Η Χαμάς και η Ισλαμική Τζιχάντ απέρριψαν πρόταση της Αιγύπτου να παραιτηθούν από την εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας, ως αντάλλαγμα για μια μόνιμη εκεχειρία, σύμφωνα με το Reuters, που επικαλείται αιγυπτιακές πηγές.

Και οι δύο οργανώσεις, οι οποίες διεξάγουν ξεχωριστά συνομιλίες με Αιγύπτιους μεσολαβητές στο Κάιρο, απέρριψαν το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε επιπλέον παραχωρήσεις πέραν της πιθανής απελευθέρωσης περισσότερων ομήρων που κρατούνται από την 7η Οκτωβρίου, όταν μαχητές εισέβαλαν στο νότιο Ισραήλ σκοτώνοντας 1.200 ανθρώπους.

Η πρόταση της Αιγύπτου

Η Αίγυπτος πρότεινε μια «προοπτική», την οποία στηρίζουν οι μεσολαβητές από το Κατάρ, η οποία θα συμπεριλάμβανε μια κατάπαυση του πυρός με αντάλλαγμα την απελευθέρωση περισσότερων ομήρων και θα οδηγούσε μια ευρύτερη συμφωνία, που θα προέβλεπε μια μόνιμη εκεχειρία μαζί με μια αναδιαμόρφωση της ηγεσίας στη Γάζα, της οποίας ηγείται αυτή τη στιγμή η Χαμάς.

Επίσης, πρότεινε τη διεξαγωγή εκλογών, ενώ προσέφερε στη Χαμάς διαβεβαιώσεις ότι τα μέλη της δεν θα καταδιωχθούν ούτε θα ασκηθούν διώξεις σε βάρος τους. Η ισλαμιστική οργάνωση ωστόσο, απέρριψε οποιαδήποτε παραχώρηση πέραν της απελευθέρωσης ομήρων, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Περισσότεροι από 100 όμηροι πιστεύει ότι εξακολουθούν και κρατούνται στη Γάζα.

Η Ισλαμική Τζιχάντ επιμένει ότι οποιαδήποτε ανταλλαγή κρατουμένων πρέπει να βασίζεται στην αρχή «όλοι για όλους»

Ένας αξιωματούχος της Χαμάς, ο οποίος επισκέφθηκε πρόσφατα το Κάιρο, απέφυγε να κάνει κάποιο σχόλιο σχετικά με συγκεκριμένες προσφορές περισσότερων προσωρινών ανθρωπιστικών εκεχειριών και υπέδειξε την άρνηση της οργάνωσης επαναλαμβάνοντας την επίσημη θέση της.

«Η Χαμάς επιδιώκει να τερματίσει την ισραηλινή επιθετικότητα σε βάρος του λαού μας, τις σφαγές και τη γενοκτονία και συζητήσαμε με τους Αιγύπτιους αδελφούς μας τους τρόπους να το κάνουμε αυτό», ανέφερε ο αξιωματούχος στο Reuters.

Και πρόσθεσε: «Είπαμε, επίσης, ότι η βοήθεια για τον λαό μας πρέπει να συνεχιστεί και πρέπει να αυξηθεί και πρέπει να φθάσει σε όλον τον πληθυσμό στο βόρεια και τα νότια. Αφότου οι επιθέσεις σταματήσουν και η βοήθεια αυξηθεί είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε τις ανταλλαγές κρατουμένων».

Ισραηλινοί στρατιώτες επιχειρούν κοντά στα σύνορα Ισραήλ – Γάζας

Στα ίδια βήματα και η Ισλαμική Τζιχάντ

Η Ισλαμική Τζιχάντ, που επίσης κρατά ομήρους στη Γάζα, επανέλαβε αυτή τη θέση.

Μια αντιπροσωπεία της, της οποίας ηγείται ο Ζιάντ αλ Νακάλα, βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο Κάιρο για να ανταλλάξει ιδέες με Αιγύπτιους αξιωματούχους σχετικά με προτάσεις ανταλλαγής κρατουμένων και άλλα ζητήματα, όμως ένας αξιωματούχος δήλωσε πως η οργάνωση έθεσε ως προϋπόθεση για περαιτέρω διαπραγματεύσεις τον τερματισμό των στρατιωτικών επιθέσεων του Ισραήλ.

Η Ισλαμική Τζιχάντ επιμένει, σύμφωνα με τον αξιωματούχο, ότι οποιαδήποτε ανταλλαγή κρατουμένων πρέπει να βασίζεται στην αρχή «όλοι για όλους». Αυτό σημαίνει την απελευθέρωση όλων των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα από τη Χαμάς και την Ισλαμική Τζιχάντ ως αντάλλαγμα για την απελευθέρωση όλων των Παλαιστινίων που είναι φυλακισμένοι στο Ισραήλ.

Σημειώνεται ότι πριν από τον πόλεμο, κρατούνταν 5.250 Παλαιστίνιοι στις ισραηλινές φυλακές, όμως ο αριθμός αυξήθηκε τώρα σε περίπου 10.000 καθώς το Ισραήλ συνέλαβε χιλιάδες άλλους στη Δυτική Όχθη και στη Γάζα από την 7η Οκτωβρίου, σύμφωνα με την Ένωση Παλαιστινίων Κρατουμένων.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕΠΗΓΗ