Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δέχτηκε σφοδρά πυρά σήμερα (17/1) στο Ευρωκοινοβούλιο, στη συζήτηση για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα, στην οποία ξεχώρισε η δήλωση-καταπέλτης της ευρωβουλεύτριας των Φιλελευθέρων της Ολλανδίας Σόφι ιν’τ Βελντ.

Καταπέλτης κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη η Σόφι ιν’τ Βελντ

Μιλώντας στα ελληνικά, η πολιτικός έστειλε το μήνυμα στήριξης και αλληλεγγύης «δεν σας αφήνουμε μέχρι να υπάρξει δικαιοσύνη», απευθυνόμενη στους δημοσιογράφους που βάλλονται από την κυβέρνηση Μητσοτάκη όποτε της ασκούν κρητική, τη χήρα Καραϊβάζ, τους συγγενείς όσων πέθαναν στα Τέμπη και την Πύλο και όσους όσοι δεν βρήκαν και δεν βρίσκουν το δίκιο τους στη χώρα μας, όπως είπε.

Επιδεινώνεται η κατάσταση στην Ελλάδα

Η σημερινή συζήτηση θα έπρεπε να έχει γίνει πριν από καιρό κάνοντας παράλληλα λόγο για «επιδείνωση του κράτους – δικαίου στην Ελλάδα», τόνισε η Σόφι ιν’τ Βελντ.

«Η ελευθερία του Τύπου παρεμποδίζεται και φιμώνονται ανεξάρτητοι φορείς» που κάνουν «σοβαρές προσπάθειες εντοπισμού διαφθοράς», επεσήμανε η ίδια για την Ελλάδα, ενώ δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι στην Ελλάδα καταστρατηγείται ο χάρτης θεμελιωδών δικαιωμάτων.

Μύδροι κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη από τη Σόφι ιν’τ Βελντ

Προβληματισμός για την ελευθερία του Τύπου

Μεταξύ άλλων, ο Ευρωπαίος επίτροπος Δικαιοσύνης Ντιντιέ Ρέιντερς αναφέρθηκε στον διορισμό των επικεφαλής των επιτροπών σχετικά με τις διαφημίσεις στα ΜΜΕ από την κυβέρνηση που «εγείρει ερωτηματικά για τη διαφάνεια» και την «ενδεχόμενη πολιτική επιρροή που ασκείται»

Αναφέρθηκε επίσης στην παρακολούθηση δημοσιογράφων με λογισμικό κατασκοπείας και τις δικαστικές αγωγές εναντίον τους υπογραμμίζοντας ότι «χρειάζονται πιο συγκεκριμένα βήματα για να βελτιωθεί το περιβάλλον εργασίας των δημοσιογράφων».

Η σημερινή συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα:

Αντέδρασε η Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου

Από την πλευρά της ΝΔ αντέδρασε η Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, «βλέποντας» πολιτική σκοπιμότητα πίσω από τις διαμαρτυρίες περί καταπάτησης δικαιωμάτων και Ελλάδα, με την Σόφι ιν’τ Βελντ να της απαντά:

«Είστε σε θέση να το διανοηθείτε αυτό;»

«Κάθε φορά απορρίπτετε κάθε επίκριση, θεωρείτε όσους ασχολούνται παρτιζάνους και ότι έχουν προεκλογικά κίνητρα. Είστε σε θέση να φανταστείτε ότι κάποιοι αντιδρούν επειδή υπερασπίζονται κάποιες ιδέες; Είστε σε θέση να το διανοηθείτε αυτό;».

Η ευρωβουλεύτρια της ΝΔ ανταπάντησε ότι «βλέπω μία τέτοια πολιτικό κάθε φορά που κοιτώ τον καθρέπτη». Στη συνέχεια, ξεκινώντας να μιλάει για τη δολοφονία Καραϊβάζ, έκανε λόγω για μια «μειοψηφία, που μιλά για τη χώρα μου σα να μην πρόκειται για Δημοκρατία και αυτό δεν είναι αλήθεια». Η πρόεδρος της Ολομέλειας τη διέκοψε επειδή ξεπέρασε τον επιτρεπόμενο χρόνο.

Άδειασμα από το ΕΛΚ

Όμως, το αφήγημα της κ. Ασημακοπούλου δεν συμμερίστηκε ο ομοαίματός της στο ΕΛΚ Γερούν Λέναερς, ευρωβουλευτής από την Ολλανδία ο οποίος ήταν επικεφαλής της επιτροπής κατά των λογισμικών παρακολουθήσεων PEGA, με τον ίδιο να την αδειάζει μέσω της εξής ντρίμπλας:

«Μιλώ εξ ονόματος του ΕΛΚ και προφανώς η κυβέρνηση Ελλάδας ανήκει στη δική μας πολιτική οικογένεια, αλλά δε θα πω ότι όλα είναι τέλεια, υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης όπως σε άλλα κράτη μέλη».

Ο κ. Λέναερς εξομολογήθηκε ότι έπαθε σοκ από τη δολοφονία Καραϊβάζ, αναφέρθηκε στις στρατηγικές αγωγές κατά δημοσιογράφων και τις παρακολουθήσεις, αναγνωρίζοντας πάντως ότι έχουν γίνει βήματα προόδου.

Ευρωκοινοβούλιο: Ψήφισμα για την κατάσταση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα

Εν τω μεταξύ, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε να διεξαγάγει ψήφισμα για την κατάσταση του κράτους δικαίου και της ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα. Η απόφαση ελήφθη με ψήφους 200 υπέρ, 119 κατά και 8 αποχές. Η απόφαση αυτή αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη, καθώς αποτελεί ένδειξη της ανησυχίας που προκαλεί η κατάσταση στην Ελλάδα σε ευρεία γκάμα πολιτικών δυνάμεων στην Ευρώπη.

Παπαδημούλης: «Κόλαφος το Ευρωκοινοβούλιο»

Κόλαφος για την Κυβέρνηση Μητσοτάκη από το Ευρωκοινοβούλιο. Η Ολομέλεια μόλις αποφάσισε με 200 υπέρ-119 κατά και 8 αποχές, η προγραμματισμένη συζήτηση στις 17/1/ για το Κράτος Δικαίου και την Ελευθερία του Τύπου ειδικά στην Ελλάδα, να συνοδευτεί με την έγκριση ψηφίσματος!

Η πρόταση κατατέθηκε από την πολιτική ομάδα του Μακρόν Renew. Ψηφίστηκε από την Αριστερά, Σοσιαλιστές και Πράσινους. Πέρασε με πολύ μεγάλη πλειοψηφία παρά το ΟΧΙ του ΕΛΚ και της Ακροδεξιάς. Ο αλά καρτ «φιλελευθερισμός» της ΝΔ δεν πείθει το ΕΚ. Ούτε καν την Ευρωομάδα του Μακρόν!», γράφει σε ανάρτησή του ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης.

«Επιτέλους συζητούμε την κατάσταση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα»

Από την πλευρά των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών ο Σάιρους Ένγκερερ δήλωσε αρχικά ότι «επιτέλους συζητούμε την κατάσταση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα» σχολιάζοντας ότι μέχρι ήμερα το ΕΛΚ απέφευγε τη σχετική συζήτηση.

Ο ίδιος έκανε λόγο για «συστηματική καταστρατήγηση του κράτους δικαίου» στη χώρα μας αναφέροντας χαρακτηριστικά τις περιπτώσεις παρακολούθησης πολιτικών, δημοσιογράφων, ακτιβιστών αλλά και τη δολοφονία Καραϊβάζ όπως επίσης και την προσβολή των δικαιωμάτων των αιτούντων άσυλο.

Ακόμη ο ευρωβουλευτής δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει την προσπάθεια ακύρωσης της αποστολή της Επιτροπής LIBE του Ευρωκοινοβουλίου προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι την επομένη το επιτροπή του ΕΛΚ μετέβη στην Ελλάδα.

«Θα αφήσουμε τις ελληνικές αρχές να καταστρατηγούν τα θεμελιώδη δικαιώματα;»

«Η κατάσταση στην Ελλάδα επιδεινώνεται σταθερά. Πολλά λέμε για την Ουγγαρία ενώ για την Ελλάδα δεν λέμε τίποτα. Η ελληνική κυβέρνηση δημιουργεί ένα περιοριστικό νομοθετικό περιβάλλον που ποινικοποιεί την κοινωνία των πολιτών, πολιτικούς και δημοσιογράφους» τόνισε η Γουεντολιν Ντελμπος Κόρφιλντ από τους Πράσινους.

Η ίδια πρόσθεσε ότι «ενώ στηλιτεύουμε την Ουγγαρία και άλλες χώρες με αυταρχικές τάσεις, η Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις του δείκτη της ελευθερίας του Τύπου» και έκανε λόγο για «παρενόχληση δημοσιογράφων, παρακολουθήσεις».

Η ίδια πρόσθεσε ότι ακόμη δεν έχει εξιχνιαστεί το σκάνδαλο των παράνομων παρακολουθήσεων, και αναφέρθηκε σε καταχρηστικές μηνύσεις κατά δημοσιογράφων. «Θα αφήσουμε τις ελληνικές αρχές να καταστρατηγούν τα θεμελιώδη δικαιώματα;» αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά.

«Το λίκνο της δημοκρατίας να μην μετατραπεί σε τάφο της δημοκρατίας»

Στο ίδιο μήκος κύματος κυμάνθηκε και η Ιρένα Γιόβεβα από το Renew Europe αναφερόμενη στις καταχρηστικές μηνύσεις κατά δημοσιογράφων και παρενοχλήσεις που έχουν ως στόχο τη φίμωσή τους.

Η ίδια δεν παρέλειψε αναφερθεί στη δολοφονία Καραϊβάζ, προσθέτοντας ότι η υπόθεση παραμένει ανεξιχνίαστη.

Παράλληλα χαρακτήρισε επικριτική την έκθεση για την Ελλάδα τονίζοντας ότι «δεν μπορούμε να σιωπούμε. Θα πρέπει να παρακολουθούμε τη μεταφορά του ευρωπαϊκού δικαίου για τα ΜΜΕ στην Ελλάδα ώστε το λίκνο της δημοκρατίας να μην μετατραπεί σε τάφο της δημοκρατίας».ΠΗΓΗ