Μετά από τις σημερινές συναντήσεις του με τον Ιταλό πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα, με την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι και με τον πάπα Φραγκίσκο, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, σε εκπομπή της ιταλικής δημόσιας τηλεόρασης Rai.

«Το ειρηνευτικό μας σχέδιο σε δέκα σημεία στηρίζεται από την Ιταλία, το Βατικανό και πολλά άλλα κράτη, στα οποία θέλουμε να προστεθούν και άλλα. Σήμερα μιλήσαμε για συγκεκριμένα θέματα, όπως την ανάγκη να επιστρέψουν τα χιλιάδες παιδιά μας που έχουν εκτοπισθεί στη Ρωσία. Ζήτησα να ασκηθεί πίεση στην Μόσχα, και για το ζωτικό αυτό θέμα», δήλωσε ο Ζελένσκι.

«Η Ρωσία χρησιμοποιεί και εγκληματίες στον πόλεμο αυτό, οι οποίοι, αν επιστρέψουν στην χώρα τους, θα εκτελεστούν. Ο Πούτιν χάνει και οι στρατιώτες του έχουν προβληματικό ηθικό. Το ότι ο Πούτιν είναι σε δύσκολη θέση, μας φέρνει πιο κοντά στην ειρήνη», πρόσθεσε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Ερωτηθείς σχετικά, δε θέλησε να αναφερθεί στο πότε, ακριβώς, πρόκειται να αρχίσει η μαζική, ουκρανική αντεπίθεση. «Ετοιμαζόμαστε, αλλά δεν μπορώ να αποκαλύψω κάτι περισσότερο», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Ζελένσκι προέβλεψε, δε, ότι «η Ευρώπη πρέπει να ξέρει ότι αν ηττηθεί η Ουκρανία, μετά θα έρθει η σειρά της Μολδαβίας και στην συνέχεια εκείνη των Χωρών της Βαλτικής, οι οποίες είναι μέλη του ΝΑΤΟ».

«Αν ο Πούτιν επιτεθεί στρατιωτικά στις Χώρες της Βαλτικής θα πρέπει να στείλετε τα παιδιά σας να πολεμήσουν. Είναι προτιμότερο να στηρίξετε σήμερα την Ουκρανία, παρά να αναγκαστούν, στο μέλλον, να πολεμήσουν τα παιδιά σας» είπε χαρακτηριστικά ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Στη συνέντευξή του στην τηλεόραση της Rai, τέλος, θέλησε να ευχαριστήσει την ιταλική κυβέρνηση για την στήριξη που παρέχει στην χώρα του, μαζί με τη Γαλλία, με την προμήθεια του αντιπυραυλικού συστήματος Samp-T, αλλά και σε ό,τι αφορά την πορεία της για να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

ΠΗΓΗ