απρίλιο. Δύο μήνες αργότερα, η περικοπή των 3,66 εκατομμυρίων βαρελιών ανά ημέρα- που αντιστοιχεί στο 3,6% της παγκόσμιας ζήτησης – παρατάθηκε έως το 2024.

Η Σαουδική Αραβία εφάρμοσε πρόσθετη μείωση κατά ένα εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα τον Ιούλιο, παρατείνοντάς την αργότερα μέχρι το τέλος του έτους.

Σε απάντηση στις περικοπές από τους μακροχρόνιους συμμάχους της Ουάσινγκτον στον Κόλπο, ο Μπάιντεν αξιοποίησε το Στρατηγικό Αποθεματικό Πετρελαίου (SPR) των ΗΠΑ για να αντισταθμίσει τις ανεξέλεγκτες τιμές στην αντλία.

Οι μειώσεις στην παραγωγή που έχουν επιβληθεί εώς τώρα, θα συνεχιστούν.

Ραντεβού Πούτιν με ΗΑΕ και Σαουδική Αραβία

Το Κρεμλίνο επιβεβαίωσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος θα έχει συνομιλίες με τον πρίγκιπα διάδοχο του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν. Ο δύο ηγέτες έχουν αναπτύξει στενούς δεσμούς και συνέβαλαν καθοριστικά στην δημιουργία του ΟΠΕΚ+ που περιλαμβάνει τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) και άλλες χώρες με επικεφαλής τη Ρωσία. Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν κατά 2% την περασμένη εβδομάδα ωστόσο στην αγορά των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού τύπου Brent επικρατούν σταθεροποιητικές τάσεις.

«Υπάρχουν ορισμένες διαδικασίες που χαρακτηρίζονται από αδράνεια στην αγορά πετρελαίου, η οποία είναι μεγάλη και βαριά. Ως εκ τούτου, μερικές φορές το αποτέλεσμα καθυστερεί αλλά ο συντονισμός θα συνεχιστεί» είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. Ερωτηθείς εάν ο Πούτιν θα συζητήσει τη συνεργασία στην αγορά πετρελαίου στο ταξίδι του στον Κόλπο, ο Πεσκόφ απάντησε πως «οι συζητήσεις γίνονται στο πλαίσιο του ΟΠΕΚ+, αλλά φυσικά η συνεργασία στον τομέα αυτό είναι πάντα στην ημερήσια διάταξη».

Τη συνεργασία της Σαουδικής Αραβίας-Ρωσίας στο πλαίσιο του ΟΠΕΚ+ χαρακτήρισε «γόνιμη» ο σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Πούτιν, Γιούρι Ουσάκοβ. «Ο αρκετά στενός συντονισμός Ρωσίας-Σαουδικής Αραβίας αποτελεί αξιόπιστη εγγύηση για τη διατήρηση μιας σταθερής και προβλέψιμης κατάστασης στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου» είπε.

Με πληροφορίες από Bloomberg και Οικονομικό ΤαχυδρόμοΠΗΓΗ