Τον χαμηλότερο ρυθμό αύξησης των πωλήσεων τα τελευταία δύο χρόνια εμφάνισε ο κλάδος των υπηρεσιών στη Βρετανία στο δ΄ τρίμηνο του 2018, σε μία ακόμη ένδειξη επιβράδυνσης της οικονομίας εν όψει Brexit.

Σύμφωνα με το βρετανικό εμπορικό επιμελητήριο (BCC), πολλές επιχειρήσεις λιανικής είχαν δηλώσει πως αντιμετωπίζουν δυσκολίες την περίοδο πριν από τα Χριστούγεννα, αλλά τα σημερινά ευρήματα κάνουν λόγο για μια ευρύτερη επιβράδυνση μεταξύ των επιχειρήσεων που στηρίζονται στις καταναλωτικές δαπάνες.

Οι επιχειρήσεις ανακοίνωσαν επίσης χαμηλότερο ρυθμό αύξησης των πωλήσεων και οι παραγγελίες επιβραδύνθηκαν γενικότερα πριν από την προγραμματισμένη έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 29 Μαρτίου.

«Η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου είναι στάσιμη», ανέφερε ο γενικός διευθυντής του BCC, Adam Marshall.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως με τόσο λίγη σαφήνεια για τις συνθήκες που θα αντιμετωπίσουν μέσα σε δύο μόλις μήνες, οι επιχειρήσεις είναι δικαιολογημένα προσεκτικές στις δαπάνες τους και στη λήψη αποφάσεων αναφορικά με το μέλλον τους.

Η Τράπεζα της Αγγλίας εκτιμά ότι η συνολική οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνθηκε στο 0,2% στο δ΄ τρίμηνο του 2018, από το 0,6% πριν από τρεις μήνες.


Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 3 Ιανουαρίου 2019, 13:22

ΠΗΓΗ