Είμαστε άνθρωποι και ως εκ τούτου επιρρεπείς σε λάθη. Ωστόσο, ορισμένα σφάλματα είναι πιο σοβαρά από κάποια άλλα. Αυτό μπορεί να το επιβεβαιώσει ένας άγνωστος υπάλληλος του νορβηγικού κρατικού ταμείου, ο οποίος έκανε το NBIM (το ακρωνύμιο του Norges Bank Investment Management) να χάσει περίπου 86 εκατομμύρια ευρώ επιλέγοντας λάθος πλαίσιο σε ένα Excel.

Απίστευτο;

Οι Financial Times το μετέδωσαν, οπότε δύσκολο να κάνουν λάθος: ένας υπάλληλος (που ονομάζεται «Simon» στις εσωτερικές αναφορές του NBIM) τοποθέτησε δεδομένα σε λάθος κελί, γεγονός που οδήγησε σε σφάλμα στον υπολογισμό του δείκτη με τον οποίο το νορβηγικό κρατικό ταμείο μετρά την απόδοσή του.

Αρχικά, το κρατικό ταμείο είχε αναφέρει απόδοση 118 δισεκατομμυρίων κορωνών Νορβηγίας, αλλά με αυτό το σφάλμα (σε ένα «γιγαντιαίο υπολογιστικό φύλλο», που κάνει τους Financial Times να πιστεύουν ότι είναι το Excel) έγινε 982 εκατομμύρια κορώνες λιγότερο, περίπου 86 εκατ. ευρώ.

Το σφάλμα στον υπολογισμό παρέμεινε για αρκετούς μήνες, έως ότου το νορβηγικό υπουργείο Οικονομικών ειδοποίησε το NBIM ότι οι λογαριασμοί του δεν αθροίζονται σωστά. Τότε ήταν που το κρατικό ταμείο επανεξέτασε τους υπολογισμούς του και εντόπισε αυτή την αναντιστοιχία.

Στην πραγματικότητα, η ίδια η NBIM αναγνώρισε αυτήν την αποτυχία σε μια ομιλία του Διευθύνοντος Συμβούλου της, Nicolai Tangen, που έγινε ενώπιον μιας επιτροπής του νορβηγικού κοινοβουλίου τον Απρίλιο και ήταν διαθέσιμη στον ιστότοπό της.

Ίσως πέρασε απαρατήρητο, αλλά ήταν ένα τρομακτικό για τα οικονομικά δεδομένα σφάλμα.

«Τον Φεβρουάριο του έτους 2023, ανακαλύφθηκε ένα σφάλμα υπολογισμού στη σύνθεση του δείκτη με τον οποίο μετράμε την απόδοσή μας. Αυτό το σφάλμα οδήγησε σε μια οριακή υπέρβαση στο σταθερό εισόδημα των ΗΠΑ σε σχέση με το παγκόσμιο σταθερό εισόδημα», όπως αναφέρουν στη Νορβηγία.

«Χρησιμοποιούσα λάθος ημερομηνία»

Οι FT είχαν πρόσβαση στις εξηγήσεις του άγνωστου υπαλλήλου, «Σάιμον», στους ανωτέρους του. Σε αυτά, διαβεβαιώνει ότι μετά την ειδοποίηση του Υπουργείου Οικονομικών της Νορβηγίας ξεκίνησε να εξετάσει όλες τις κινήσεις και, μετά από εξαντλητική έρευνα, ανακάλυψε την αιτία του λάθους: «Ήταν ένα… χειροκίνητο λάθος. Λάθος μου. Χρησιμοποίησα λάθος ημερομηνία, 1 Δεκεμβρίου αντί για 1 Νοεμβρίου», ομολόγησε.

Τον τρόμο του «Simon» μοιράστηκε ο Patrick du Plessis, παγκόσμιος επικεφαλής της παρακολούθησης κινδύνων στο NBIM, ο οποίος ένιωσε να καταρρέει όταν του είπαν το σφάλμα.

Αυτό το λάθος, ωστόσο, δεν είχε συνέπειες. Κανένας από τους ανθρώπους που συμμετείχαν στη λήψη αποφάσεων της όλης διαδικασίας δεν χρειάστηκε να αντιμετωπίσει οποιουδήποτε είδους κυρώσεις και, στην πραγματικότητα, η απάντηση του Nicolai Tangen ήταν, ενάντια σε όλες τις πιθανότητες, αποδεκτή.

«Συμβαίνουν αυτά! Πραγματοποιούμε μια πολύπλοκη επιχείρηση και αυτό που με εκπλήσσει περισσότερο είναι ότι ιστορικά είχαμε πολύ λίγα ή καθόλου περιστατικά όπως αυτό (…) Μην αφήσετε αυτό να σας χαλάσει το Σαββατοκύριακο», έγραφε το θετικό μήνυμα του Διευθύνοντος Συμβολου της ΝΒΙΜ μπροστά σε ένα λάθος που τους κόστισε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.
Κάπου αλλού μάλλον δεν θα είχαν την ίδια θετική αντιμετώπιση στο όλο το θέμα…



ΠΗΓΗ