Μια ομάδα έξι μετριοπαθών Δημοκρατικών της Βουλής των Αντιπροσώπων με εμπειρία σε θέματα εθνικής ασφάλειας κάλεσε αυτή την εβδομάδα τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να πιέσει το Ισραήλ να προβεί σε «άμεση και σημαντική αλλαγή της στρατιωτικής στρατηγικής και τακτικής στη Γάζα», εν μέσω νέων πιέσεων προς τη χώρα να θεσπίσει μια νέα εκεχειρία.

Οι Δημοκρατικοί νομοθέτες προειδοποίησαν ότι ο αυξανόμενος αριθμός των νεκρών αμάχων και η ανθρωπιστική κρίση στο έδαφος της Γάζας είναι «απαράδεκτες, δεν συνάδουν με τα αμερικανικά συμφέροντα, ούτε προωθούν την υπόθεση της ασφάλειας του συμμάχου μας Ισραήλ».

Μια ομάδα έξι μετριοπαθών Δημοκρατικών της Βουλής των Αντιπροσώπων με εμπειρία σε θέματα εθνικής ασφάλειας κάλεσε αυτή την εβδομάδα τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να πιέσει το Ισραήλ να προβεί σε «άμεση και σημαντική αλλαγή της στρατιωτικής στρατηγικής και τακτικής στη Γάζα», εν μέσω νέων πιέσεων προς τη χώρα να θεσπίσει μια νέα εκεχειρία.

Οι Δημοκρατικοί νομοθέτες προειδοποίησαν ότι ο αυξανόμενος αριθμός των νεκρών αμάχων και η ανθρωπιστική κρίση στο έδαφος της Γάζας είναι «απαράδεκτες, δεν συνάδουν με τα αμερικανικά συμφέροντα, ούτε προωθούν την υπόθεση της ασφάλειας του συμμάχου μας του Ισραήλ.

«Ο αυξανόμενος αριθμός των νεκρών αμάχων και η ανθρωπιστική κρίση, θέτουν σε κίνδυνο την αποστολή»

Η επιστολή με ημερομηνία Δευτέρα αναφέρει: «Πιστεύουμε επίσης ότι θέτει σε κίνδυνο τις προσπάθειες για την καταστροφή της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς και την εξασφάλιση της απελευθέρωσης όλων των ομήρων».

Σε κίνδυνο οι πρωταρχικοί στόχοι της αποστολής

Η απελευθέρωση των ομήρων ήταν ένας από τους κύριους στόχους που έχει θέσει η χώρα για τον πόλεμο. Την περασμένη εβδομάδα, οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας σκότωσαν κατά λάθος τρεις Ισραηλινούς ομήρους στη Γάζα, προκαλώντας νέες ανησυχίες για τη σύγκρουση.

Την επιστολή υπογράφουν οι αντιπρόσωποι Τζέισον Κρόου (Κολοράντο), Μίκι Σέριλ (Νιου Τζέρσεϊ), Κρίσι Χούλαχαν (Πενσιλβάνια), Σεθ Μούλτον (Μασαχουσέτη), Αμπιγκέιλ Σπάνμπεργκερ (Βιρτζίνια) και Ελίσα Σλότκιν (Μίσιγκαν). Οι νομοθέτες είναι μέλη των Επιτροπών Πληροφοριών, Ενόπλων Δυνάμεων και Εξωτερικών Υποθέσεων, αλλά δήλωσαν ότι «οι όποιες προσπάθειες έχουν γίνει μέχρι στιγμής για να πιέσουν το Ισραήλ να αλλάξει πορεία έχουν πέσει στο κενό».

Δήλωσαν ότι η εκστρατεία του Ισραήλ, η οποία δεν δείχνει σημάδια χαλάρωσης, θα μπορούσε να αποτύχει στην εξάλειψη της Χαμάς.

Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε την Τετάρτη ότι αναμένει από το Ισραήλ να στραφεί σύντομα σε μια πιο στοχευμένη επιχείρηση, η οποία θα μειώσει σημαντικά τις απώλειες των αμάχων.

Οι άμαχοι δεν μπορούν να αποτελούν νόμιμο στόχο

«Γνωρίζουμε από προσωπική και συχνά οδυνηρή εμπειρία ότι δεν μπορείς να καταστρέψεις μια τρομοκρατική ιδεολογία μόνο με στρατιωτική δύναμη. Και μπορεί, στην πραγματικότητα, να την κάνει χειρότερη», είπαν. «Κατά συνέπεια, σας προτρέπουμε να συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε όλη τη δύναμη που διαθέτουμε για να επιτύχετε μια άμεση και σημαντική αλλαγή της στρατιωτικής στρατηγικής και τακτικής στη Γάζα», συνεχίζει η επιστολή. Μέχρι στιγμής, περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει στη Γάζα, σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε την Τετάρτη ότι αναμένει από το Ισραήλ να στραφεί σύντομα σε μια πιο στοχευμένη επιχείρηση, η οποία θα μειώσει σημαντικά τις απώλειες των αμάχων.«Είναι σαφές ότι η σύγκρουση θα μετακινηθεί και πρέπει να μετακινηθεί σε μια φάση χαμηλότερης έντασης», δήλωσε ο Μπλίνκεν.

Χαρακτηριστικό είναι πως από τους 20.000 νεκρούς Παλαιστίνιους, το 70% είναι γυναίκες και παιδιά. Δηλαδή 14.000 νεκροί. Όμως το Ισραήλ ισχυρίζεται πως έχουν σκοτωθεί 8.000 μαχητές της Χαμάς στις επιχειρήσεις. Ακόμα και αν όλοι οι άντρες ήταν μέλη της Χαμάς, ο αριθμός των νεκρών μαχητών δεν θα μπορούσε να υπερβαίνει τις 6.000. Αντίθετα μέχρι τον πρώτο μήνα του πολέμου, υπήρχε και ειδική κατηγοριοποίηση για τους ηλικιωμένους που πέθαιναν στους βομβαρδισμούς.



ΠΗΓΗ