Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του τουρκικού κοινοβουλίου ενέκρινε σήμερα (26/12) το πρωτόκολλο ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, μετά από 19 μήνες αναστολής, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Τούρκος βουλευτής της αντιπολίτευσης, Utku Cakirozer (CHP).
Το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, κυβερνητικού εταίρου του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το κεμαλικό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) της αντιπολίτευσης ψήφισαν υπέρ. Κατά ψήφισε το Καλό Κόμμα (ΙΥΙ) της Μεράλ Ακσενέρ, ενώ το φιλοκουρδικό Κόμμα Ισότητας των Λαών και Δημοκρατίας (DEM) απείχε της ψηφοφορίας.
Το επόμενο βήμα είναι η ψήφιση του ενταξιακού πρωτοκόλλου από το κοινοβούλιο της Τουρκίας, κάτι που ενδέχεται να γίνει μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Προς το παρόν δεν έχει καθοριστεί η ημερομηνία συζήτησής του από την Εθνοσυνέλευση.
O Ερντογάν έθεσε ως όρο για την επικύρωση, την έγκριση από το Κογκρέσο των ΗΠΑ της πώλησης αεροσκαφών F-16
Μιλώντας στους δημοσιογράφος, ο επικεφαλής της Επιτροπής, Φουάτ Οκτάι, τόνισε ότι δεν θα πρέπει να αναμένεται ότι η διαδικασία θα γίνει με γοργούς ρυθμούς, πρόσθεσε όμως ότι επαφίεται στον πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης να αποφασίσει το πότε θα τεθεί σε ψηφοφορία το πρωτόκολλο.
Εφόσον το ενταξιακό πρωτόκολλο εγκριθεί και από την Ολομέλεια της Εθνοσυνέλευσης, το τελικό βήμα είναι η υπογραφή της απόφασης από τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
The foreign affairs committee of Turkey’s Parliament resumed talks on Sweden’s bid to join NATO, a process that Turkish officials have been slow walking for months. https://t.co/Ip28QxeXHE
— New York Times World (@nytimesworld) December 26, 2023
Οι ενστάσεις της Τουρκίας
Η Σουηδία και η Φινλανδία ζήτησαν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Αν και η Άγκυρα επικύρωσε την ένταξη της Φινλανδίας, προέβαλε αντιρρήσεις για την περίπτωση της Σουηδίας για πάνω από έναν χρόνο, κατηγορώντας τη σκανδιναβική χώρα ότι είναι επιεικής απέναντι σε ομάδες που η Τουρκία θεωρεί απειλή για την ασφάλειά της, συμπεριλαμβανομένων των Κούρδων μαχητών και των μελών ενός δικτύου που κατηγορεί για το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.
Το δεύτερο μέλος του ΝΑΤΟ που δεν έχει επικυρώσει ακόμη το πρωτόκολλο είναι η Ουγγαρία, με τον Βίκτορ Όρμπαν να επαναλαμβάνει την περασμένη εβδομάδα ότι οι βουλευτές του κόμματος του, παραμένουν απρόθυμοι για την ένταξη της Σουηδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.
Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου με διεθνή μέσα ενημέρωσης, ο Όρμπαν υποστήριξε ότι η επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ «θα καθοριστεί από το ουγγρικό κοινοβούλιο» και πρόσθεσε ότι οι βουλευτές έχουν «απροθυμία» σχετικά με αυτήν την επικύρωση.
Ο Ούγγρος πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι, μόλις το κοινοβούλιο της Βουδαπέστης επικύρωσε στις 23 Μαρτίου την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, η τελευταία προσχώρησε αμέσως με άλλα κράτη μέλη της ΕΕ στη καταγγελία που κατέθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υποστηριζόμενη από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατά της Ουγγαρίας στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) για να αμφισβητήσει τον νέο ουγγρικό νόμο για την προστασία των ανηλίκων, ο οποίος απαγορεύει το υλικό για την ομοφυλοφιλία στα σχολεία.
Τα ανταλλάγματα που περιμένει η Τουρκία
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε τον Οκτώβριο ότι θα στείλει στο κοινοβούλιο της Άγκυρας το αίτημα για επικύρωση της προσχώρησης της Σουηδίας στη Συμμαχία, αλλά αυτόν τον μήνα, έθεσε ως όρο για την επικύρωση, την έγκριση από το Κογκρέσο των ΗΠΑ της πώλησης αεροσκαφών F-16 και κιτ εκσυγχρονισμού για τον υφιστάμενο στόλο μαχητικών της τουρκικής αεροπορίας.
Το συγκεκριμένο θέμα μάλιστα συζητήθηκε κατά την πρόσφατη τηλεφωνική συνομιλία που είχαν ο Ερντογάν και ο Τζο Μπάιντεν.
«Ας αφήσουμε τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, και τον υπουργό Εξωτερικών μας, Χακάν Φιντάν, να διεξάγουν ταυτόχρονα αυτή τη διαδικασία. Αν διεξάγουμε αυτή τη διαδικασία ταυτόχρονα, θα έχουμε και εμείς την ευκαιρία να περάσουμε το πρωτόκολλο από το Κοινοβούλιο πολύ πιο εύκολα», σχολίασε ο Τούρκος πρόεδρος στους δημοσιογράφους.