Πέντε μέλη των ένοπλων δυνάμεων του Νίγηρα σκοτώθηκαν προχθές Κυριακή από «ένοπλους» ενώ εγγυώνταν την ασφάλεια οχηματοπομπής χρυσωρύχων στην περιοχή της Αρλίτ (βόρεια), που καλύπτεται κυρίως από έρημο, κοντά στα σύνορα με την Αλγερία, ενημέρωσαν χθες Δευτέρα το Γαλλικό Πρακτορείο πηγές προσκείμενες στα σώματα ασφαλείας και στις τοπικές αρχές.

Κατά πηγή προσκείμενη στις δυνάμεις ασφαλείας, αρχικά ένοπλοι αναμιγμένοι με τους χρυσωρύχους «άνοιξαν πυρ» εναντίον των στρατιωτικών που συνόδευαν την οχηματοπομπή.

Οι τελευταίοι τους καταδίωξαν αλλά «έπεσαν σε ενέδρα», με αποτέλεσμα πέντε στρατιωτικοί να σκοτωθούν, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Η οχηματοπομπή κατευθυνόταν στη Αρλίτ, αφού αναχώρησε από αυτοσχέδια χρυσωρυχεία στην Τσιμπαρακατέν, 450 χιλιόμετρα βορειοανατολικά από την πόλη, κοντά στα σύνορα με την Αλγερία, όπου έχουν συρρεύσει χιλιάδες άνθρωποι για να βρουν χρυσό από το 2014.

Αυτόπτης μάρτυρας είπε στον ειδησεογραφικό ιστότοπο Air Info, με έδρα την Αγκαντέζ (βόρεια), ότι «βαριά οπλισμένοι» άνδρες άνοιξαν πυρ εναντίον της οχηματοπομπής προτού στρατιώτες «πέσουν σε ενέδρα». Άλλοι πέντε άνδρες του στρατού τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τις πληροφορίες του ίδιου μέσου ενημέρωσης.

Οι δράστες έκλεψαν «μεγάλες ποσότητες χρυσού», καθώς κατά τα φαινόμενα «ήταν πολύ καλά πληροφορημένοι», δήλωσε τοπικός αιρετός στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι ληστείες και άλλες επιθέσεις εναντίον χρυσωρύχων είναι πλέον συχνές στην περιοχή της Αγκαντέζ, όπου η δράση συμμοριών επιμένει μετά το τέλος δυο εξεγέρσεων των Τουαρέγκ (1991-1995, 2007-2009), πρόβλημα που επιδείνωσε η κατάρρευση του κράτους της Λιβύης.

Τη 12η Απριλίου 2022, τέσσερα μέλη της Εθνικής Φρουράς δολοφονούνταν από «άγνωστους» ένοπλους στην Τζαντό, περιοχή όπου βρίσκονται φλέβες χρυσού στην περιφέρεια της Αγκαντέζ, όχι μακριά από τα σύνορα με τη Λιβύη.

Οι αχανείς εκτάσεις της ερήμου στον Νίγηρα, σε τομείς που γειτονεύουν με τη Λιβύη και με την Αλγερία, σπανίως γίνονται πεδίο δράσης τζιχαντιστών, αποτελούν ωστόσο μέρος διαδρόμων για τη διακίνηση μεταναστών, όπλων και ναρκωτικών, κυρίως προς την κατεύθυνση της Ευρώπης.

Εκεί εντοπίζονται εξάλλου φλέβες χρυσού, μαγνήτης για χιλιάδες πολίτες του Νίγηρα και γειτονικών κρατών.

Οι τοπικές αρχές αναφέρονται συχνά στην «επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας» στις περιοχές αυτές, πάνω απ’ όλα σε οδικούς άξονες που λυμαίνονται οπλισμένες συμμορίες.

Οι ΗΠΑ συμβάλλουν στην επιτήρηση της περιοχής χάρη σε μεγάλη βάση UAVs στη Ντιρκού, κοντά στη Λιβύη.

ΠΗΓΗ