Αν δεν υπάρξει κάποια έκπληξη, η θεσμοθέτηση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών (και, ενδεχομένως, το δικαίωμα στην τεκνοθεσία) φαίνεται πως μεταφέρεται για μετά τις ευρωεκλογές – παρότι η κυβέρνηση προσπέρασε τον σκόπελο Σαμαρά στην ψήφιση της τροπολογίας για τους παράτυπους μετανάστες, μια κατά συνείδηση ψήφος της πλειοψηφίας σε θέμα δικαιωμάτων θα μετρούσε διαφορετικά όσον αφορά στην εσωκομματική αντιπολίτευση εκ δεξιών και τα ιδεολογικά όρια του κυβερνώντος κόμματος, ειδικά ενόψει της κάλπης του καλοκαιριού.

Παρότι η διχογνωμία στη ΝΔ είναι δεδομένη, δεν είναι η μοναδική. Και στα κόμματα της προοδευτικής αντιπολίτευσης φαίνεται πως υπάρχουν βουλευτές που δεν δείχνουν αμέσως την ίδια διάθεση υπερψήφισης που εξάγεται από τις ηγεσίες τους. Οι αντιρρήσεις κυρίως από βουλευτές της περιφέρειας παρατηρούνται κατά κύριο λόγο στο ζήτημα της τεκνοθεσίας.

Στον ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος έχει δηλώσει δημόσια πως είναι υπέρ του δικαιώματος όλων στον πολιτικό γάμο, ωστόσο «μέχρι εκεί», τραβώντας μια έμμεση διαχωριστική γραμμή στο δικαίωμα στην τεκνοθεσία. Από την άλλη, κανείς από την Kοινοβουλευτική Oμάδα του ΠΑΣΟΚ δεν έχει δηλώσει δημόσια ανάλογες διαφωνίες, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, προβλήματα για το ζήτημα της τεκνοθεσίας εντοπίζονται κυρίως σε βουλευτές της περιφέρειας, στη Bόρεια Ελλάδα και στα νησιά.

Οι αντιρρήσεις βασίζονται και στις δημοσκοπήσεις – ενδεικτικά (Eteron/About People), οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ τάσσονται κατά 65,9% εναντίον της τεκνοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια (25,8% το αντίστοιχο ποσοστό στον ΣΥΡΙΖΑ), ενώ οι αυτοπροσδιοριζόμενοι κεντροαριστεροί, ερωτώμενοι, εμφανίζονται μοιρασμένοι, με το 52,7% να τάσσεται υπέρ της τεκνοθεσίας και το 41,6% κατά.

Νέα δεδομένα

Αυτές οι δυσκολίες είναι γνωστές τόσο στην Κουμουνδούρου όσο και στη Χαριλάου Τρικούπη. Γι’ αυτό και ο Στέφανος Κασσελάκης φρόντισε να προαναγγείλει ότι θα τεθεί ζήτημα κομματικής πειθαρχίας. «Προφανώς και θα πρέπει να ψηφίσουν. Είναι ένα ζήτημα που είναι φρέσκο στην κοινωνία, εγώ ο ίδιος σπάω πολλά ταμπού», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ο Κασσελάκης είναι ευνόητο ότι τάσσεται υπέρ των συγκεκριμένων αλλαγών, με απόλυτη επίγνωση πως το παράδειγμά του δημιουργεί και νέα δεδομένα για την ελληνική κοινωνία.

Το ενδεχόμενο να υπάρξει θέμα κομματικής πειθαρχίας στο ΠΑΣΟΚ δεν έχει συζητηθεί, όμως είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει κουβέντα μεταξύ των βουλευτών και το σχετικό «μασάζ» για την υπερψήφισή του. «Η πάγια θέση μας και σε εθνικό επίπεδο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι ότι ο κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα στον πολιτικό γάμο. Ηδη έχω υπογράψει στην εκστρατεία που έγινε πρόσφατα», ανέφερε τον περασμένο Σεπτέμβριο σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας τη δική του προσωπική υπογραφή σε σχετική ανοιχτή πρωτοβουλία – σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ακολουθεί τη «γραμμή» της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας και τη στάση τής μέχρι τώρα ευρωομάδας του στο S&D.

«Η αναδοχή, όπως είναι δυνατή τώρα, θα διαμορφώσει τις συνθήκες ώστε να μπορέσουμε να συζητήσουμε με νηφαλιότητα και ρεαλισμό τις δυνατότητες τεκνοθεσίας και από ομόφυλα ζευγάρια», είχε δηλώσει το 2021.

Διαχρονικά, σε κάθε περίπτωση, τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΠΑΣΟΚ ξεπερνούσαν πλειοψηφικά τις αντιδράσεις σε τέτοιου είδους ζητήματα. Το 2015 οι βουλευτές των δύο κομμάτων είχαν υπερψηφίσει το σύμφωνο συμβίωσης, όμως το 2018, όταν πέρασε το ζήτημα της αναδοχής, εντός του κυβερνητικού ΣΥΡΙΖΑ υπήρξαν κυρίως πασοκογενείς που απείχαν ή καταψήφισαν (Γεωργία Γεννιά, Μάρκος Μπόλαρης, Θεόδωρος Παραστατίδης κ.ά.), την ώρα που η Δημοκρατική Συμπαράταξη, παρότι η Φώφη Γεννηματά τάχθηκε υπέρ, μέτρησε πέντε απουσίες (Ανδρέας Λοβέρδος, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, Μιχάλης Τζελέπης, Γιώργος Αρβανιτίδης, Γιώργος Καρράς), με έναν εξ αυτών να βρίσκεται και σήμερα στην ΚΟ του κόμματος.

Premium έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»



ΠΗΓΗ