Το Ισραήλ σκότωσε 66 Παλαιστίνιους σε τέσσερις ημέρες επιθέσεων σε «ασφαλείς ζώνες» στη Ράφα, ανέφερε η οργάνωση Save the Children, με πολλές γυναίκες και παιδιά μεταξύ των θυμάτων.

Ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ υποσχέθηκε δωρεά ύψους 3 εκατ. δολαρίων στην υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) και υποσχέθηκε να στηρίξει την ανοικοδόμηση της Γάζας.

Περισσότεροι από 50 εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ ζήτησαν «αποφασιστική διεθνή δράση», συμπεριλαμβανομένων κυρώσεων και εμπάργκο όπλων στο Ισραήλ.

Ο πόλεμος στη Γάζα θα μπορούσε να διαρκέσει άλλους επτά μήνες για να επιτευχθεί «η καταστροφή της εξουσίας της Χαμάς», λέει ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Ισραήλ Τζάτσι Χανέγκμπι.

Δείτε live: 

Διαβάστε τις εξελίξεις στο in:

08:23 Πυρκαγιά ξέσπασε στην αγορά της Ραμάλα εν μέσω ισραηλινών επιδρομών

Εργαζόμενοι στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης στην κατεχόμενη πόλη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης έσβησαν πυρκαγιά σε κεντρική αγορά λαχανικών που προκλήθηκε από ισραηλινά πυρομαχικά, σύμφωνα με το Al Jazeera Arabic και το πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Δεν υπήρξαν άμεσες αναφορές για θύματα.

08:00 Ο Αιγύπτιος πρόεδρος ζήτησε να εμποδιστεί οποιαδήποτε «διά της βίας» μετακίνηση των κατοίκων της Γάζας

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι ζήτησε σήμερα από τη διεθνή κοινότητα να αποτρέψει οποιαδήποτε μετακίνηση «διά της βίας» των κατοίκων της Λωρίδας της Γάζας, στη διάρκεια του φόρουμ Κίνας- αραβικών χωρών στο Πεκίνο.

«Ζητώ από τη διεθνή κοινότητα να προσφέρει αμέσως μακροπρόθεσμη ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας, να τερματίσει την ισραηλινή πολιορκία και να αποτρέψει οποιαδήποτε προσπάθεια να αναγκαστούν οι Παλαιστίνιοι να εγκαταλείψουν τη γη τους δια της βίας», δήλωσε ο Αιγύπτιος πρόεδρος σε ομιλία του.

07:37 Ο πρόεδρος της Κίνας εισηγείται «διευρυμένη» σύνοδο για την ειρήνη

Ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ πρότεινε σήμερα να οργανωθεί «μεγάλη», «διευρυμένη» σύνοδος ειρήνης για την επίλυση της ένοπλης σύρραξης στη Λωρίδα της Γάζας, κατά την ομιλία με την οποία άνοιξε φόρουμ στο οποίο συμμετέχουν άραβες ηγέτες και διπλωμάτες στο Πεκίνο.

«Η Εγγύς Ανατολή είναι περιοχή με μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης, όμως μαίνεται ακόμη πόλεμος» εκεί, τόνισε, αναφερόμενος στη σύρραξη ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, που προσεχώς συμπληρώνει οκτώ μήνες.

«Ο πόλεμος δεν πρέπει να συνεχιστεί επ’ αόριστον. Η δικαιοσύνη δεν γίνεται να είναι πάντα απούσα», πρόσθεσε ο κινέζος πρόεδρος.

Υπενθυμίζοντας την ανάγκη, όπως το βλέπει, να υπάρξει «λύση δυο κρατών», ο Σι Τζινπίνγκ υπογράμμισε πως η Κίνα στηρίζει «σθεναρά τη δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους» και την «πλήρη ένταξη της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ».

07:26 Το Ισραήλ λέει πως κατέλαβε τον έλεγχο ζώνης στα σύνορα Γάζας – Αιγύπτου

Αψηφώντας τις επικρίσεις σε διεθνές επίπεδο, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις συνεχίζουν σήμερα την επίθεσή τους στη Ράφα, αφού ανακοίνωσαν χθες πως κατέλαβαν τον έλεγχο ουδέτερης ζώνης στρατηγικής σημασίας κατά μήκος των συνόρων της Λωρίδας της Γάζας και της Αιγύπτου, όχι μακριά από την πόλη που έχει μετατραπεί πλέον στο νέο επίκεντρο του πολέμου με τη Χαμάς που προσεχώς θα συμπληρώσει οκτώ μήνες.

Τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη, η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος κατήγγειλε τον θάνατο δυο εργαζομένων της σε «απευθείας πλήγμα» του ισραηλινού στρατού εναντίον ασθενοφόρου της στον δυτικό τομέα της Ράφας.

Ταυτόχρονα, ο ισραηλινός στρατός ανέπτυξε δυνάμεις σε διάφορες πόλεις στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, έπειτα από «επίθεση» που διαπράχθηκε «με αυτοκίνητο» χθες βράδυ, η οποία στοίχισε τη ζωή σε δυο Ισραηλινούς στη Νάμπλους.

07:00 Νέες διαδηλώσεις στη Γαλλία για τη Γάζα για 3η συνεχόμενη νύχτα

Κάπου 4.500 άνθρωποι, σύμφωνα με υπολογισμούς της γαλλικής αστυνομίας, συγκεντρώθηκαν χθες Τετάρτη το βράδυ στο κέντρο του Παρισιού για να καταγγείλουν τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας, για 3η συνεχόμενη βραδιά, διαπίστωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι διαδηλωτές, νέοι στην πλειονότητά τους, ανέμιζαν σημαίες της Παλαιστίνης και φώναζαν συνθήματα όπως «ζήτω ο αγώνας του παλαιστινιακού λαού», «αυτός δεν είναι πόλεμος, είναι γενοκτονία», «το Ισραήλ δολοφονεί τα παιδιά της Παλαιστίνης».

Από τις 18:00 (τοπική ώρα· 19:00 ώρα Ελλάδας) «συγκεντρώθηκαν 4.500 άνθρωποι», ανέφερε η αστυνομική διεύθυνση του Παρισιού, προσθέτοντας ότι «διαλύθηκαν στις 23:30 (00:30)». Διευκρίνισε ότι επεμβάσεις των δυνάμεων επιβολής της τάξης «απέτρεψαν την παρακώλυση της κυκλοφορίας» στην γαλλική πρωτεύουσα.



ΠΗΓΗ