Η Κριστιάνα Τσαμόρο, για πολλούς η σοβαρότερη αντίπαλος του προέδρου της Νικαράγουα Ντανιέλ Ορτέγα στις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν τον Νοέμβριο, τέθηκε σε κατ’ οίκον κράτηση, καθώς η εισαγγελία την κατηγορεί για «ξέπλυμα χρήματος», κατηγορία που η ενδιαφερόμενη απορρίπτει.

«Έπειτα από πέντε ώρες που η αστυνομία παρέμενε στο σπίτι της αδελφής μου την έθεσε σε “κατ’ οίκον κράτηση”, σε απομόνωση. Το σπίτι της παραμένει κατειλημμένο από την αστυνομία», ανέφερε ο αδελφός της 67χρονης εκδότριας και δημοσιογράφου, Κάρλος Φερνάντο Τσαμόρο, μέσω Twitter.

Αστυνομικοί, συμπεριλαμβανομένων μονάδων αντιμετώπισης ταραχών, εισέβαλαν στην κατοικία της κ. Τσαμόρο, στο νοτιοανατολικό τμήμα της πρωτεύουσας, ενώ ετοιμαζόταν να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η βοηθός της, Αρέλια Βάρβα. Φίλοι και συγγενείς προσπάθησαν να πάνε στο σπίτι της αλλά η αστυνομία τους εμπόδισε να μπουν, απωθώντας βίαια μεταξύ άλλων δημοσιογράφους.

Η κα Τσαμόρο ήλπιζε να κερδίσει τον Ντανιέλ Ορτέγα στις προεδρικές εκλογές της 7ης Νοεμβρίου, όπως είχε κάνει πριν από 31 χρόνια η μητέρα της, Βιολέτα Τσαμόρο.

Όμως το ανερχόμενο αστέρι της αντιπολίτευσης έχει βρεθεί εδώ και αρκετές εβδομάδες στο στόχαστρο εισαγγελικής έρευνας για ξέπλυμα χρήματος, που η ίδια χαρακτηρίζει «μακάβρια φάρσα» με πολιτικά κίνητρα, για να εμποδιστεί να κατέβει στις εκλογές.

«Η απαγόρευση με αυθαίρετο τρόπο στην ηγέτιδα της αντιπολίτευσης Κριστιάνα Τσαμόρο αντανακλά τον φόβο του Ορτέγα για τις ελεύθερες και δίκαιες εκλογές», είπε έσω Twitter ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν από την Κόστα Ρίκα, όπου κάνει την πρώτη του επίσκεψη στη Λατινική Αμερική. «Οι Νικαραγουανοί αξίζουν αληθινή δημοκρατία», πρόσθεσε.

Η κα Τσαμόρο, που δεν ανήκει σε κανένα πολιτικό κόμμα, είχε ανακοινώσει την πρόθεσή της να ζητήσει τη στήριξη της διασπασμένης αντιπολίτευσης ενόψει των προεδρικών εκλογών στις οποίες ο κ. Ορτέγα, στην εξουσία από το 2007, προεξοφλείται πως θα διεκδικήσει τέταρτη συναπτή θητεία.

Την Τετάρτη (2/6) δικαστήριο στη Μανάγκουα διέταξε την επέμβαση της αστυνομίας και «τη σύλληψη της Κριστιάνα Τσαμόρο, που κατηγορείται για καταχρηστική διαχείριση και ξέπλυμα χρήματος, αγαθών και πόρων, που ζημίωσε το κράτος και την κοινωνία της Νικαράγουας». Το προηγούμενο βράδυ, η εισαγγελία απήγγειλε κατηγορίες σε βάρος της και ζήτησε να της στερηθεί το δικαίωμα να αναλαμβάνει δημόσια αξιώματα, σημειώνοντας πως «δεν απολαύει πλέον πλήρη αστικά και πολιτικά δικαιώματα καθώς εμπλέκεται σε ποινική διαδικασία». Νομικοί έκαναν λόγο για «παράνομη» διαδικασία, καθώς δεν έχει υπάρξει απόφαση του Εκλογοδικείου.

Η γενική γραμματεία του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ) κατήγγειλε «νέα επίθεση στη δημοκρατία» η οποία κατ’ αυτήν «κάνει ακόμη πιο αδύνατη τη διεξαγωγή ελεύθερων, ισόνομων και διαφανών εκλογών στη χώρα» και «απονομιμοποιεί την εκλογική διαδικασία προτού διεξαχθεί καν». Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΟΑΚ, η Νικαράγουα «οδεύει στις χειρότερες δυνατές εκλογές».

Το Κέντρο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη Νικαράγουα κατήγγειλε το ένταλμα σύλληψης, που χαρακτήρισε κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων της κυρίας Τσαμόρο.

Ο Ισπανός ευρωβουλευτής Χοσέ Ραμόν Μπάουθα εκτίμησε επίσης ότι εκτυλίσσεται «πολύ σοβαρή επίθεση εναντίον της δημοκρατίας» στη Νικαράγουα και αξίωσε από τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, τον Τζουζέπ Μπορέλ, η Ευρωπαϊκή Ένωση να εξετάσει άμεσα την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της κυβέρνησης του κ. Ορτέγα.

Η Κριστιάνα Τσαμόρο διευθύνει το ίδρυμα υπεράσπισης της ελευθεροτυπίας που φέρει το όνομα της μητέρας της, τα λογιστικά του οποίου κατά την εισαγγελία υποδεικνύουν πως γινόταν «ξέπλυμα χρήματος». Το ίδρυμα, που θεωρείται οχυρό υπεράσπισης της ελευθερίας του Τύπου, υποστηρίζει ανεξάρτητους δημοσιογράφους και ΜΜΕ.

Η κα Τσαμόρο αποφάσισε να αναστείλει τη δραστηριότητά του τον Φεβρουάριο, αρνούμενη να συμμορφωθεί προς νέο νόμο που υποχρεώνει κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο που δέχεται χρηματοδότηση από το εξωτερικό να εγγράφεται στον κατάλογο των «πρακτόρων του εξωτερικού» που καταρτίζει το υπουργείο Εσωτερικών.

Επρόκειτο να θέσει υποψηφιότητα αξιοποιώντας ιδίως τη δημοφιλία της μητέρας της, της πρώτης και μοναδικής γυναίκας που εξελέγη στην προεδρία. Μπορούσε να λογαριάζει στην υποστήριξη της πανίσχυρης οικογένειάς της, η οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την πολιτική ιστορία της χώρας και διατηρεί τον έλεγχο μέσων ενημέρωσης.

Η Κριστιάνα Τσαμόρο είναι κόρη του Πέδρο Χοακίν Τσαμόρο, ήρωα του αγώνα εναντίον της δικτατορίας των Σομόσα. Η δολοφονία του τον Ιανουάριο του 1978 θεωρείται πως συνέβαλε στον ξεσηκωμό εναντίον του καθεστώτος και την επικράτηση των Σαντινίστας.

ΠΗΓΗ