Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 15 Απριλίου 2023, 01:45

Η περιφορά του Επιταφίου στο Τολό του Δήμου Ναυπλιέων στην Αργολίδα το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής, έγινε μέσα σε ιδιαίτερα κατανυκτική ατμόσφαιρα.

Πρόκειται για τα πιο όμορφα και ίσως από τα πιο γραφικά έθιμα στην Αργολίδα καθώς η περιφορά του Επιταφίου στο Τολό, γίνεται μέσα στη θάλασσα.

Μετά από την περιφορά του Επιταφίου στο χωριό, η πομπή καταλήγει στη θάλασσα, για να ευλογηθούν και να καθαγιαστούν τα νερά.

 

Κατά τη διάρκεια της περιφοράς του, οι νέοι του χωριού κάθε χρόνο μεταφέρουν τον Επιτάφιο μέσα στη θάλασσα, ενώ τα κατακόκκινα βεγγαλικά του Συλλόγου των Αλιέων δίνουν ξεχωριστό τόνο.

Το θέαμα είναι μεγαλοπρεπές, φαντασμαγορικό και συνοδεύεται από πλοιάρια και τις μυροφόρες οι οποίες ψάλλουν με μεγάλη κατάνυξη.

Εντυπωσιακή είναι και η συμμετοχή του κόσμου και των τουριστών καθώς μια τεράστια πομπή συνοδεύει κάθε χρόνο την περιφορά του Επιταφίου.

Το έθιμο του Επιταφίου στη θάλασσα αναβιώνει τα τελευταία χρόνια και κρατάει από τότε που οι Κρήτες αποίκησαν την περιοχή φέρνοντας μαζί τους και το έθιμο αυτό, αποδίδοντας με αυτόν τον τρόπο τιμές στη θάλασσα και ευλογώντας το υγρό στοιχείο που θρέφει ακόμα τους σημερινούς Τολιανούς.

Πηγή: argolikeseidhseis.gr


Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 15 Απριλίου 2023, 01:45

ΠΗΓΗ