Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 2 Ιουλίου 2021, 21:51

Γαλλία: Το πλοίο Ocean Viking διέσωσε 44 μετανάστες στη Μεσόγειο

Σαράντα τέσσερις άνθρωποι, ανάμεσά τους 15 παιδιά, που προσπαθούσαν να φθάσουν στην Ευρώπη πάνω σε σαπιοκάραβα διασώθηκαν στη θάλασσα την Πέμπτη από την SOS Μεσόγειος και επιβιβάστηκαν στο πλοίο της, το Ocean Viking, όπως έγινε σήμερα γνωστό από τη ΜΚΟ.

Μεταξύ των διασωθέντων, που βρίσκονταν εντός της περιοχής έρευνας και διάσωσης της Μάλτας την ώρα της διάσωσής τους, σχεδόν 80 μίλια από τις λιβυκές ακτές, υπάρχουν 15 ανήλικοι και 5 γυναίκες, εκ των οποίων μία έγκυος.

«Σύμφωνα με τις πρώτες μαρτυρίες που συλλέχθηκαν επί του πλοίου, τα δυο πλοιάρια παρασύρονταν στη θάλασσα επί δύο ημέρες», γράφει η SOS Μεσόγειος στο Twitter.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης διάσωσης, ενώ το πλοιάριο των μεταναστών είχε εγκαταλείψει την περιοχή ευθύνης της Λιβύης, «λιβυκό σκάφος περιπολίας μας είπε να μην παρέμβουμε», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Φρεντερίκ Πενάρ, διευθυντής επιχειρήσεων της ΜΚΟ. «Μετά ξανάφυγε, στη συνέχεια ξαναγύρισε, κάτι που καθυστέρησε την παρέμβαση, ενώ κάθε λεπτό μετρά για να σωθούν ζωές», δήλωσε με λύπη.

Σύμφωνα με τον Πενάρ, «λιβυκά σκάφη περιπολίας πηγαίνουν παρά πολύ μακριά από τις ακτές τους για να αναχαιτίζουν πλοιάρια που βρίσκονται σε κίνδυνο». Ο διευθυντής επιχειρήσεων δηλώνει ότι «η πλήρης αβεβαιότητα όσον αφορά τις προθέσεις τους καθιστά τις διασώσεις ιδιαίτερα περίπλοκες».

Χθες, η ΜΚΟ SeaWatch είχε αναφέρει στο Twitter ότι είδε πυρά της λιβυκής ακτοφυλακής, μέσα στην περιοχή ευθύνης της Μάλτας, προς ένα πλοιάριο με μετανάστες.

Την Πρωτομαγιά, το Ocean Viking είχε αποβιβάσει 236 μετανάστες που διασώθηκαν στη θάλασσα στη Σικελία.

Το πλοίο στη συνέχεια πέρασε αρκετές εβδομάδες σε δεξαμενή ναυπηγείου στη Νάπολη, για εργασίες, πριν επιστρέψει στη θάλασσα την Κυριακή στη Μασσαλία.


Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 2 Ιουλίου 2021, 21:51

ΠΗΓΗ