Σύμφωνα με το ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο TRT, με αφορμή τη σύλληψη 33 ατόμων ως ύποπτων για κατασκοπεία για λογαριασμό της υπηρεσίας πληροφοριών του Ισραήλ Mossad, ο διευθυντής επικοινωνίας της Τουρκίας Φαχρετίν Αλτούν επανέλαβε την προειδοποίηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προειδοποιώντας το Ισραήλ για «βαρύ τίμημα» εάν έχει εμπλακεί σε κατασκοπευτικές δραστηριότητες εντός της Τουρκίας.
Η προειδοποίηση του Ερντογάν ήρθε τον περασμένο μήνα, αφού ο Ρόνεν Μπαρ, επικεφαλής της υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας Σιν Μπετ του Ισραήλ, δήλωσε ότι το Ισραήλ έχει ξεκινήσει σχέδια για τη διενέργεια δολοφονιών με στόχο μέλη της Χαμάς που διαμένουν εκτός των παλαιστινιακών εδαφών.
Η πρώτη αντίδραση ήρθε με τα λόγια του Ερντογάν από τον διευθυντή επικοινωνίας της Προεδρίας:
«Αν τολμήσουν να κάνουν ένα τέτοιο βήμα εναντίον της Τουρκίας και του τουρκικού λαού, θα είναι καταδικασμένοι να πληρώσουν ένα τίμημα από το οποίο δεν θα μπορέσουν να συνέλθουν», δήλωσε ο Ερντογάν σχετικά με αυτά τα υποτιθέμενα σχέδια.
Οι συλλήψεις και η προειδοποίηση – Όμως αν έχουν ήδη διαπράξει κατασκοπία;
Μετά τις πρόσφατες συλλήψεις στην Κωνσταντινούπολη την Τρίτη, ο διευθυντής επικοινωνίας Αλτούν ανάρτησε στο Χ δηλώσεις του Ερντογάν από τον περασμένο μήνα, επαναλαμβάνοντας την προειδοποίηση προς τις ισραηλινές αρχές να μην επιχειρήσουν τέτοιες δραστηριότητες στην Τουρκική Δημοκρατία.
«Φαίνεται ότι δεν είναι εξοικειωμένοι με την Τουρκική Δημοκρατία, αγνοούν τον τουρκικό λαό και εμάς. Κάνοντας ένα τέτοιο λάθος σημαίνει ότι θα υποστούν ένα εξαιρετικά σοβαρό κόστος. Εάν τολμήσουν να κάνουν ένα τέτοιο βήμα στην Τουρκική, οι επιπτώσεις θα είναι τόσο βαθιές που δεν θα μπορέσουν να σταθούν ξανά όρθιοι, θα είναι υποχρεωμένοι να το πληρώσουν», δήλωσε ο Ερντογάν στους δημοσιογράφους στις 6 Δεκεμβρίου.
«Όσοι ξεκινούν τέτοιες ενέργειες πρέπει να θυμούνται ότι οι συνέπειες μπορεί να είναι εξαιρετικά σοβαρές. Οι πρόοδοι της Τουρκίας τόσο στον τομέα των πληροφοριών όσο και στον τομέα της ασφάλειας αναγνωρίζονται ευρέως παγκοσμίως. Επιπλέον, δεν είμαστε ένα κράτος που ιδρύθηκε πρόσφατα. Αυτό είναι ένα γεγονός που δεν πρέπει να παραβλέπεται από κανέναν», δήλωσε.
Να σημειωθεί πως οι ανταγωνιστές της Τουρκίας για την προστασία των αραβικών χωρών στην περιοχή, ήδη κατηγορούν την Τουρκία για πολλά λόγια και λίγες πράξεις, ενώ οργανώσεις όπως η Παλαιστινιακή Τζιχάντ έχουν ήδη κατηγορήσει την Τουρκία για τις μεταφορές τροφίμων προς το Ισραήλ.
Οι συλληφθέντες έδιναν πληροφορίες στην Μοσσάντ για Παλαιστίνιους της Τουρκίας
Οι συλλήψεις της Τρίτης έγιναν κατόπιν έρευνας του Γραφείου Έρευνας Τρομοκρατίας και Οργανωμένων Εγκλημάτων της Εισαγγελίας Κωνσταντινούπολης, η οποία επικεντρώνεται στη διεθνή κατασκοπεία. Οι ύποπτοι φέρονται να εμπλέκονται σε δραστηριότητες όπως αναγνώριση, παρακολούθηση, επίθεση και απαγωγή για λογαριασμό της Μοσάντ. Ταυτόχρονες επιδρομές σε 57 διευθύνσεις σε οκτώ επαρχίες είχαν ως αποτέλεσμα τη σύλληψη των υπόπτων, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη επιχειρήσεις έρευνας για τους υπόλοιπους 13 υπόπτους.
Στην αντιτρομοκρατική επιχείρηση συμμετείχαν η Εθνική Οργάνωση Πληροφοριών (MIT) και η αστυνομία της Κωνσταντινούπολης. Παριστάνοντας τους υπαλλήλους μιας εταιρείας συμβούλων από την Κωνσταντινούπολη, οι ύποπτοι παρείχαν πληροφορίες για Παλαιστίνιους και Ισραηλινούς ακτιβιστές στην Τουρκία προς τη Μοσάντ με χρηματικό αντάλλαγμα. Κατά τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στις διευθύνσεις στο πλαίσιο της επιχείρησης, κατασχέθηκαν 143.830 ευρώ, 23.680 δολάρια, ποσά μετρητών από διάφορες χώρες, ένα όπλο χωρίς άδεια, μεγάλος αριθμός φυσιγγίων και ψηφιακό υλικό.
Αξιωματούχοι μετά τις δηλώσεις του Ρόναν Μπαρ της Σιν Μπετ ανέφεραν ότι διάφορες ξένες υπηρεσίες πληροφοριών είχαν προσπαθήσει στο παρελθόν να πραγματοποιήσουν παράνομες δραστηριότητες στο τουρκικό έδαφος, αλλά χωρίς επιτυχία, τονίζοντας ότι σε καμία ξένη υπηρεσία πληροφοριών δεν θα επιτραπεί να πραγματοποιήσει τέτοιες επιχειρήσεις στο έδαφος της Δημοκρατίας της Τουρκίας.