Πολιτικό σεισμό προκάλεσε η νίκη του AfD στη Θουριγκία. Μετά από τις εκλογές ο Όλαφ Σολτς άλλαξε το πολιτικό αφήγημα για το μεταναστευτικό, καθώς η κυβέρνηση ανακοίνωσε σχέδιο επιβολής αυστηρότερων ελέγχων σε όλα τα χερσαία σύνορα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, οι νέοι έλεγχοι που εφαρμόζονται μέσα σε μία ευρεία ζώνη ελεύθερης κυκλοφορίας που κανονικά είναι η ευρωπαϊκή ζώνη Σένγκεν, θα ξεκινήσουν στις 16 Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσουν αρχικά έξι μήνες.

Τα νέα μέτρα

Η κυβέρνηση έχει επίσης σχεδιάσει ένα σύστημα που επιτρέπει στις αρχές να απορρίπτουν περισσότερους μετανάστες απευθείας στα γερμανικά σύνορα. Οι περιορισμοί αποτελούν μέρος μιας σειράς μέτρων που έχει λάβει η χώρα για να σκληρύνει τη στάση της απέναντι στην μετανάστευση τα τελευταία χρόνια, μετά την αύξηση των αφίξεων. Ιδίως ανθρώπων που φεύγουν από τον πόλεμο και τη φτώχεια στη Μέση Ανατολή.

Στην ουσία με το νέο πλαίσιο, η κυβέρνηση του Όλαφ Σολτς επιδιώκει να ανακτήσει την πρωτοβουλία από την αντιπολιτευόμενη ακροδεξιά και τους συντηρητικούς, οι οποίοι είδαν την υποστήριξη να αυξάνεται καθώς αξιοποιούν τις ανησυχίες των ψηφοφόρων για τις τεντωμένες δημόσιες υπηρεσίες, την ένταξη και την ασφάλεια.

«Ενισχύουμε την εσωτερική ασφάλεια και συνεχίζουμε τη σκληρή μας γραμμή κατά της παράτυπης μετανάστευσης», δήλωσε ο Faeser, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση έχει ενημερώσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις γειτονικές χώρες για τους προβλεπόμενους ελέγχους.

Σκληραίνουν τα μέτρα για το μεταναστευτικό στη Γερμανία

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το μεταναστευτικό είναι επίσης η κύρια ανησυχία των ψηφοφόρων στο κρατίδιο του Βρανδεμβούργου, όπου θα διεξαχθούν εκλογές σε δύο εβδομάδες. Οι κεντροαριστεροί Σοσιαλδημοκράτες (SPD) του Scholz και του Faeser μάχονται για να διατηρήσουν τον έλεγχο της κυβέρνησης εκεί, σε μια ψηφοφορία που χαρακτηρίζεται ως τεστ αντοχής του SPD ενόψει των ομοσπονδιακών εκλογών του επόμενου έτους.

«Η πρόθεση της κυβέρνησης φαίνεται να είναι να δείξει συμβολικά στους Γερμανούς και στους δυνητικούς μετανάστες ότι οι τελευταίοι δεν είναι πλέον επιθυμητοί εδώ», δήλωσε ο Μάρκους Ένγκλερ από το Γερμανικό Κέντρο Έρευνας για την Ένταξη και τη Μετανάστευση.

Πότε ξεκίνησαν οι αντιδράσεις

Οι πρώτες αντιδράσεις ξεκίνησαν όταν η Γερμανία δέχτηκε πάνω από ένα εκατομμύριο άτομα, οι περισσότεροι από αυτούς είχαν διαφύγει από εμπόλεμε χώρες. Έφτασε σε σημείο καμπής στη χώρα των 84 εκατομμυρίων κατοίκων, αφού χορήγησε αυτόματα άσυλο σε περίπου ένα εκατομμύριο Ουκρανούς που διέφευγαν από την εισβολή της Ρωσίας το 2022, ενώ η Γερμανία πάλευε με μια ενεργειακή και οικονομική κρίση.

Κατόπιν τούτων, η γερμανική κυβέρνηση συμφώνησε αυστηρότερους κανόνες απέλασης. Το Βερολίνο ανακοίνωσε πέρυσι επίσης αυστηρότερους ελέγχους στα χερσαία σύνορά του με την Πολωνία, την Τσεχική Δημοκρατία και την Ελβετία. Αυτοί και οι έλεγχοι στα σύνορα με την Αυστρία του επέτρεψαν να επιστρέψει 30.000 μετανάστες από τον Οκτώβριο του 2023. Το νέο μοντέλο θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να επιστρέψει πολύ περισσότερους – αλλά δεν μπορεί να μιλήσει για το μοντέλο πριν από τις εμπιστευτικές διαπραγματεύσεις με τους συντηρητικούς.

Οι έλεγχοι δοκιμάζουν την ευρωπαϊκή ενότητα

Παρόλα αυτά η αυστηροποίηση του πλαισίου θα μπορούσε να δοκιμάσει την ευρωπαϊκή ενότητα. Ιδιαίτερα σε περίπτωση που οι γερμανικές αρχές ζητήσουν από άλλες χώρες να πάρουν πίσω σημαντικό αριθμό αιτούντων άσυλο και μεταναστών. Σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ, οι χώρες Σένγκεν, ο οποίος περιλαμβάνει όλο την Ένωση εκτός από την Κύπρο και την Ιρλανδία, επιτρέπεται να εισάγουν συνοριακούς ελέγχους μόνο ως έσχατη λύση για την αποτροπή απειλών για την εσωτερική ασφάλεια ή τη δημόσια τάξη.

Τα μέτρα μπορεί να μην οδηγήσουν άμεσα στην απόρριψη περισσότερων μεταναστών στα σύνορα. Παρόλα αυτά θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε περισσότερες επιστροφές σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και να λειτουργήσουν αποτρεπτικά, δήλωσε η Susan Fratzke του Ινστιτούτου Μεταναστευτικής Πολιτικής. Ο αριθμός των αιτήσεων ασύλου στη Γερμανία μειώθηκε ήδη κατά 21,7% τους πρώτους οκτώ μήνες του έτους, σύμφωνα με κυβερνητικές στατιστικές.



ΠΗΓΗ