Την απόλυτη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και του Στέφανου Κασσελάκη στην κινητοποίηση και στα αιτήματα του Συλλόγου Ερευνητών και Προσωπικού του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, που κατέθεσε ψήφισμα ενάντια στη μεταφορά του Αστεροσκοπείου στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, εξέφρασε ο Σωκράτης Φάμελλος.

Ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που βρέθηκε, μαζί με την Όλγα Γεροβασίλη κι άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στη συγκέντρωση που πραγματοποίησαν τα μέλη του Συλλόγου έξω από τη Βουλή, υπογράμμισε πως «ζούμε μία από τις πιο δυσάρεστες στιγμές στην Τρίτη Ελληνική Δημοκρατία, μιας και η κυβέρνηση έχει επιλέξει να επιτεθεί στην επιστήμη, γιατί η έρευνα και τα δεδομένα που η επιστήμη αυτή κομίζει ενοχλούν τον κ. Μητσοτάκη».

«Εμείς, στην αντίθετη κατεύθυνση, πιστεύουμε ότι πρέπει να ενισχυθεί το ερευνητικό και επιστημονικό δυναμικό και η έρευνα καθαυτή στην Ελλάδα, γιατί είναι ίσως το μοναδικό όπλο που έχουμε και για να υπάρξει ανάπτυξη αλλά και κοινωνική συνοχή στο μέλλον. Το μοναδικό ακόμη όπλο για να αναστείλουμε το brain drain», σημείωσε ο κ. Φάμελλος.

«Θα σας στηρίξουμε, γιατί πιστεύουμε ότι αυτός ο αγώνας δεν θα σταματήσει και δεν πρέπει να σταματήσει εδώ, γιατί δεν θα επιτρέψουμε να εφαρμοστεί αυτό το νομοσχέδιο»

Ο Σωκράτης Φάμελλος, έξω από τη Βουλή, εκφράζει την στήριξή του στους ερευνητές και το προσωπικό του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών

«Η κυβέρνηση θέλει να μεταφέρει την ανασφάλεια, που η ίδια δημιουργεί, στους ερευνητές»

Προσέθεσε πως «δεν θέλουμε η Ελλάδα να χάνει τα πολυτιμότερα ‘εφόδια’ της χώρας για το μέλλον, που δεν είναι άλλα από τη γνώση και τους επιστήμονές μας», τονίζοντας πως δεν μπορεί το Εθνικό Αστεροσκοπείο «με την τόσο πρωτοπόρο και ποιοτική έρευνα, να υπάγεται σε μία γενική γραμματεία του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, το οποίο μάλιστα δεν έχει καν οργανόγραμμα και δεν έχει καμία σχέση με το ερευνητικό αντικείμενο του Εθνικού Αστεροσκοπείου».

«Εμείς πιστεύουμε ότι η έρευνα πρέπει να υπάγεται στο υπουργείο Παιδείας και να καλύπτει όλους τους φορείς της γνώσης και της προόδου στην Ελλάδα», ανέφερε, υπενθυμίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει από την αρχή καταγγείλει αυτό το σχέδιο της κυβέρνησης και το συγκεκριμένο άρθρο, «που πρέπει να αποσυρθεί».«Έχουμε σημειώσει επίσης ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να καλύψει με αυτό τον τρόπο τη δική της ανεπάρκεια στην αντιμετώπιση των πρόσφατων πυρκαγιών, πλημμυρών και εν γένει φυσικών καταστροφών», διεμήνυσε ο Σωκράτης Φάμελλος, υποστηρίζοντας πως «η κυβέρνηση θέλει να μεταφέρει την ανασφάλεια, που η ίδια δημιουργεί στην ελληνική κοινωνία, στην έρευνα και στους ερευνητές. Εμείς όμως θα στηρίξουμε την έρευνα και την κοινωνία».

Ο κ. Φάμελλος συνεχάρη τα μέλη του Συλλόγου για τη στάση και τον αγώνα τους, τονίζοντας: «Από τη μεριά μας, υπερβαίνουμε τις κομματικές αναγνώσεις και σας υποστηρίζουμε, γιατί η έρευνα και η πρόοδος είναι κάτι που αφορά όλες και όλους στην Ελλάδα. Για αυτό το λόγο, θα υποστηρίξουμε τα αιτήματά σας με όλους τους τρόπους που μπορούμε και όχι μόνο μεθαύριο κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή, όπου θα ταχθούμε κατά της μεταφοράς του Εθνικού Αστεροσκοπείου από τη γενική γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας».

«Θα σας στηρίξουμε και το επόμενο διάστημα, γιατί πιστεύουμε ότι αυτός ο αγώνας δεν θα σταματήσει και δεν πρέπει να σταματήσει εδώ, γιατί δεν θα επιτρέψουμε να εφαρμοστεί αυτό το νομοσχέδιο. Καλή επιτυχία στον αγώνα σας!», σημείωσε καταληκτικά.ΠΗΓΗ